Barabási a Science-ben a CEU-ról: „Ennek a harcnak a kimenetele az egész világon visszhangozni fog“

  • narancs.hu
  • 2017. május 12.

Belpol

Soros biztos megve(ze)tte a szerkesztőséget.

A világ jelenleg talán legismertebb magyar tudósa, Barabási Albert László a nemzetközi tudományos élet fontos folyóiratában, a Science-ben közölt cikket a CEU vegzálásáról.

Barabási összefoglalja a CEU elleni kormányzati hadjáratot, az alkotmányos szempontból nem túl erős alapzaton álló törvénykezést. A tudós azt is írja, hogy a CEU világviszonylatban is nagyon jó egyetemenek számít, és ellehetlenítése a magyar tudományos életet is igen rosszul érintené.

Barabási azt írja, az ügy súlyos, szerinte már csak magas szintű amerikai és európai nyomásgyakorlás késztetheti meghátrálásra a magyar kormányt.

Barabási szerint a tét hatalmas. „A CEU kísérlet Magyarország számára, hogy megmutassa, képes-e garantálni az egyetemek hosszú távú életképességét, és bizonyítsa elkötelezettségét a minőségi oktatás mellett. Ennek a harcnak a kimenetele az egész világon visszhangozni fog. A vereség azokat erősítené meg, akik korlátozni akarják a szólás és az oktatás szabadságát. A győzelem viszont újra megerősítené az akadémiai szabadságot“ – zárja sorait a hálózatkutató.

Academia under fire in Hungary

On 10 April, Hungarian President János Áder signed into law an amendment to the National Higher Education Law that would outlaw the Central European University (CEU). Although portrayed by the government as a purely administrative step, the "Lex-CEU" law is a strident attempt to curtail academic freedom and limit the independence of academic institutions.

Figyelmébe ajánljuk