mi a kotta?

Jót vagy semmit

  • mi a kotta
  • 2022. október 26.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2022/43. hétre

„Kiáltások hangoztak az első emeletről: – Gyilkosok, gyalázat, fogjátok meg! – és az egész hallgatóság teljes zűrzavarban ugrált fel helyéről. Girardinné hisztériásan, magán kívül izgett-mozgott páholyában, és segítségért kiáltott. Mellette lévő férjét felpofozta Bergeron, a Charivari egyik szerkesztője, akit Lajos Fülöp első merénylőjeként ismernek, s akit a közvélemény akkor azzal vádolt, hogy néhány évvel előbb ő lőtt pisztollyal a királyra a Pont Royal-on. Ez a botrány csak árthatott a hangverseny hátralevő részének. (…) De bárhogy is áll a dolog, megoldottam a kérdést és sakkban tartottam ellenségeim vezérkarát. A bevétel nyolcezerötszáz frankra rúgott” – írja kaotikus és követhetetlen emlékirataiban állami megrendelésre írott Requiemjének bemutatójáról Hector Berlioz, aki mindig szeretett ellenlábasokra lelni, bárhol is járt. Volt oka aggodalomra: a fenti pofonon túl konkurens komponisták is zavarták a premiert, akik a Marseillaise-t követelve fűtötték a közéleti lázban égő párizsiakat. A szerző végül elégedetten állapította meg, hogy rekviemjének előadása nagyszabásúbb volt, mint bármi, amit a főváros korábban hallott.

Halottak napján a francia zeneszerző roppant gyászmiséjétől visszhangoznak a Müpa hangversenytermének falai. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar mögött hatalmasra duzzasztott kórus énekel a karzaton: a Nemzeti Énekkar, a Rádiókórus és a Honvéd Férfikar egyesített erői. A karmester Howard Williams, a tenorszólista Andrew Staples lesz (november 1., fél nyolc). Pár nappal korábban a Budafoki Dohnányi Zenekar könnyedén borzongató koncertet ad ugyanitt. Hollerung Gábor Muszorgszkij, Saint-Saëns és Verdi klasszikusai mellett John Williams és Andrew Lloyd Webber népszerű dallamait vezényli halloweeni estjükön (október 28., kilenc óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).