rés a présen

„Liszt DNS”

  • rés a présen
  • 2023. július 19.

Zene

Balázs János zongoraművész

rés a présen: A Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője és az augusztus 11-én induló Zempléni Fesztivál egyik szereplője is. Hogyan keveredik egy komolyzenész a hazai fesztiválvilág közepébe?

Balázs János: A világtendenciákat nézve egyre több aktív művésznek van saját fesztiválja. A pályánk szerves részévé válik, hogy tágítsuk a határainkat, és kitekintsünk más stílusok felé, miközben felkutatjuk a fiatal tehetségeket. Cziffra Györgyhöz van egy erős személyes kötődésem is, miatta lettem zongoraművész. A családomban mindenki zenész, de egyedül én lettem komolyzenész, és erre az ő felvételeinek hallgatása inspirált. Nem csak a zenészi pályája, de az élettörténete is nagy hatással volt rám. Az ötvenes években, amikor bárokban tudott csak zenélni, a nagyapám együtt játszott vele. Miután ’56-ban elhagyta az országot, elfelejtették, a halála után is várni kellett még arra, hogy újra felfedezzék a művészetét. Legtöbben az internetnek köszönhetően tudták meg – ahol elérhetők a felvételei –, hogy a 20. század legnagyobb volumenű zongoristája volt. A Cziffra Fesztivál 2016-ban indult pár koncerttel, és hatalmas siker lett, aztán 2020-ban születésének a 100. évfordulójára nemzetközivé vált a rendezvény. Az interpretálás szabadságát hirdetjük a komolyzenében, mely felfogás egyébként Liszt Ferenctől ered.

rap: Mi a kapocs a Zempléni Fesztiválhoz?

BJ: Hollerung Gábor, aki összefogja a fesztivált. Sokat dolgoztam együtt a zenekarával, több lemezt is csináltunk közösen. Kevés olyan fesztivál van a világban, mint a zempléni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk