A szerk.

Ki a mi barátunk?

A szerk.

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Hogy közvetlenül utána mit csinált, arra két tippünk is van. Az egyik szerint kiment a focipályára, és megnézte a harmadik liga keleti csoportjában vitézkedő Družstevník Veľký Horeš edzését, a másik szerint pedig még helyben elkezdett szaporán imádkozni Robert Fico szombati győzelméért. (A harmadik opció az, hogy az edzésen imádkozott az ő Robertjéért.)

Robert Fico kedden, Szijjártó Péter megszólalásával szinte egy időben azt mondta, hogy „azonnal tessék lezárni teljes hosszban Szlovákia határát Magyarország felé, röff”. Onnan tudjuk, hogy ezt mondta, hogy jó ideje mindennap ezt mondja, többször is (e tényt a borotválkozótükre is megerősítette a világsajtónak). S mondta mindezt azért, mert szombaton (szeptember 30-án) előrehozott parlamenti választást tartanak északi szomszédunkban, amit az a tény is igazol, hogy különféle útszakaszokat adnak át különféle politikusok.

De hagyjuk Szijjártót, semmi keresnivalója ebben a cikkben, hiszen Magyarország tudvalevőleg soha nem avatkozik bele más országok belügyeibe, még akkor sem, ha külügyminiszterünk kedd után szerdán is Szlovákiában fog kavarni. Olyannyira nem avatkozik bele, hogy a Fidesz helyi filiáléjának, a Szövetség nevű pártnak a kampányrendezvényén (szemérmesen Szijjártó sajtótájékoztatójának nevezték) a főszereplő azt is kifejtette, hogy mennyire nem okés a szlovák parlament magyar képviselet nélkül, mert „anélkül nehéz eredményeket elérni”, kapja hát össze magát mindenki. S az a pénz van a szlovákiai magyaroknak, amelyet ők, a magyar kormány adnak, s a Szövetség oszt szét…

Azontúl, hogy ezzel Orbán Viktor azon szavait mondta csak föl, amelyet a romániai táborozáson (ún. Tusványos) ejtett el sub rosa a miniszterelnök, van itt más baj is. Jelesül az, hogy egy erősen távolodó hajó után kiabálta mindezt Szijjártó (vagy Orbán). A pártszintű magyar parlamenti képviselet lehetősége a preferenciák jelen állása szerint ugyanis oly messzire úszott el, hogy azt aligha hozza vissza már Szijjártó (vagy Orbán) a fogában tartva, legkevésbé a Szövetség nevezetű kihelyezett tagozatuk, mely a barátinak mondható mérések szerint is csak 3 százalék körül bócorog. Arról nem is beszélve, hogy további két (na jó, másfél) magyar formáció is megméretteti magát szombaton, természetesen még szerényebb reményekkel. Azért szerényebbekkel, mert mi dehogy avatkozunk be más belügyeibe, csak ennek a háládatlan és szerfelett mulya, nélkülünk kampányolni sem tudó Szövetségnek toljuk a pénzt ezerrel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.