Akinek még hideg van - Szocialista jelöltállítás Kiskunhalason

  • Arzt Gergely
  • 2005. szeptember 1.

Belpol

Lassan minden választókörzetben kiderül, hogy kit indít az MSZP 2006-ban. Néhány helyen nem jutott még egyezségre a helyi szervezet és a pártvezetés. A leglátványosabb konfliktus Halason alakult ki, ahol a városi elnökség Zuschlag Jánost jelölné újra - annak ellenére, hogy Hiller István és Szekeres Imre sajtónyilatkozataiban többször kizárta ennek lehetőségét.

Lassan minden választókörzetben kiderül, hogy kit indít az MSZP 2006-ban. Néhány helyen nem jutott még egyezségre a helyi szervezet és a pártvezetés. A leglátványosabb konfliktus Halason alakult ki, ahol a városi elnökség Zuschlag Jánost jelölné újra - annak ellenére, hogy Hiller István és Szekeres Imre sajtónyilatkozataiban többször kizárta ennek lehetőségét.

Zuschlag János gyors karriert futott be a szocialista pártban. 1998-ban országos listáról került a parlamentbe. A Ház legfiatalabb tagjaként 2002-ben egyéniben is megmérette magát, s bár a fideszes Szabó Erika a második fordulóban legyőzte őt, a megyei listáról mégis bejutott. Tisztségeket viselt olyan, a szocialista párthoz kötődő szervezetekben, mint a Mozaik-csoport vagy a Fibisz. Esélye lett volna a párt országos elnökségébe is bekerülni, de a Terror Háza és egy tévékamera előtt a címben megidézett módon elszólta magát. A kegyeletsértő élcelődés miatt lemondani kényszerült országgyűlési mandátumáról. Neve a vasi fantomtag-botrány miatt került vissza a köztudatba, a Zala megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztályának tájékoztatása szerint magánokirat-hamisítás vádjával, gyanúsítottként hallgatták ki őt; a nyomozás még tart.

Alapszervi burjánzás

Dóczi Károly, a halasi szocialista szervezet egyik alapító tagja mindezeket megelőzően is neheztelt már a fiatal politikusra. Mint mondja, egy 2001 őszén hozott alapszervezeti határozatban rögzítették: országgyűlési képviselőjelöltjük Zuschlag lesz, az önkormányzati választásokon pedig a korábbi alpolgármestert, Várnai Lászlót indítják. A következő nyáron a már a parlamentben ülő Zuschlag ezt a megállapodást felrúgva kezdeményezte, hogy az MSZP ne indítson önálló jelöltet, hanem támogassa inkább a Kiskunhalasi Városi Polgári Szövetség emberét. Dóczi magyarázata szerint Várnai esetleges megválasztása elfogadhatatlan lett volna az országgyűlési képviselő támogatói számára, akik "hajlíthatatlansága okán nem szimpatizáltak vele". Akkoriban egyetlen halasi alapszervezet volt, amely egy összevont taggyűlésen leszavazta a kezdeményezést, majd Várnai az MSZP és az SZDSZ közös jelöltjeként győzött. Ma már három alapszervezet van Kiskunhalason: az alapítók ötvenfős csoportja és a helyi elnök tíz személyt számláló köre mellett egy Zuschlag által menedzselt és rohamos tagtoborzással felduzzasztott háromszázas társaság is működik a városban. Létszámfölényükkel élve ez utóbbiak módosították a szervezeti szabályzatot, és már nem összevont taggyűlésen, hanem küldöttgyűlésen születnek a határozatok. Így szorultak ki a helyi vezetésből az alapítók, és így kerültek be oda Zuschlag elvbarátai, többek közt egykori gimnáziumi tanára, a jelenlegi elnök, Venczel József. A kisebbségben maradtaknak persze nem pusztán ezért vannak kételyeik az efféle pártépítésben. Egy egész család lépett be úgy a pártba, hogy minden nyilatkozatot ugyanazzal a kézírással töltöttek ki. Előfordult az is, hogy egy korábban már párttag helybélit léptetett be újra a szavazatszaporító igyekezet. És persze az is megesett, hogy némelyeknek pénzt kínáltak a csatlakozásért. A hatalomátvétel célja Dóczi szerint az, hogy ekkora taglétszám mellett ne csupán a városban, hanem a megyében is megkerülhetetlen tényezővé váljon a Zuschlag-érdekkör; ami azért lenne elemi érdeke a volt parlamenti képviselőnek, mert korábbi szponzorai, választási kampányának támogatói, a halasi diszkó- és táncoslokál-tulajdonosok vagy az a kunfehértói vállalkozó, akinek az állami támogatáshoz juttatása városszerte beszédtéma volt, még számítanak védencük hálájára. A parlamentbe való visszakerülés egyéniben felettébb bizonytalan - Zuschlag esélye minimális -, a megyei listás szerepléshez viszont szólóban is meg kell próbálkozni valahol, ezért a ragaszkodás a halasi jelöltséghez. A megyei elnök a korábbi közeli fibiszes munkatárs, Márfai Péter, akinek bajai szavazataival megszerezhető lenne a lista első két helye - legalábbis Zuschlag János helyi pártbéli ellenfelei szerint.

