A szerk.

Választhat szegény

A szerk.

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

 Korábban az járta, hogy tíz év alatt csak egyetlen tiszabői fiatal tudott leérettségizni, 2012-ben pedig „hivatalosan” is az ország legszegényebb településének tartották Tiszabőt. Ám az elnöki vizit idején, a kormány Felzárkózó Települések elnevezésű programjának anyagi hátszelével afféle mintafalu lett. Még sportcsarnok is épült, amit az elmúlt száz év legnagyobb fejlesztésének neveztek. „A tiszabőiek bebizonyították, hogy van kiút a szegénységből” – jegyezte meg akkor Novák Katalin, ám elég volt csak egy pillantást vetni arra a fényképre, amelyen a mosolygó exelnök megszeppent gyerekek között áll, hogy lássuk: ami Tiszabőn zajlik, az nem a kiút a szegénységből, legfeljebb pislákoló fény az alagút mélyén.

A falu nyomorúságát nem csak szocioriportokban örökíti meg az országos sajtó. Például 2006-ban azért lett nevezetes Tiszabő, mert a néhány önkormányzati képviselőjelölt becenévvel – Csudi, Szopi, Kubu, Postás stb. – szerepelt a hivatalos névjegyzékben. Tíz évvel később meg azért, mert az ún. migráns-népszavazáson a szavazásra jogosultak több mint 75 százaléka vett részt, minden szavazat érvényes volt, és mindenki ugyanarra szavazott. „Ebben a faluban, mindenki fideszes, velem az élen” – jelentette ki akkor Bruna László polgármester (a választási névjegyzékben: Törpe), amiben már csak azért sem kételkedhetett senki, mert Bruna akkora fideszes volt, hogy 2013-ban feloszlatta magát a szintén fideszes polgármester vezette képviselőtestület. Hogy Brunát választhassák meg.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.