Cyber hírek

  • 2000. december 7.

Belpol

Lézerágyúk az űrbenA Jövőnéző értesülése szerint az amerikai légierő 97 millió dollár támogatásban részesítette a TRWSpace, a Lockheed Martin és a Boeing által jegyzett csillagháborús projektet. A cél egy űrbe telepíthető, nagy energiájú lézerágyú megalkotása, amelynek feladata az USA vagy szövetségesei felé tartó ballisztikus rakéták megsemmisítése lenne.
A műhold szíve egy henger alakú egység: ez deutérium-fluorid segítségével állítja elő azt a lézernyalábot, amely körülbelül tízszer indítható el a műhold három- éves élettartama alatt. Ezután újratöltésre van szükség, de ez egyelőre csak a Földön lehetséges. Az ágyú a lézer hőhatásának segítségével képes hatástalanítani a rakétákat. A program igazgatója szerint a rakétaelhárító lézerágyú nem minősül fegyvernek, és teljes mértékben tiszteletben tartja az antiballisztikus rakétákról szóló 1972-es egyezményt is. A Pentagon még nem döntött a fejlesztési elképzelés sorsáról, de ha jóváhagyja, 2020 környékén az űrbe telepíthetők a rakéta-megsemmisítő műholdak.

Az első magyar e-részvény Az EcoNet Kft. átvette az irányítást a tőzsdén jegyzett Virginia Kárpótlási Jegy Hasznosító Rt. fölött, így a Budapesti Értéktőzsdén az internetes társaság tikkerkódja váltotta fel a Virginiát. Ez azután vált lehetővé, hogy a Virginia Kárpótlási Jegy Hasznosító Rt. közgyűlése múlt pénteken egyhangúlag jóváhagyta, hogy az EcoNet Kft. azonnali hatállyal átvegye az irányítást a részvénytársaság fölött. A Virginia eladja a könyv szerint 658 millió forint értékű eszközeit, és összeolvad a kft.-vel. Az új társaság neve Econet.hu Informatikai Rt. lesz, élén az EcoNet Kft. eddigi menedzsmentje áll, tevékenységi köre az EcoNet Kft. eddigi tevékenységeit fedi: adatbázis alapú internet, WAP- és SMS- alkalmazásokat fejlesztő és üzemeltető internetes szolgáltató cég, amely működését az úgynevezett alkalmazásszolgáltató üzleti modell keretében végzi. Az econet.hu Rt. 2001 tavaszának végén - a magyar e-cégek közül elsőként - nyilvános részvénykibocsátásra készül.

Ingyenes internetszolgáltatók Ingyenes internetszolgáltatást indított a Kiwwi távközlési szolgáltató (www.kiwwi.hu) múlt pénteken. A korlátlan szolgáltatás felhasználóinak mindössze a helyi hívás költségét kell állniuk. A szolgáltatás hivatalosan december 8-án indul a fővárosban és Székesfehérváron, majd fokozatosan a többi magyar nagyvárosban is. A cég a szolgáltatást elsősorban portálja reklámbevételeiből kívánja finanszírozni. A Kiwwi után hétfőn a Start Communications (www.freestart.hu) is bejelentette, hogy ingyenes internetszolgáltatást indít. A freestart.hu nevű ingyenes, korlátlan, kötelező reklámoktól mentes internet-hozzáférés felhasználóinak szintén csupán a helyi telefonhívás költségeit kell kifizetniük. A Start kezdetben csak Budapesten indítja ingyenes internetszolgáltatását, de reményeik szerint már a jövő év elején kiterjesztik az ország egész területére.

