Talányok a geszti Tisza-kastély felújítása körül

Ahol a papok táncolnak

Belpol

Miért csúszik újra meg újra a geszti Tisza-kastély felújítása, és az eredeti tervhez képest miért szánnak rá milliárdokkal többet? Miért adja át az állam a református egyháznak? És miért nem tud erről a területileg illetékes egyházkerület?

A Viharsarok legszélén, közvetlenül a román határ mellett található a kicsi és roppant szegény falu, Geszt. Hajdan, ha némi túlzással is, egyes beszámolók szerint Geszt az ország közepe volt. Itt található a Tisza család hajdani otthona, ahonnan két miniszterelnök, Tisza Kálmán (1875–1890) és Tisza István (1903–1905 és 1913–1917) is elindult. Trianon után a település nem csupán az ország szélére került, de az új határ elvágta Nagyvárad inspiráló közelségétől, s egyben mezőgazdasági áruinak legnagyobb felvevőpiacától is.

Ígérni könnyű

Geszt ma alig nyolcszáz lakosú, sok hátránnyal küzdő zsákfalu, ahonnan a fiatalok nagy része már elköltözött. A helyzetet jól jellemzi, hogy a múlt év végén olyan szegény volt az önkormányzat, hogy a legrászorultabbaknak juttatott szociális tűzifát csak úgy tudta biztosítani, ha a kedvezményezettek 5 ezer forintot fizettek a kiszállításért.

A kastély méretét tekintve inkább egy nagyobb kúria; állapota a hosszú évtizedek alatt, beleértve a rendszerváltás óta eltelt több mint harminc évet is, erősen leromlott. A szocializmus idején a helyi általános iskola működött az épületben, de állagmegóvásra alig jutott pénz.

A második Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után a Tiszák megítélése gyökeresen megváltozott, az irányadó központi emlékezetpolitika jegyében a miniszterelnök is csak pozitívan nyilatkozik róluk. A kormány elhatározta az ingatlan és az azt körülölelő park teljes felújítását is.

A 2018-as választás után a Miniszterelnökséget addig vezető Lázár Jánost időlegesen parkolópályára tette Orbán Viktor, majd 2019-ben – sok más megbízatása mellett – a geszti Tisza-kastély felújítási projektjének kormánybiztosává nevezte ki. Az iskolát kiköltöztették, a kevés számú tanuló modern oktatási intézményt kapott. A sarkadkeresztúri leágazásig vezető hepehupás országúttól pedig kifogástalan aszfaltburkolatot kapott a Gesztig vezető út.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk