mi a kotta?

Ődöngő tangó

Zene

Komolyzenei programajánló a 2024/27. hétre

„…nem azért becsülöm Kodályt, mint a legjobb magyar zenészt, mert barátom, hanem azért lett egyetlen barátommá, mert (nagyszerű emberi kvalitásaitól eltekintve) a legjobb magyar zenész. Hogy e barátság hasznának legjavát én láttam, és nem Kodály, ez újból csak az ő nagyszerű képességeit és félreálló önzetlenségét bizonyítja. Küzdelmeket nem éppen nélkülöző pályámon mindenkor bátran és nyíltan mellém állott, soha fáradságot nem kímélt, ha érvényesülésemről volt szó.”

Így írt Bartók Béla arról a véd- és dacszövetségről, amely sok művészbarátsággal ellentétben sohasem bicsaklott meg. Természetesen Kodály-művet is hallunk – a Székely fonó részletét –, máskülönben kelet és nyugat közötti dallamvándorlást ígér a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje, amelyen Horti Lilla énekel szólót, aki szinte a Budapesti Wagner-napokról érkezik. A műsor francia és olasz zeneszerzői mellett a gyakran elhanyagolt Veress Sándor neve is figyelmet érdemel (Óbudai Társaskör, július 5., nyolc óra).

A tangó nagykövetei is tiszteletüket teszik a budapesti forróságban. A Quinteto Astor Piazzolla 1998-ban alakult öt kiváló virtuóz muzsikussal és azzal a bevallott céllal, hogy Buenos Aires zenei tájképét a lehető legtöbb helyen újraalkossák a világban. Az argentin zeneszerző szinte védjeggyé vált hangszerelése a bandoneon, hegedű, zongora, elektromos gitár és nagybőgő részvételével játszó kvintett, enélkül nincsen nuevo tango sem. A kvintett hangversenyére négy sorlemezükkel érdemes hangolódni (Magyar Zene Háza, július 9., fél nyolc).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.