Sokan jutottak hamis magyar útlevélhez

Amerikába mennének

Belpol

Az Egyesült Államok tavaly februártól nem engedélyezi a külföldön született magyar állampolgárok egyszerűsített beutazását, mivel nem uniós állampolgárok sora élt vissza a magyar útlevéllel. Ami a magyar honosítási rendszer hiányosságai és korrupt hivatalnokok miatt vált lehetségessé.

Julianna a filmes szakmában dolgozik, a koronavírus-járvány erősen szűkítette a munkalehetőségeit. Korábban több alkalommal is volt az Egyesült Államokban, és arra készült, hogy az idén megint kiutazik. Mindent megszervezett, a repülőjegyét is megvásárolta, de amikor elektronikus utazási engedélyt (Electronic System for Travel Authorization – ESTA) szeretett volna igényelni magának, meglepetten tapasztalta, hogy az erre szolgáló online rendszer elutasítja, holott korábban mindig sikerrel járt. Most azért ütközött falba, mert külföldön, konkrétan Németországban született, így immár nem jogosult ESTA-ra; vízumot kell szereznie, ami jóval időigényesebb és drágább procedúra. Az utazásnak így lőttek – de mi történhetett?

Magyarország 2008 novemberében került be az Egyesült Államok Vízummentességi Programjába (Visa Waiver Programme), amely például az üzleti céllal érkező utazóknak teszi könnyebbé a beutazást. A programba bevont országoknak szigorú kritériumoknak kell megfelelniük; az ESTA hivatalos oldala szerint azok a szuverén államok élvezhetik a vízummentességet, amelyek egyebek mellett megosztják biztonsági adataikat az Egyesült Államokkal, és a gazdaságuk magas jövedelműnek minősül, az útlevelekkel kapcsolatos csalások száma alacsony, regisztrálják az ellopott, illetve elvesztett útleveleket, az elektronikus biometrikus útlevelek használatával biztosítják a szigorú biztonsági előírásokat, és hitelt érdemlően fellépnek a terrorizmus ellen.

Az ESTA 90 napos időtartamra turizmus, üzleti út, orvosi ellátás vagy átutazás céljából használható, kizárólag útlevéllel rendelkező személyek kérvényezhetik. Legalább 72 órával az utazás megkezdése előtt be kell nyújtani a kérelmet; ha a kérvényező nem akad fenn az engedélyezési folyamat során – mondjuk nem regisztrált terrorista –, akkor egyszerűen és gyorsan megkapja a beutazási engedélyt. A regisztráció néhány percet vesz igénybe, és mindösszesen 14 dollárba kerül. Érthető, hogy sokaknak nagy könnyebbség ESTA-val és nem vízummal utazni; az utóbbi díja 160 dollár, és interjúra is időpontot kell igényelni az Egyesült Államok nagykövetségén.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk