mi a kotta?

Normális géniusz

  • mi a kotta
  • 2023. június 28.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/26. hétre

„Bach zenéje nem egy rendellenes érzés­világú, szokatlan lélekből fakad, hanem egy nemes, jó embert mutat meg nekünk, aki csak annyiban géniusz, hogy a normális emberi tulajdonságok benne fokozott mértékben vannak meg. Ilyen ember volt Bach. Szerelme egészséges szerelem volt, megházasodott. Nagyon szerethette a feleségét, és zavartalan boldogságban élhetett, mert zenéjében a szerelem hangjait hiába keressük; viszont két házasságából húsz gyermeke született. (…) Bach muzsikája jó, és a legnagyobb mértékben érdeklő. Hiányzik belőle a dallamoknak közönséges értelemben vett érdekessége.

A Bach-melódiák nem másznak a fülünkbe. Ez a művészet fölül áll azon, hogy egyik vagy másik tekintetben túlsúlyt engedjen a művészi elemek egyikének vagy másikának. Melódia, ritmus, harmónia – ezek az elemek. Bachnál egyenlően fontos mindenik.”

Így írt Csáth Géza a zeneszerzőről, a legnagyobb muzsikusnak nevezve őt a zeneszerzők között, aki „mindenkinek tele marokkal kínálja a kincseit”. Vitatkozni lehet, jobbat mondani aligha. De lendüljünk túl a szuperlatívuszokon, ha a héten folytatódik a Budavári Bach Fesztivál. Pénteken Pálúr János orgonaművész a növendékeivel ad közös koncertet, és aligha hagyják ki a kétes szerzőségű d-moll toccata és fúgát a műsorból (Budavári evangélikus templom, június 30., hét óra). Vasárnap két régizenész, Yiliam López blockflöte- és Bernhard Grobbel orgonajátékos szonátázik ugyanitt (június 2., hét óra), hétfőn pedig Ábrahám Márta szólóhegedűjétől csilingel a templom (július 3., hét óra). A koncertsorozatot Tegyei Zoltán billentyűs estje zárja, aki a csembalóhoz és az orgonához egyaránt odaül, az előbbin az Esz-dúr francia szvitet játssza el (július 4., hét óra). A végén pedig szűrje le mindenki, hogy igaza volt-e Csáthnak – az mindenesetre árulkodó, hogy a téma szakértői szerint a mesterséges intelligencia szoftverek Bach matematikai elveken nyugvó, mégis mélyen emberi zenéjén igazodnak el a leghamarabb.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.