A szerk.

Beszélni a nép nyelvét

A szerk.

A Ryanair „fapados” légitársaság beintett a magyar kormánynak: a rá is kivetett „extraprofitadót” majdhogynem késlekedés nélkül továbbhárította: a július 1-jétől érvényes jegyekért (beleértve az elővételben elkelteket is) a vételáron felül további 10 eurót kasszíroz utasaitól.

A cég lépésére Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter természetesen látványos kardcsörtetéssel válaszolt, a szokásos lózung (megvédjük a magyar családokat az árdrágulástól!) kíséretében, egyebek közt fogyasztóvédelmi vizsgálatot is belengetve. A Ryanair meg beleállt a perpatvarba: visszabeszél a büdös külföldije, hogy milyen extraprofit, amikor a Covid-járvány minden légitársaságot megfektetett, meg egyébként is, mi a bánat az az extraprofit, és így tovább. Az ügy hallatlan súlyosságát mi sem jelzi jobban, hogy Budai Gyula egykori „elszámoltatási” kormánybiztos is megszólalt, mondván, ő bizony ezentúl kerüli a Ryanairt.

De mire föl a kormányzati indulat? A válasz ezúttal pofonegyszerű: a Ryanair brutálisan gyors reakciója a maga pőreségében mutatta föl az orbáni „családvédelem” szemfényvesztését. A kormány a választás előtt 1000 milliárdot szórt ki célzott szavazatvásárlásra (gyerekesek adó-visszatérítése, erőszakszervezetek fegyverpénze, nyugdíjasok premizálása), és most ezt a pénzt akarja visszaszedni. (Meg az elhibázott gazdaságpolitikája miatt keletkezett egyéb költségvetési lukakat igyekszik betömködni, de ezt most hagyjuk.) Ennek egyik eszköze a kiosztott pénz elinflálása (ami bevett módszer, minden kormány minden korban ezt alkalmazza a nagy népboldogításai után) – ekörül általában nagy a csönd a kormányzati kommunikációban. A másik eszköz pedig az, hogy a kormány elveszi mások megtermelt pénzét: ezek az ún. szektorális különadók (amelyeknek megvan bizonyos helyzetekben a jogosultságuk) – ezt viszont a kormányzati kommunikáció maximumra tekerve sulykolja a magyar agyakba.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk