lemez - ROBERT BABICZ: IMMORTAL CHANGES

  • - minek -
  • 2010. április 22.

Zene

A lengyel születésű, de gyerekkorától német környezetben felnőtt (mostanság éppen Kölnben élő és alkotó) Babicz rég ismert delikvens a nemzetközi techno/house világban. A kilencvenes évek elején, még Rob Acid (továbbá Acid Warrior, Department of Dance, s valahány név a naptárban...) álcájában sikerrel aknázta ki az acid house hullámot, s teremtette meg saját legendáját.
A lengyel születésû, de gyerekkorától német környezetben felnõtt (mostanság éppen Kölnben élõ és alkotó) Babicz rég ismert delikvens a nemzetközi techno/house világban. A kilencvenes évek elején, még Rob Acid (továbbá Acid Warrior, Department of Dance, s valahány név a naptárban...) álcájában sikerrel aknázta ki az acid house hullámot, s teremtette meg saját legendáját. A késõbbiekben csinált õ az ambientbe hajló kísérleti elektronikától (két album a legendás Mille Plateaux kiadónál) a minimalista technóig (többek között Athlon Inc. néven) mindent: az évek során mérhetetlen mennyiségû elektronikus tánczene került ki a keze közül, az utóbbi idõkben már kizárólag saját, márkavédjeggyé nemesült neve alatt.

Idei albuma sajátos kísérlet a szerves és szintetikus hangzások ötvözésére: Babiczot ezúttal egy komplett zenekar (három gitáros, basszer, vonósok, szaxofonista és még két vokalista) segítette, amihez persze a szerzõ hozzátette a maga hol kíméletlenül dörömbölõ, hol puhán simuló elektronikus alapjait. A szándékoltan kaleidoszkópszerû szerkesztés a hatások és intuíciók egyfajta lenyomatává teszi az albumot: akad itt számos ambientbe hajló darab, kis dzsesszes stich, mutáns dub (Meet The Blue Elephant), lüktetõ, savazós funky groove (Out Of Order), s végeredményben kevés igazi telivér klubzene (a döngölõs Darkflower ki is lóg a sorból). Babicz ezúttal inkább az otthon (és afterben) utazók, mintsem a partiállatok számára készített lemezt - az új zeneanyag kellemesen változatos, de azért sok izgalmat ne várjunk tõle.

Systematic/Deep Distribution, 2010

*** és fél

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?