Megdönthetetlen rekordot állított fel a veresegyházi polgármester

Béla bácsi elköszön

Belpol

Ötvennyolc év után távozik Veresegyház éléről Pásztor Béla polgármester. A város az ellenzéknek és a kormánypártoknak is fontos, hiszen a dinamikusan fejlődő település komoly bevételekkel rendelkezik. Az időközi választást májusban tartják.

A pártok közül, úgy tűnik, egyik sem tud komoly jelölttel előrukkolni, így egyelőre Cserháti Ferenc jelenlegi alpolgármesternek áll a zászló. A pártok helybéli káderhiánya aligha véletlen: a település „örökös” tanácselnökének, majd 1990 után polgármesterének tekinthető Pásztor Béla mellett nem termett babér senkinek sem.

„A legfontosabb, hogy az embereket szeretem. Szeretem őket szolgálni, nem tudok uralkodni, parancsolni. A mindennapi élet értelmével tudtam szólni hozzájuk. Senkivel nem veszekedtem életemben. Elfogadtak, segítettek” – vázolta lapunknak politikai credóját Veresegyház polgármestere, akit itt sokan Béla bácsinak hívnak. Pásztor rendszeresen ötkor kelt, s mielőtt bement a hivatalba, körbejárta a város főbb útvonalait, ugyanis „azoknak mindig rendben kell lenni”. Bárkivel megállt beszélgetni.

A 84 éves európai csúcstartó 58 év városvezetés után február közepén bejelentette, hogy a hónap végével lemond tisztségéről. A polgármesteri feladatokat a májusi időközi választásig Cserháti Ferenc alpolgármester látja el, akit Pásztor Béla egyúttal utódjának is ajánl.

A polgármester már tavaly nyár végén közölte, hogy biztosan nem indul újra 2024-ben. Távozása új helyzetet teremt. Veresegyház a térség egyik legdinamikusabban fejlődő települése. Akik Pásztort bírálják, leginkább azért teszik, mert komoly adósságai vannak a településnek. A polgármester szerint viszont a hitelből finanszírozott fejlesztés a jó megoldás. A folyamatosan bővülő várost az agglomerációs régiókat jellemző túlnépesedésből fakadó problémák is feszítik.

Vállalt kockázatokat

Veresegyház az elmúlt években lett a térség „bezzegvárosa”. Pásztor Béla „bátran vezette a várost”, ahogyan egy forrásunk fogalmaz. Nem biztos benne, hogy egy új vezető, aki nem rendelkezik az ő kapcsolati tőkéjével, „képes lesz kordában tartani Veresegyházat”. Egy másik informátorunk úgy látja, Pásztor „nagy mestere” volt annak, hogyan lehet egy településből kihozni a maximumot: mindig megszerezte a pénzt, és az adósságokat rendre visszafizették, a beruházások nem álltak le. „A választók az ügyletekből nem nagyon érzékeltek semmit, hiszen azok nem vetették vissza a település fejlődését, így nem is foglalkoztak ezzel.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk