Független és függő polgármesterek a NER-ben

A halottakat hűteni kell

Belpol

Kübekháza független polgármestere Márki-Zay Péter mellett kampányolt, a falu hét pályázatot bukott el. A szintén független deszki polgármester ennél könnyebben boldogul, mártélyi kolléganőjét viszont most buktatta meg a képviselő-testület.

Sok minden eldőlt azzal, hogy április 3-án Lázár János Mártélyon is legyőzte Márki-Zay Pétert. Putz Anitát, az 1300 lelkes Csongrád-Csanád megyei község polgármesterét a választások éjjelén azzal a jó tanáccsal keresték meg, hogy mondjon le, amíg méltósággal teheti, különben megaláztatásban lesz része.

Nem számít, ki szereti, ki nem

Putz Anita három éve politizál. Rapcsák András haláláig a vásárhelyi polgármesteri kabinetben dolgozott, amelyet akkor Lázár János vezetett. 2019-ben megkérdezte Lázár munkatársát, elindulhat-e polgármesterjelöltként. A magyarnarancs.hu-nak azt mondta, ha nem kapott volna zöld jelzést, nem próbálkozik. Megkapta, függetlenként indult, maga finanszírozta a kampányát, győzött – aztán az iskola bezárása ügyében szembekerült a tankerülettel, a kormánnyal. Utóbb nyílt levélben kérte Lázár Jánostól, hogy lépjen, és képviselői esküjére emlékeztette. Na, ez hiba volt.

Mártély önkormányzati hivatala közös azzal a Hódmezővásárhellyel, amelynek 2018 februárja óta Márki-Zay Péter a polgármestere. Putz Anita egyszer kapott egy kész, profin megírt nyilatkozatot, amelyet csak le kellett volna adnia saját nevében a helyi hírportálnak. Ebben el kellett volna ítélnie Márki-Zay Pétert, aki fel akarja használni a mártélyiakat arra, „hogy a Fidesz és Lázár János ellen uszítson, a településünket a dominanciájával visszaélve egy fontos szövetség ellen fordítsa”. Ezt azonban Putz Anita nem írta alá, mert ő ilyet nem akart nyilatkozni. Néhány nap múlva már szórólapokon támadták. Utóbb tényleg Márki-Zay híve lett, mint mondja, azért, mert bízni kezdett abban, hogy változás jön.

A kampányban a Csongrád-Csa­nád megyei 4. egyéni választókerület 15 polgármestere nyílt levélben kérte Márki-Zay Pétert, „ne hurcolja be” a településükre „a megosztó politikát” (lásd: Majdnem mindenki egyért, Magyar Narancs, 2022. február 10.). A levelet Algyő, Csanádpalota és Mártély polgármestere nem írta alá. A választások után aztán róluk mondta a győztes Lázár János azt, hogy „túszul ejtették” a településüket. Csanádpalotán azóta a koronavírus miatt két éve halasztott időközi választást május 8-án megtartották, Debreczeni Istvánt (lásd: Isti a zivatarban, Magyar Narancs, 2022. április 21.) leváltották. Lázár Mártélyról is azt mondta, szerinte jobban járna a falu, ha lakói tiszta vizet öntenének a pohárba, és másik polgármestert választanának, mert „a mostani vezető nem segíti, hanem akadályozza a falu fejlődését”. Híre ment, hogy Lázár zártkörű találkozóra hívta a mártélyi testület négy tagját. Putz Anita szerint ez azért történt, hogy megbeszéljék a testület feloszlatását, hogy új választást kelljen kiírni. A találkozó egyik résztvevője, Mészáros István a magyarnarancs.hu kérdésére azt válaszolta, Lázár megköszönte a mártélyiaknak, hogy támogatták, ennyi történt. A polgármesterrel ellenben, mint mondta, tényleg gond van: függetlenként indult, ilyen minőségben támogatta őt a többség, arra esküdött föl, hogy a település sorsát részrehajlás nélkül intézi, aztán meg „odaállt Márki-Zay Péter mellé”, pedig „egy polgármester nem állhat szemben a kormánnyal” – így Mészáros István. Ám a faluban megkérdezettek közül is sokan osztották azt a véleményt, hogy ha Mártély Lázár segítsége nélkül tényleg nem boldogul, akkor nincs értelme arról beszélni, ki szereti Anitát, ki nem; le kell mondania a közjó érdekében. Április 29-én a mártélyi testület feloszlatta magát annak a négy képviselőnek a szavazatával, akik a Lázár-találkozón jelen voltak. Somodi István a Facebookon azt írta, azért mond le, mert szereti a faluját, és nem várhatnak még éveket egy bölcsődére – merthogy Putz Anita polgármestersége alatt nem nyernek a falu pályázatai.

A szintén Csongrád-Csanád megyei, Szeged melletti Deszk polgármestere rutinosabb. Király Lászlót 2010-ben választották meg először. Ahogyan elődje, Simicz József, ő is az MSZP színeiben indult, még 2014-ben is. A testületben akkor két képviselő neve mellett szintén az MSZP-t tüntették föl jelölőszervezetként. 2019-ben azonban már Király is, a két képviselő is függetlenként szerzett mandátumot.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.