A szerk.

Figyel téged

A szerk.

A tagadás és a hárítás változatos módjai tulajdonképpen szórakoztató és önmagában elgondolkodtató mintázatot adnak ki – már ha a szórakoztató a megfelelő jelző lehet ebben a mégis inkább lehangoló és félelmetes történetben.

Az egyik azt mondja, hogy nekem erről fogalmam sincs, én biztos nem voltam, közöm nincs hozzá. (Szijjártó Péter külügyminiszter, az Információs Hivatal főnöke). Ebben igaza lehet (vagy nem), végül is miért a külföldi kémelhárítás üzemeltette volna a magyar állampolgárokra szakosodott spicliprogramot. Az mondjuk érdekes, hogy a megfigyeléskor keletkezett adatok nem pihennek-e meg véletlenül a technológia gazdája, az NSO nevű izraeli magáncég szerverein is; úgy értjük, az elhárításnak lehetne érdekes, amelynek ezek szerint az egészről fogalma sem volt. De miért nem volt, és miért nem fáj ez nekik? Vagy volt…?

A másik azt mondja, hogy legyen szíves, ne provokáljon, majd elszalad. (Varga Judit igazságügyi miniszter a Le Monde kérdése hallatán.) Később ugyanő azt is mondja, hogy ne gyerekeskedjünk, minden állam csinál ilyet, már ti. hogy lehallgatja, megfigyeli a saját polgárait, az államnak ez úgyszólván kötelessége. Ebben a miniszter asszonynak igaza van, és még az is következhet belőle, hogy más államok igen, de mi, magyarok nem. Meg az is, hogy mi is figyeltetünk, illetve hát ők, a kormány is, sőt, egészen pontosan ő, a miniszter asszony, lévén a nemzetbiztonsági okokból eszközölt titkos megfigyelést neki kell engedélyeznie. Ha lett volna megfigyelés, akkor minden törvényesen zajlott volna, és akkor én engedélyeztem volna! De nem volt. Vagy volt.

Ezt a mondást számos segéderő cizellálja, például Bayer, aki szerint az Egyesült Államok még Merkelt is sasolta, az nem volt baj, gecik…? Csak Orbánnak nem szabad Dercsényi Dávidot, he? (Lapunk és a hvg.hu volt munkatársa, újságíró, a Józsefváros.hu főszerkesztője, remek kolléga, a légynek se tudna ártani, sőt, ha a nemzet biztonsága forogna kockán, ő az első sorban védené azt. Amúgy azért kerülhetett a célszemélyek közé, mert a munkáját végezte: a magyar hatóságok által üldözött szíriai menekült ügyéről írt cikkeket.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk