Habsburger - Wildhorn-Murphy: Rudolf (musical)

Zene

Kár lenne tagadni, a Habsburg-dinasztia - dacára tekintélyes múltjának - sosem volt túlontúl izgalmas társaság. Akadt ugyan némi terheltséggel párosuló halálmánia a XVI. században, de aztán sokáig semmi, s mintha csak a boldog-talan Sissivel ojtódott volna végre némi romantika és tragikum e sótlan dinasztiába.
Ilyesformán Sissi - hála Ernst Marischkának és Romy Schneidernek - még ma is ikon, s hasonlóképp elevenen él a köztudatban elsőszülött fiának, a balvégzetű Rudolfnak a képe, a trónörökösé, akit mi magyarok familiárisan csak Rezső királyfinak hívtunk. A mayerlingi halott közkeletű történetéből, mely voltaképp szinte hajszálra a schilleri Don Carlos szüzséje (király és trónörökös ellentéte, ármánykodó királyi tanácsadók, megváltásra váró távoli tartomány, törvénytelen szerelem stb.), film és balett után legújabban amerikai musical íródott. A szerzők persze - immár évszázados tradíciót követve - szépecskén kiszínezték Rudolf és Vetsera Mária könnyes-bús történetét. Mégis furcsamód a mese kevéssé okadatolható, ellenben túlcsorduló érzelemvilága korántsem hatott oly zavaróan, mint a korszak politikatörténetének intenzív színpadi jelenléte. Meglehet, az alkotók történelmi víziójukkal kívánták megajándékozni a közönséget, ám Taaffe osztrák miniszterelnök intrikusi szerepeltetése meg a több tömegjelenetben is színre vezényelt

nagynémet mozgolódások

látványa még akkor is erőltetett-nek tűnt fel, ha - visszafelé jósolva - dicséretesen ráirányította figyelmünket a német militarizmus, no meg az antiszemitizmus veszélyeire. Ha éppen sikerült megfeledkeznünk a pángermánokról vagy az 1889-es véderőtörvény előkészületeiről, kedvtelve hallgattuk a kellemesen ismerős dallamokat, s még I. Ferenc József duettjeit és magánénekeit is tetszéssel fogadtuk, noha Vahot Imréhez hasonlóan elméletben magunk is némiképp furcsálljuk, ha koronás magyar király dalol a színpadon. Mindazonáltal, talán, mert a jelenetek fölöttébb kiszámíthatóan sorakoztak elibénk (egy sokadalmas, egy drámai kettős, egy lírai szóló), vagy épp a kevéssé fantáziadús dallamvilág okán két óra elteltével tagadhatatlanul az egyhangúság leverő érzete telepedett reánk. Paradox módon a monotónia érzését csak erősítette Kerényi Miklós Gábor rendezése, noha a direktor-rendező minden lehetőt és lehetetlent elkövetett a figyelemfelkeltés érdekében. Minden és mindenki irgett-forgott a színpadon, az összes játszó személy szüntelen mozgásban volt tartva, s az egyik pillanatról a másikra magasba emelkedő, majd aláereszkedő főszereplők látványa ugyancsak ámulatba ejtett valamennyiönket. (Ez az utolsó truváj már akkor is veszélyesnek tűnt, idővel azután sajnálatos baleset lett a vége.) Hiába, az ötletek szortimentje előbb-utóbb kimerült, s amikor harmadszor cikázott, pukkant vagy sasszézott elénk egy-egy hatáskeltő effekt (förgeteges össztánc, bravúros gyorsváltás stb.), érdeklődésünket jobbára már csak Velich Rita zavaróan stílusidegen jelmezei meg a lépten-nyomon fölfedezett motívumazonosságok tudták lekötni.

Hogy mégsem merültünk el végképp az intellektuális öntetszelgésben, amelyet a tetten ért vándortémák és jelenetegyezések (Toscától Camoesig) ébresztettek lelkünkben, azt legelsősorban a főszereplőknek köszönhettük. Dolhai Attila (Rudolf) az utolsó pillanatig játszi könnyedséggel hozta szólamát, s a színpadi jelenlétéből áradó - hamarjában nem lelünk jobb szót - tökösség ugyancsak az előadás előnyére vált. A női főszereplő, a szép Vágó Bernadett ugyan nem volt mindvégig tökéletes diszpozícióban, ám oly

megejtő kisleányos bájjal,

valamint figyelemre méltó játékkészséggel adta Vetsera bárónőt, hogy őt látva alighanem Ferenc József sem tagadta volna meg fiától a válást, s egy morganatikus házasság lehetőségét. A harmadik főszerep Földes Tamásnak jutott: ő alakította az ördögi Taaffe grófot, az osztrák Tisza Kálmánt. Földes igen jól énekelt, hatásosan, az operabéli Scarpiákat idéző utrírozással gonoszkodott, s talán neki jutott a legvirtuózabb jelenet: a II. felvonás kezdetén ugyanis marionettbábosként egy teljes tánckart rángatott dróton a magasból. Ám túl a főszereplőkön, a népes szereplőgárda majd' valamennyi tagja a helyén volt Bereczki Zoltán cselekményegyengető Pfeiffer bábosától egészen a Krúdy-novellákból is ismerős Bratfisch kocsisig (őt Marik Péter személyesítette).

A Sissi után végre újabb életképes Habsburg-musical született. Ha jól sejtjük, most alighanem a szarajevói merénylet megzenésí-tésén a sor.

Budapesti Operettszínház, május 26.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.