Cyber hírek

  • Lengyel UMTS
  • 2000. december 14.

Belpol

A Pentagonnak kell az IridiumAz Egyesült Államok védelmi minisztériuma bejelentette, hogy kívánatosnak tartja az Iridium globális mobiltelefon-rendszerének fenntartását, ezért hetvenkétmillió dolláros szerződést kötött a csődbe ment vállalatot kivásárló Iridium Satellite konzorciummal. Az anyavállalat Motorola a magas fenntartási költségek miatt a rendszer teljes megsemmisítéséről határozott, és az első műhold légkörbe irányítását december elején tervezte végrehajtani.
A szerződés értelmében a hatvanhat műholdból álló kommunikációs rendszer új tulajdonosa havi hárommillió dollárért korlátlan telefonhasználatot biztosít húszezer kormányzati felhasználónak. A leállításakor tízezer előfizetővel rendelkező Iridiumnál az amerikai belügyminisztérium kétezer, a Pentagon ezerhatszáz előfizetéssel rendelkezett.

Ingyenes internet: megszűnő, eladó és induló szolgáltatók A világ egyik legismertebb keresőjét működtető AltaVista december 10-én megszüntette ingyenes internetszolgáltatását. Az AltaVista és más portálok ügyfelei számára ingyenes internetet szolgáltató 1stUp.com komoly pénzügyi nehézségekkel küzd, mivel érzékenyen érintették az online reklámpiac negatív tendenciái. A France Télécom bejelentette, hogy az általa 88 százalékban birtokolt francia Wanadoo részvénycserés tranzakcióval megveszi a brit Freeserve internetszolgáltatót. A Freeserve a brit piacon 1998-ban először vezette be a csupán helyi hívás árába kerülő internethozzáférést, az idei év során azonban az elmaradt bevételek és a túlzott kiadások hatására az 1999-es mérleghez képest megkétszerezte veszteségeit. A most induló magyar ingyenes szolgáltatók köszönik, jól vannak: a Kiwwi (www.kiwwi.hu) megkezdte ingyenes internet-hozzáférést telepítő CD-inek terjesztését, amelyeket az (1) 432-0033-as telefonszámon lehet megrendelni. A Freestart (www.free- start.hu) új ingyenes internetszolgáltatónál három nap alatt több mint tízezer felhasználó regisztrálta magát.

Befejeződött a Sea- gram-Vivendi-fúzió A részvényesek jóváhagyták a Seagram kanadai szórakoztatóipari csoport és a francia Vivendi konszern fúzióját. Ezzel az AOL Time Warner után a világ második legnagyobb médiavállalkozása jön létre Vivendi Universal név alatt. Az Európai Unió bizottsága és a francia médiafelügyelet (CSA) az összeolvadást már korábban jóváhagyta. Az EU bizottsága a fúzió feltételeként szabta egyebek között, hogy a Vivendi adja el a BSkyB brit televízióban lévő 23 százalékos részesedését. (Lásd cikkünket a 11-12. oldalon.)

Mobilsugárzás Tízmillió dolláros kutatási programot indít a brit kormány a mobiltelefonok esetleges egészségügyi kockázatának felderítésére. Mostantól fogva minden eladott telefonhoz figyelmeztető üzenetet mellékelnek, amely azt javasolja a felhasználóknak, hogy csak rövid hívásokat bonyolítsanak készülékeikről, a gyermekeknek pedig nem javasolják a mobilhasználatot. Jövőre elkészül az emberi test által elnyelt mobilsugárzás mérésének szabványa, az értékeket pedig fel fogják tüntetni a telefonok dobozán.

Zsidó műkincsek a neten A cseh kormány az internet segítségével szeretné visszajuttatni eredeti tulajdonosaiknak vagy leszármazottaiknak a nácik által elhurcolt műkincseket. A Csehországban idén elfogadott restitúciós törvény értelmében az állam köteles visszaszolgáltatni a zsidó családoktól a náci megszállás alatt elkobzott műkincseket. A törvény 7000 jelenleg múzeumokban található műtárgyat érint, ezek közül a decemberben elinduló oldalon kezdetben kétezer lesz látható.

