mi a kotta?

Fütyülő suszterinasok

  • mi a kotta
  • 2023. november 29.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/48. hétre

„A muzsika ma ott tart, mint ahol az irodalom tartott 1918-tól 1921-ig. Ez: a megsemmisülés, a régi formák széttörése, atonalitás és fülsértő diszonancia. Ez nem a »jövő zenéje«, mint Wagner Richárd muzsikája volt. Paul Hindemithet és Bartók Bélát, Schönberget és a többieket sohasem fogják suszter inasok fütyülni az uccasarkokon, sohasem kerülnek majd a nép ajkára. Ez mindig »exkluzív zene« marad, amit megért néhány »újért« rajongó polgári smokk, néhány agyonszublimálodott vénkisasszony és zenével, zeneelméletekkel jóllakott muzsikus. Biztosak vagyunk benne, hogy egy-két évtized alatt elfelejtik őket, akárcsak Kandinszky képeit, Kassák Lajos képverseit vagy Kurt Schwitters sületlen számversét.”

Így írt a Korunk kolozsvári folyóirat rögtön­ítélő publicistája 1933-ban a modernekről, nem elfelejtve leszögezni, hogy „minden művészet gyökere a nagy tömegekben van”. Ha valaki suszterinasok által fütyülhető művészetet ígér, azóta is illik gyanakodni. Szombaton minden­esetre lehetőségünk lesz agyonszublimálódni, hiszen Balog József zongoraművész Bartók és „a második bécsi iskola”, Schönberg, Berg, Webern műveiből játszik a Bartók Emlékházban (december 2., hat óra).

Másnap sztártestvérpár érkezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására. Daniel és Andreas Ottensamer egyaránt a klarinéttal futottak be, utóbbi azonban, miként most is, egyre többet vezényel. Ezúttal Stravinsky Bázeli concertója, Weber Esz-dúr klarinétversenye és Beethoven II. szimfóniája lesz műsoron (Zeneakadémia, december 3., fél nyolc).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk