A tankerület elé vonultak a kirúgott karinthys tanárok

  • narancs.hu
  • 2022. december 2.

Belpol

Az általuk tanított diákok listáját is magukkal vitték, hogy a tankerület lássa, kiknek az életéről van szó.

Pénteken a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium épülete elé is tüntetést szerveztek az iskolából szerdán kirúgott hat tanár miatt. A tiltakozók az iskola épülete előtt gyülekeztek, majd a Külső-Pesti Tankerületi Központhoz vonultak, hogy megmutassák, nem törődnek bele a pedagógusok elbocsátásába – írja a hvg.hu.

A lap tudósítása szerint a déli gyülekező előtt 50-60 ember volt az iskola előtt, majd kijöttek az diákok is, így végül több száz tüntető kezdte meg a vonulást. A már megszokott „nincs tanár, nincs jövő” és hasonló plakátok mellett feltűnt egy transzparens, amin a tankerült vezetőjére utalva az állt: „Rábel Tornya”. Rábel Krisztina korábbi fideszes pályafutásáról és 1 590 000 forint értékű motivációs elismeréséről egyébként lapunk is beszámolt.

A szervezők magukkal vitték a kirúgott tanárok által tanított diákok listáját is, hogy a tankerület lássa: „ami nekik csak adat, az nekünk az életünk.” 

Berta Beáta, az egyik elbocsátott tanár felszólalását azzal kezdte: „Szerettük volna megmutatni Rábel Krisztinának, hogy néznek ki azok a diákok, akiknek az életét egy tollvonással akarták megváltoztatni”, majd felosorolta kirúgott kollégai nevét és elmondta, hány diákot tanítottak. Kollégája, Kerékgyártó Vera elmondta, bár őt nem rúgták ki, a 26 tiltakozó egyikeként úgy érzi, a retorzió rá is kiterjed.

„Dühösek vagyunk és kérjük vissza az osztályfőnökünket!” – mondta egy tizenegyedik osztályos diák, akinek osztályfőnöke, Horváth Brigitta is a héten kapta kézhez felmondását.

Péntek reggel az Eötvös József Gimnázium diákjai szülőkkel együtt zárták el az iskola bejáratát, hogy így tiltakozzanak a pedagógusok elbocsátása miatt, miközben országszerte már csaknem 700 tanár csatlakozott a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez.

FRISSÍTÉS:

A fővárosban zajló megmozdulásokra és a pedagógusok kirúgására reagálva sok iskola is szolidaritási nyilatkozatot adott ki. Többek között a Váci Madách Imre Gimnázium is, ahol december 2-án 14 pedagógus vállalt polgári engedetlenséget.

NYILATKOZAT Mi, a Váci Madách Imre Gimnázium alulírott tanárai ma, 2022. december 2-án a polgári engedetlenség eszközét...

Posted by Kardos-Csiky Tibor on Friday, December 2, 2022

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk