A szerk.

Kell egy pont

A szerk.

Amikor azt javasoljuk olvasóinknak, hogy az önkormányzati választásokon az ellenzék jelöltjeit támogassák szavazataikkal, két dolgot érdemes tisztázni.

Az egyik az, hogy ezúttal nem soroljuk fel, hogy amúgy mennyi bajunk van az Orbán-rendszer ellenfeleivel. Legfőképp azért, mert úgy véljük, hogy olyan törvényi erővel nehezített pályán, olyan leküzdhetetlen financiális és médiahátrányból indulva próbálkoznak e pártok és a jelöltjeik – kitéve önmagukat és a családjukat annak is, hogy alantas kormányzati rágalomhadjárat, hatósági vegzálás célpontjai lesznek –, hogy a hétköznapi igazságérzet, valamint az uralomvágytól és a vele párosuló gátlástalan agresszivitástól irtózó ép erkölcsi érzék okán sem tehetünk mást.

A másik tisztázandó dolog az, hogy kit is tekintünk az orbánizmus ellenzékének.

Az elmúlt hónapokban egy sor cikkben foglalkoztunk olyan szervezetekkel, amelyek jellemzően a kormánypártok ambicionálta álcivil kreatúrák. Tapasztalataink szerint helyben többnyire tisztában vannak a választók azzal, hogy mi e szerveződések valódi célja. A képlet ezek esetében világos, ahogyan a néhány nagyobb településen és a fővárosban is létező régebbi, de hasonló indítékú formációknál is (például a Megoldás Mozgalom). A Fidesz csendestársára és szélsőjobboldali előőrsére, a csak pro forma ellenzéki Mi Hazánkra szintén nem pazarolnánk több betűt.

A helyhatósági választásokon két olyan szerveződés indul, amely csak Budapesten állított listát: az egyik a Tisza Párt, a másik Vitézy Dávid csapata (és farvizén az LMP).

A Tisza gyors felfutása sok mindennel, így többek között a NER-rel szembeni tömeges elégedetlenséggel is magyarázható. Tényleges vezetőjük nyilatkozataiból leszűrhető, hogy egy Orbán nélküli, megreformált orbánizmusban gondolkodik. Jelen állás szerint a Fővárosi Közgyűlésben a mérleg nyelve is lehet a Tisza esetleges frakciója, miközben semmit nem tudni arról, hogy akár Magyar, akár a jelöltjei mit gondolnak a fővárosról – egyáltalán gondolnak-e róla bármit is. „Ügyek mentén” szavaznak majd, nyilván. Az alapján, amit pillanatnyilag tudni lehet róluk, nagy biztonsággal csak az állítható, hogy minél több képviselőjük lesz a közgyűlésben, annál instabilabb lesz Budapest következő vezetése. Így a rájuk adott szavazatok nem az Orbán-Magyarországgal szembeni politikai erőket segítik.

Ugyanez a helyzet Vitézy Dávid esetében is. Róla és a fővárosi elképzeléseiről persze sok mindent lehet tudni – a Narancsban is beszélt a terveiről –, de a legnagyobb jóindulattal is csak az állítható róla, hogy a szándékaitól és akaratától függetlenül használja fel őt Karácsony Gergellyel szemben Orbán és a Fidesz. (Feltűnő például az a, hogy is mondjuk, pozitív semlegesség, amellyel a propaganda kezeli a személyét.) Ha el is tekintenénk eddigi pályájától, vagy attól, hogy legfőbb támogatója, Ungár Péter mennyire függ egzisztenciálisan a NER uraitól, amellett már nehezebb lenne elmenni, hogy Vitézy alapvetése döntően hamis. (Csak az áldott jó modorunk tart vissza attól, hogy ne a félrevezető, sunyi, hazugság kifejezéseket használjuk.) A pártpolitika helyett várospolitikát szlogenje azért fals, mert Orbán Viktor politikai bosszúja, ti. a főváros pénzügyi lehúzása tette a pártpolitizálás kiemelt terepévé Budapestet. Ráadásul két nem egyenlő fél áll szemben egymással: az alkotmányozó többségével és az irányítása alatt álló állami intézményrendszerével bármit keresztülvinni képes Orbán, és a kormányzati pártpolitizálás révén folyamatosan nyomás alatt tartott, egyre eszköztelenebb Városháza és a főpolgármester.

A főpolgármester az a legmagasabb közjogi méltóság, akit közvetlenül választanak a polgárok; a poszt súlyát mindenekelőtt ez adja. Orbán Budapest lojalitását nem tudta megvenni, pedig volt erre két olyan ciklusa is, amikor ő mozgatta az akkori főpolgármestert. A demokratikus és valóban szabad – szuverén! – Magyarország elemi érdeke, hogy ez mandinerből se sikerüljön neki. Hogy az Orbán-Magyarországgal szembeni legerősebb ellenállítás, a főváros politikai pozíciója ne változzék. Mi ezért szavazunk június 9-én Karácsony Gergelyre.

S hogy az aktuális fővárosi választási rendszerben (a közgyűlést októbertől nem a győztes polgármesterek és a kompenzációs listáról bejutottak, hanem a pártlistákról mandátumot szerzők alkotják majd) az ellenzéki polgármesternek biztos háttere legyen, az lenne kívánatos, hogy a liberális Momentum és a Karácsonyt jelölő DK–MSZP–Párbeszéd adja a városházi többséget. Akinek pedig a „pártpolitikamentes” pártpolitizálás a vonzó és nem akar a „hagyományos ellenzékre” szavazni (egyik felfogással sem értünk egyet), az se hezitáljon, adja voksát a Kutyapártra. Az ő szándékaik felől (ellentétben a Tiszával és Vitézyékkel) nincs kétségünk, mert ha nem lennének is formális szövetségesei Karácsonynak, a város érdekében kiszámítható együttműködés várható tőlük. Hasonló megfontolásból ajánljuk e három párt (de elsősorban a Momentum) támogatását a főváros kerületeiben is.

 

A lapszám további cikkei itt érhetőek el >>>

Heti hírlevelünkre itt tud feliratkozni >>>

Neked ajánljuk