Jogvédők az európai kibertörvény ellen Amerikai "kibernetikus polgárjogi" szervezetek tiltakoznak az Európa Tanács nemzetközi kiberbűnözési megállapodástervezete ellen, melyet valószínűleg elfogad az Egyesült Államok, Kanada, Japán és Dél-Afrika is. Az EPIC (Electronic Privacy Information Center, www.epic.org) és az ACLU (American Civil Liberties Union, www.aclu.org) állásfoglalása szerint "a rendelkezések azt célozzák, hogy a személyes jogok és az adatvédelem rovására növeljék a kormányok nyomozati jogkörét", továbbá "komoly veszélyt jelentenek az internetezők privátszférához fűződő jogaira". A megállapodástervezet kötelezné az internetszolgáltatókat, hogy figyeljék előfizetőik tevékenységét, és több hozzáférést engedjenek a hatóságoknak a hálózatukon megforduló adatokhoz.

Ötcsillagos portál A Fővárosi Bíróság neve használatának ideiglenes felfüggesztésére kötelezte az Origót. A portált kiadó Matávnetet az Origo internetes ingatlan-adatbázist működtető Dunaholding Informatikai Stúdió perelte be, amelynek régebben bejegyzett védjegye a vitatott név. A Dunaholding szerint az Origo portál működtetése sérti az érdekeit, a Matávnet szerint azonban erről nincs szó. A bíróság ideiglenes végzéssel a névhasználat felfüggesztésére kötelezte a Matávnetet mindaddig, amíg jogerősen el nem dől a vita. A Matávnet fellebbez az ideiglenes döntés ellen, addig is [*****] néven jelenik meg a portálja, és a www.mindenkinet.hu címen érhető el.

Pornó Napster Pornócsereberélő hálózat indulását jelentette be egy svéd cég. A Napsterhez hasonlóan a Leechnet (www.leechnet.com) is a felhasználók számítógépeit köti közvetlenül össze, zene helyett azonban egészen másfajta tartalom cserél gazdát. A rendszer jelenleg mintegy nyolcszáz regisztrált felhasználóval bétateszt állapotban van, angol, svéd és japán nyelven használható. A pornóipar valószínűleg nem fog olyan keményen fellépni a rendszer ellen, mint a lemezkiadók tették a Napster esetében, de a Leechnet felhasználói számos országban összeütközésbe kerülhetnek a pornográfiára vonatkozó törvényekkel.

Rizikós home banking A Népszabadság értesülése szerint számítógépes szakemberek egy megrendelt vizsgálat keretében nyolc perc alatt feltörték az egyik nagybank központi számítógépének védelmi rendszerét. A művelethez csupán a home banking szolgáltatásra előfizető ügyfelek részére készített telepítőlemezre volt szükségük.

Drága Sulinet Bár az állam annak idején 2003-ig szóló szerződést kötött az Elender Rt.-vel a ma már 1730 iskolában hozzáférhető Sulinet üzemeltetéséről, az Oktatási Minisztérium kezdeményezte a szolgáltatások árának felülvizsgálatát.

Korridor.hu Általános jellegű portált indított a TV 2 Korridor néven. A Korridornak saját hírszerkesztősége van, de együttműködnek a kereskedelmi televízió hírgyárával is.

Oktatási díj Közös alapítványt hozott létre az Ericsson, a Graphisoft és a Richter a magyar természettudományos oktatásért. Az alapítvány az évente kiosztott, összesen hatmillió forint értékű Rátz tanár úr-díjjal jutalmazza a tehetséggondozással foglalkozó középiskolai tanárokat.

Mitnick árverez A világ leghíresebb hackere, Kevin Mitnick személyes tárgyainak elárverezéséből szeretne pénzhez jutni. Mitnick, aki öt évet töltött börtönben hackerkedés miatt, börtönigazolványát, illetve dedikált Free Kevin-matricákat ajánlott fel árverésre a Dutchbin.com aukciós oldalon. A hacker már eladta mobiltelefonját és TRS-80 zsebszámítógépét az eBayen, a portál azonban megtagadta a börtönigazolvány árverezését.

Műanyag processzorok A Cambridge Egyetem kutatói olyan műanyag processzorok kifejlesztésén dolgoznak, melyeket eldobható, illetve egyszer használatos tárgyakban használnak majd, például árcédulákon vagy belépőjegyeken.

Figyelmébe ajánljuk