Interjú

„A végén egy jelölt maradjon”

Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője és elnökségi tagja

Belpol

A kormány már 1989 előtti módszerekkel vegzálja az ellenzéki képviselőket, az országgyűlési munka mára a kötelező minimum lett – a Momentum politikusa mégis úgy gondolja, megmozdult valami.

 

Magyar Narancs: Novák Katalin kegyelmi botrányának mellékzöngéjeként önt is beidézte a rendőrség. Miért?

Orosz Anna: Februárban, közvetlenül a kegyelmi ügy kirobbanása után vasárnap tüntettünk és kordont bontottunk a Sándor-palota előtt. Egy lepedőre pedig az volt kiírva, hogy „pedofilvédő Novák Katalin”. Emiatt kaptam egy idézést, hogy menjek be tanúként. Amikor megkérdeztem, miről van szó, egyértelművé vált, hogy mivel ezen a kiálláson én voltam az, aki elmondott pár mondatot az üggyel kapcsolatban, engem tekintenek a tüntetés szervezőjének és vezetőjének. Egyáltalán nem tanúként tekintenek rám valójában, hanem a szabálysértés elkövetőjeként – ez a szövegkörnyezetből kiderül. Ez azért aggályos, mert tanúként sokkal kevesebb jog illet meg valakit. Ilyen eszközökkel a rendszerváltás előtt éltek. Ez egyértelműen a mentelmi jog kijátszása, de az engem kihallgató rendőr is mondta, hogy nem érti.

MN: A NER-ben elindult az az időszak, amikor nyíltan vegzálják a hatóságok az ellenzéki politikusokat?

OA: Őszintén azt látom, hogy igen. Ha összetesszük ezt Fekete-Győr András és Varju László bírósági ügyeivel, akkor azt látni, hogy ezek tényleg koncepciós perek. Az, hogy engem ezzel a nevetséges üggyel becibálnak a rendőrségre, miközben a kegyelmi botránnyal olyan dolog történik, ami a Fideszt identitásában tépázza meg, azt mutatja, hogy ránk akarják terelni a figyelmet. De ettől mi még nem fogunk elhallgatni, és ezt az ügyet addig tartjuk napirenden, ameddig a Fidesz létezik.

MN: Mindeközben előkerült a neve az újbudai pedofilügy kapcsán, mert egy ideig alpolgármesterként ön felelt azért az intézményért is, ahol egy pedagógiai asszisztens gyerekeket molesztált. Van felelőssége?

OA: Itt is az történik, hogy megpróbálják ránk tolni azt a Fidesznél, amit ők csinálnak. Ha a bicskei esetnél a kormány olyan mintaszerűen cselekedett volna, mint az újbudai önkormányzat ebben a konkrét esetben, akkor sok gyerek hosszú éveken át tartó szenvedését előzték volna meg. Az újbudai önkormányzat azonnal felfüggesztette a férfit, megszüntette a munkaviszonyát, rendkívüli ülést hívott össze és a legjobb gyermekvédelmi szakembereket hívták, hogy segítsenek. Ehhez képest a kormány inkább kitüntetést adott.

MN: Egyáltalán nem tudott az ügyről, mielőtt nyilvánosságra került?

OA: Semmit nem tudtam róla. Amint megtudtam és tájékozódtam, írtam róla a Face­bookra, az önkormányzat pedig tudtommal azonnal cselekedett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk