A szerk.

Végjáték

A szerk.

Túlzás nélkül sorsdöntő hetek következnek a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti tárgyalássorozatban, amelynek kimenetelén nem kevesebb múlik, mint hogy Magyarország hozzáfér-e a 2021–2027-es költségvetési ciklus uniós támogatásaihoz.

A kormány augusztus 22-én küldte el utolsó észrevételeit az ún. költségvetési feltételességi eljárásban (leánykori nevén ez volt a jogállamisági mechanizmus). A Bizottságnak szeptember 22-ig kell eldöntenie, hogy a jogállamiság visszatérő megsértése miatt javaslatot tesz-e a Magyarországnak járó pénzek teljes vagy részleges visszatartására, a tagállami kormányok képviselőiből álló Tanácsnak pedig legfeljebb három hónapja lesz rá, hogy igent vagy nemet mondjon erre a javaslatra. Év végéig kellene elfogadtatni a Bizottsággal és a Tanáccsal a magyar kormány helyreállítási tervét is, különben véglegesen elbukjuk az uniós Helyreállítási alap 5,8 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatásának körülbelül a 80 százalékát.

Ebben a játékban dobtak be újabb téteket Orbánék szeptember 6-án a független korrupcióellenes hatóság, a felerészt civil képviselőkből álló korrupcióellenes munkacsoport és egy közbeszerzési teljesítményértékelési rendszer ígéretével. Jogszabály még egyikről sincs, csak elvi kormányhatározat. A parlament előtt van viszont az a törvénymódosítás, amely – szintén a Bizottsággal való megegyezés érdekében – korrupciós ügyekben megnyitná a bírósági felülvizsgálatot az ügyészség feljelentést elutasító vagy nyomozást megszüntető határozataival szemben, és végső soron lehetővé tenné, hogy ha az ügyészség nem emel vádat korrupt hivatalnokok vagy politikusok ellen, akkor ezt (bírói engedéllyel) bármely magánszemély megtegye.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.