Szavazatcsere és szólásszabadság Alan Dershowitz és Jamin Raskin, az American Civil Liberties Union (ACLU) jogvédő szervezet ügyvédei pert indítottak Kalifornia állam ellen, mert annak hatóságai bezáratták a szavazatcserélő honlapokat. A szavazatcserélő honlapok célja az volt, hogy összehozzák a különböző államokban élő Nader- és Gore-szavazókat, hogy azok informális egyezséget köthessenek a szavazatcseréről: a kétesélyes államban élő Nader-szavazó Gore-ra, cserében a biztos demokrata vagy biztos republikánus államban élő Gore-szavazó Naderra szavazhatott volna, így mindkét jelölt jól járt volna. Kalifornia állam azonban betiltotta az ilyen jellegű honlapokat - az ACLU szerint ezzel megsértve a szólásszabadsághoz való jogot.

Lengyel UMTS A lengyel távközlési minisztérium szerdán hivatalosan is érvénytelenítette a harmadik generációs (UMTS) mobiltelefon-koncessziókra kiírt, de gyakorlatilag már hetekkel ezelőtt összeomlott versenytárgyalást, és úgy döntött, hogy a lengyel mobilpiacon jelenleg működő három szolgáltató engedélyét terjeszti ki az UMTS-szolgáltatásokra. A lengyel kormány eredetileg öt UMTS-licencet akart kiosztani, de a szombaton lejárt végső határidőig csak a három jelenlegi GSM-operátor - a PTC, a Polkomtel és a Centertel - adott be pályázatot. Korábban több külföldi szolgáltató is jelezte érdeklődését, de az elhibázottnak tartott kiírás miatt még a határidő előtt visszavonultak. A három üzemeltetőnek az UMTS-engedélyekért a lengyel kormány által korábban megszabott 650 millió eurós egyenkénti díjat kell megfizetnie, a szolgáltatások 2003-ban indulhatnak.

Gyűrhető CD Négy év fejlesztőmunka után a ThinDisc Media elkészítette a világ első hajlékony CD-lemezét. A szilikonszerű anyagba préselt adathordozó lejátszható hifitornyokban, CD-olvasókban, sőt DVD-meghajtókban is, előállításának költsége mindössze fele a normál korongokénak.

2,6 milliárd euró A Forrester Research várakozásai szerint Nyugat-Európában az online kereskedelmi forgalom a karácsonyi szezonban eléri a 2,6 milliárd eurót. Az év végi időszakban Németország áll az élen 715 millió eurós online-forgalommal, amit az Egyesült Királyság (664 millió euró) és Franciaország (292 millió euró) követ.

Virtuális kártya Az OTP új folyószámlacsomagja az internetes vásárlásokhoz kifejlesztett virtuális bankkártyát is tartalmaz. A Maestro bankkártyát és három folyószámlát tartalmazó csomaghoz adott WEB-kártya fizikailag nem létezik, csak a kártya száma, a lejárati dátum és az ellenőrző kód alapján azonosítható.

A miniszter letölt Ulrica Messing svéd ifjúsági miniszter elismerte, hogy illegálisan terjesztett zenét töltött le a világhálóról. Magyarázatként hozzáfűzte: megérti a hasonló eljárást követő alacsony vásárlóképességű ifjúságot. A bejelentést a zenei ipar és a média képviselőinek szemrehányásai követték.

Ebola-vakcina Az amerikai National Institute of Health kutatói az általuk kifejlesztett, ebola elleni új védőoltás-kombinációval teljes védettséget értek el makákó majmok esetében. A főemlősökön elért eredmény révén karnyújtásnyi közelségbe került az emberi védőoltás kifejlesztésének lehetősége.

Nano borospohár Egy japán kutatócsoport a NEC és Seiko Instruments részvételével létrehozta a világ legkisebb borospoharát. A szénből készült tárgy átmérője 2750 nanométer, így mintegy kétszázezerszer kisebb egy valódi pohárnál.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.