könyv - KAISER EDE: A MÓRI ÁRTATLAN - BÖRTÖNNAPLÓ: HARCBAN AZ IGAZSÁGÉRT

  • B. I.
  • 2009. április 16.

Zene

Kaiser Edét mind első-, mind másodfokon tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mivel bizonyítottnak látta, hogy a 2002. május 9-i, nyolc halálos áldozatot követelt móri bankrablásnak ő volt az egyik végrehajtója.
Kaiser Edét mind elsõ-, mind másodfokon tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mivel bizonyítottnak látta, hogy a 2002. május 9-i, nyolc halálos áldozatot követelt móri bankrablásnak õ volt az egyik végrehajtója. Pedig az elejétõl világos volt, hogy a vád rendkívül gyenge lábakon áll (lásd: Félmunka, Magyar Narancs, 2005. január 6.). Kaiser máig Mór miatt ül, holott két éve megkerültek az igazi tettesek is (egyikük azóta öngyilkos lett a cellájában). Éppen ezért a könyvnek nem is Kaiser a valódi fõszereplõje, hanem a magyar igazságszolgáltatás.

Az emlékezésfolyamnak két jól elkülöníthetõ iránya van: egyrészt Kaiser a maga bûnözõi életvitelérõl mesél, másrészt a perérõl. Kiderül, hogy az elbeszélõ végsõ soron humánus bûnözõ, aki máig rosszul van attól, ha az általa elkövetett néhány (természetesen elõzetesen nem betervezett) erõszakos megoldásra gondol; az ilyen típusú önéletrajzok szokványos jegye ez az önfényezés. Az igazán izgalmas az eljárás jóformán napszakokra bontott, bõséges dokumentumidézetekkel megtámogatott elbeszélése. Nemcsak izgalmas, hanem félelmetes: például a tanúk befolyásolása és (nagyon is valószínûsíthetõ) fenyegetése annak érdekében, hogy a rendõrségi-vádhatósági koncepcióba illõ módon valljanak. Ahogyan egyre inkább nyilvánvalóvá vált annak a teóriának a tarthatatlansága, hogy márpedig Kaiser az egyik elkövetõ. Az a bírói nemtörõdömség vagy elfogultság, amely a tárgyalást mindvégig jellemezte. Vagy az, ahogyan az igazságszolgáltatás máig nem ismerte be mindvégig gyanítható - és két éve bizonyossá vált - baklövését. Kaiser Ede múltbéli tetteiért megérdemli a büntetést, de amin Mór miatt keresztülment, azt jogállamban senkivel megtenni nem lehet. És még csak nem is ez a legdermesztõbb. Hanem az, hogy mindazok, akik az igazságszolgáltatás különbözõ szintjein ehhez a koncepciós perhez asszisztáltak, következmények nélkül dolgozhatnak tovább.

Jószöveg, 2009, 342 oldal, 2590 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.