Szentkirályi Alexandra útja a Fidelitastól a főpolgármester-jelöltségig

Az utolsó fiatal

Belpol

Főpolgármester-jelöltsége arra utal, hogy Orbán Viktor sem bízik abban, hogy fideszes jelölt legyőzheti Karácsony Gergelyt. Szentkirályi Alexandra a vere­séggel – vagy a választás előtti visszalépéssel – se vesztene semmit.

 

A Fidesz budapesti választmánya a múlt csütörtöki ülésén egyhangú döntéssel a 36 éves Szentkirályi Alexandra – immár csak volt – kormányszóvivőt javasolta a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének.

Egy általános iskolai osztálytársa visszaemlékezése szerint a tősgyökeres fővárosi Szentkirályi a későbbi osztálytalálkozókon gyakran mesélt arról, hogy már középiskolás korától lelkesedett a Fideszért, és sok közösségi munkát végzett a Fidelitasban. Lelkesedése azóta is kitart, máig a Fidesz közösségi médiás jelenlétének egyik legaktívabb alakja. Sőt van városházi rutinja is, hiszen Tarlós István második, 2014–2019 közötti ciklusában a humán ügyekért felelős főpolgármester-helyettes volt.

A megfelelő háttér tehát ránézésre rendben van, ám egyelőre nincs olyan mérés, amely azt mutatná, hogy Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármestert legyőzné bármely kormánypárti jelölt. Emiatt is látják sokan reális lehetőségnek, hogy a Fidesz végül beáll az indulását éppen lapzártánk idején bejelentő Vitézy Dávid mögé (aki azért nem áll annyira távol a NER világától). A korábbi ötletelések során egyébként rövid időre Ferencz Orsolya jelenlegi országgyűlési képviselő és űrkutatási kormánybiztos, illetve Kubatov Gábor pártigazgató, FTC-elnök neve is előkerült. Jellemző, hogy maga Szentkirályi még február 16-án, tehát kevesebb, mint egy hónappal a jelölésének bejelentése előtt is határozottan állította a kormányinfón, hogy nem akar főpolgármester lenni.

Nem mellesleg a Fidesz Budapesten már 2019-ben is bajban volt: Tarlós Istvánnak hónapokig mutogatták kormányközeli kutatócégek olyan felméréseit, amelyek az ő biztos győzelmét mutatták, mire a főpolgármester igent mondott az újbóli indulásra. A 2022-es országgyűlési választások is azt jelezték, hogy Budapest a teljesen becsődölt ellenzéki kampány ellenére sem kér a Fideszből.

Habony Árpád magasra húz

Szentkirályi a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán tanult – mely intézmény hagyományosan jó keltetője a jelenlegi kormánypártnak –, és már 2006-ban belépett a Fidelitasba, saját bevallása szerint az őszödi beszéd hatására. A friss fide­litasos Szentkirályi 2006-ban Tarlós István „főpolgármesteri kampányában dolgozott (Demszky Gábort csak megszorítani tudta Tarlós, legyőzni nem), a jó kapcsolat abból az időből maradt meg kettejük között. Ennek is köszönhető, hogy Szentkirályi Tarlós 2010-es győzelme után, 23 évesen bekerült a városházi Fidesz-frakcióba.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk