Független és függő polgármesterek a NER-ben

A halottakat hűteni kell

Belpol

Kübekháza független polgármestere Márki-Zay Péter mellett kampányolt, a falu hét pályázatot bukott el. A szintén független deszki polgármester ennél könnyebben boldogul, mártélyi kolléganőjét viszont most buktatta meg a képviselő-testület.

Sok minden eldőlt azzal, hogy április 3-án Lázár János Mártélyon is legyőzte Márki-Zay Pétert. Putz Anitát, az 1300 lelkes Csongrád-Csanád megyei község polgármesterét a választások éjjelén azzal a jó tanáccsal keresték meg, hogy mondjon le, amíg méltósággal teheti, különben megaláztatásban lesz része.

Nem számít, ki szereti, ki nem

Putz Anita három éve politizál. Rapcsák András haláláig a vásárhelyi polgármesteri kabinetben dolgozott, amelyet akkor Lázár János vezetett. 2019-ben megkérdezte Lázár munkatársát, elindulhat-e polgármesterjelöltként. A magyarnarancs.hu-nak azt mondta, ha nem kapott volna zöld jelzést, nem próbálkozik. Megkapta, függetlenként indult, maga finanszírozta a kampányát, győzött – aztán az iskola bezárása ügyében szembekerült a tankerülettel, a kormánnyal. Utóbb nyílt levélben kérte Lázár Jánostól, hogy lépjen, és képviselői esküjére emlékeztette. Na, ez hiba volt.

Mártély önkormányzati hivatala közös azzal a Hódmezővásárhellyel, amelynek 2018 februárja óta Márki-Zay Péter a polgármestere. Putz Anita egyszer kapott egy kész, profin megírt nyilatkozatot, amelyet csak le kellett volna adnia saját nevében a helyi hírportálnak. Ebben el kellett volna ítélnie Márki-Zay Pétert, aki fel akarja használni a mártélyiakat arra, „hogy a Fidesz és Lázár János ellen uszítson, a településünket a dominanciájával visszaélve egy fontos szövetség ellen fordítsa”. Ezt azonban Putz Anita nem írta alá, mert ő ilyet nem akart nyilatkozni. Néhány nap múlva már szórólapokon támadták. Utóbb tényleg Márki-Zay híve lett, mint mondja, azért, mert bízni kezdett abban, hogy változás jön.

A kampányban a Csongrád-Csa­nád megyei 4. egyéni választókerület 15 polgármestere nyílt levélben kérte Márki-Zay Pétert, „ne hurcolja be” a településükre „a megosztó politikát” (lásd: Majdnem mindenki egyért, Magyar Narancs, 2022. február 10.). A levelet Algyő, Csanádpalota és Mártély polgármestere nem írta alá. A választások után aztán róluk mondta a győztes Lázár János azt, hogy „túszul ejtették” a településüket. Csanádpalotán azóta a koronavírus miatt két éve halasztott időközi választást május 8-án megtartották, Debreczeni Istvánt (lásd: Isti a zivatarban, Magyar Narancs, 2022. április 21.) leváltották. Lázár Mártélyról is azt mondta, szerinte jobban járna a falu, ha lakói tiszta vizet öntenének a pohárba, és másik polgármestert választanának, mert „a mostani vezető nem segíti, hanem akadályozza a falu fejlődését”. Híre ment, hogy Lázár zártkörű találkozóra hívta a mártélyi testület négy tagját. Putz Anita szerint ez azért történt, hogy megbeszéljék a testület feloszlatását, hogy új választást kelljen kiírni. A találkozó egyik résztvevője, Mészáros István a magyarnarancs.hu kérdésére azt válaszolta, Lázár megköszönte a mártélyiaknak, hogy támogatták, ennyi történt. A polgármesterrel ellenben, mint mondta, tényleg gond van: függetlenként indult, ilyen minőségben támogatta őt a többség, arra esküdött föl, hogy a település sorsát részrehajlás nélkül intézi, aztán meg „odaállt Márki-Zay Péter mellé”, pedig „egy polgármester nem állhat szemben a kormánnyal” – így Mészáros István. Ám a faluban megkérdezettek közül is sokan osztották azt a véleményt, hogy ha Mártély Lázár segítsége nélkül tényleg nem boldogul, akkor nincs értelme arról beszélni, ki szereti Anitát, ki nem; le kell mondania a közjó érdekében. Április 29-én a mártélyi testület feloszlatta magát annak a négy képviselőnek a szavazatával, akik a Lázár-találkozón jelen voltak. Somodi István a Facebookon azt írta, azért mond le, mert szereti a faluját, és nem várhatnak még éveket egy bölcsődére – merthogy Putz Anita polgármestersége alatt nem nyernek a falu pályázatai.

A szintén Csongrád-Csanád megyei, Szeged melletti Deszk polgármestere rutinosabb. Király Lászlót 2010-ben választották meg először. Ahogyan elődje, Simicz József, ő is az MSZP színeiben indult, még 2014-ben is. A testületben akkor két képviselő neve mellett szintén az MSZP-t tüntették föl jelölőszervezetként. 2019-ben azonban már Király is, a két képviselő is függetlenként szerzett mandátumot.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk