A szerk.

Mindent jól csináltunk

A szerk.

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Múlt szerdán a rendőrség és a tűzoltóság nagy erőkkel vonult ki egy esztergomi családi házhoz, mert egy férfi aznap délelőttől azt hajtogatta, hogy felrobbantja az épületet. Idővel – és a protokollnak megfelelően – riasztották a TEK-et, amelynek az egyik egysége megérkezett a helyszínre és kora délután körülzárta a házat. Képzett túsztárgyalót is bevetettek (ámbár a fenyegetőző senkit nem tartott fogva), de hiába, mert bár a férfi egyszer-egyszer engedékenyebbnek mutatkozott, idővel egyre agresszívebb lett.

A parancsnok kora este, fél hét után rendelte el a behatolást, de alighogy az épülethez ért a csapat, nagy robbanás történt. A detonációtól a műveletet végrehajtó rendőrök 8–10 métert repültek, néhányan a ház melletti mesterséges tóba estek, mások az épület romjai alá kerültek. Az akcióban egy rendőr, Kónya Gábor Lajos a helyszínen életét vesztette, továbbá nyolc rendőr, valamint három tűzoltó sérült meg. A robbanást előidéző férfi, J. László is azonnal meghalt.

A főigazgató a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kommandósok minden technikai eszközt megfelelően használtak, illetve mindvégig arra törekedtek, hogy megóvják a gyanúsított életét, hiszen ilyen helyzetekben az elkövetőben erős a késztetés az öngyilkosságra.

Minden az előírások szerint zajlott, ha visszapörgethetnénk az időt a szerdai fél hármas bekerítésig, alighanem ismét csak így kellene eljárni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.