A polgármester sincs könnyű helyzetben. A tizenkét fős városházi szocialista frakcióból hárman korábban ellenezték a jelöltségét. Koalícióban irányítja ugyan a várost a polgári kör öt tagjával, de a huszonhat tagú képviselő-testületben így is minden szavazatra szüksége van. Az önkormányzatba egyéni jelöltként jutott be Zuschlag, a mandátum így az övé. A pártbeli "etikai megállapodás" szerint visszahívható lenne, ám ezt a szintén városházi képviselő helyi elnöknek kellene kezdeményeznie, aki nyilván nem fogja. Miután Zuschlag János lemondott országgyűlési mandátumáról, Várnai megszüntette a polgármester melletti tanácsnoki posztját, mondván, a parlament és a város közötti kapcsolattartást a Házon kívülről már nemigen lehet eredményesen intézni. A felduzzasztott alapszervezet ekkor etikai eljárást kezdeményezett, és fegyelmi meghallgatásra hívta a polgármestert. A jelenlegi városvezető szeretne 2006-ban is indulni a helyi választásokon, ehhez viszont bizonyosan szüksége lesz a Zuschlag-féle alapszervezet támogatására.

Halasra pályáznak

Király György, a helyi SZDSZ vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy mivel már igen kevés az idő a választásokig, akár egy szabaddemokrata aspiránst is támogathatnának a helyi szocialisták. Dóczi azonban ragaszkodna az önálló jelölthöz, sőt két, eséllyel induló potenciális jelöltet is említ, akit egyelőre nem kíván megnevezni. Más forrásból származó értesülésünk szerint egyikük Szabó Károly, a megyei közgyűlés alelnöke lehet.

Szabó Erika, a választókörzet jelenlegi fideszes országgyűlési képviselője is tiltakozik Zuschlag esetleges jelöltsége ellen. Bár számára kétségkívül kényelmes ellenfél lehetne a kétszeresen kompromittálódott és egyszer már legyőzött konkurens, úgy gondolja, helyesebb lenne, ha korábbi vetélytársa sértő kiszólásával és azt követő lemondásával valóban kiiratkozott volna a politikai életből.

Dóczi Károly kezdetben párton belül szerette volna megoldani az ügyet. Ám mindenütt elutasították, hol időn túli küldésre, hol az illetékesség hiányára hivatkozva. (Jellemzőnek tartja viszont, hogy a helyi etikai bizottság egyik tagját kábítószerrel való üzérkedés vádjával hallgatta ki a rendőrség.) Úgy gondolja, ez nem teljesen független attól, hogy Simon Gábor, az országos etikai bizottság tagja együttműködött Zuschlaggal a Mozaik-csoportban. Dóczi attól tart, hogy Zuschlag jelöltsége esetén nem csupán az országgyűlési, hanem az önkormányzati választásokat is elbukják a halasi szocialisták. Pedig Kiskunhalasnak a rendszerváltás óta nem volt jobboldali polgármestere. Ugyanakkor úgy véli, a legfelsőbb pártvezetés, Hiller István és Szekeres Imre is oly mértékben exponálta már magát Zuschlag jelöltségének elutasítása mellett, hogy komoly presztízsveszteség nélkül nem változtathatja meg álláspontját. Amennyiben mégis így alakulna, és 2006-ban, az országgyűlési választásokon Zuschlag János lenne a szocialista párt kiskunhalasi egyéni képviselőjelöltje, akkor ő és az alapítókból álló szervezet minden tagja "erősen megfontolja kilépését, mert a vezetésben való ilyen méretű csalódás után" nem akarna az MSZP-ben maradni.

Természetesen igyekeztünk megszólaltatni az ellenérdekelt feleket is, ám Zuschlag nem kívánt nyilatkozni, és a Hiller Istvánnal folytatott egyeztetések lezárulta előtt Venczel József, a párt helyi elnöke sem, kettejük megállapodására hivatkozva.

Figyelmébe ajánljuk