Ellenzéki obstrukció: közel 18 órán át tartott a parlamenti vita az egészségügyi átalakításokról

 • MTI/narancs.hu
 • 2022. november 24.

Belpol

Ismét felszólalásokkal nyújtotta el a vitás törvény tárgyalását az ellenzék. 

Az ellenzéki felszólalások sokasága miatt több mint 17 órán át vitáztak a parlamentben az egészségügyi törvénycsomagról, amely egyebek mellett a szociális ellátórendszerre bízná az elfekvőket, külön városi és vármegyei kórházakat határozna meg, és az Országos Mentőszolgálatra bízná az ügyeleti ellátást. A javaslaton a Magyar Orvosi Kamara több ponton is módosítana

A javaslat általános vitája még szerdán kora este kezdődött Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárának felszólalásával, aki elmondta, a törvényjavaslaton túl hamarosan várható kormány- és miniszteri rendeleti szabályozócsomag is. Takács arról beszélt, hogy a javaslat

 • a legkisebb egységnek nem a települést, hanem a járást tekinti, a háziorvosi körzethatárok kijelölésének joga az önkormányzatoktól átkerülne az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, amelynek alapellátási igazgatóságán belül hoznák létre a Nemzeti Praxiskezelőt. 
 • új alapokra helyezné az alapellátási ügyeletet, a telefon így nem egy ügyeleti szolgáltatónál, hanem az Országos Mentőszolgálatnál cseng majd ki, ahol képzett szakember az állapotának megfelelő ellátási szintre irányítja a beteget.
 • a háziorvosi ügyelet a jelenlegihez képest többletszolgáltatásként délután négytől este tíz óráig a járásközpontban lenne mindig azonos helyen. Este tíztől reggel nyolcig, amikor 90 százalék felett komolyabb problémákkal fordulnak orvoshoz a betegek, országosan egységesen a mentőszolgálatra bíznák a feladatokat.
 • fejlesztenék a háziorvosok informatikai felületeit, amelyek az eeszt-vel kompatibilisek lennének.
 • a városi kórházak a megyei intézményekhez tartoznak majd, az ellátásszervezés azonban átlépheti a megyehatárokat; az irányító megyei kórház a megyében az alapellátástól a megyei szintig betegirányító funkciót is kap. 

A parlamenti vitában az ellenzéki felszólalók ugyanakkor több pontját is kritizálták a törvénycsomagnak: 

 • hogy nem előzte meg valódi egyeztetés, 
 • hogy az ellátórendszer térben és időben is távolabb kerül a betegektől, ezért sokan nem fogják tudni igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat, 
 • hogy a javaslat valójában megszüntet háziorvosi praxisokat és ezzel növeli a területi egyenlőtlenségeket az ellátásban,  
 • hogy a törvény előkészíti a szakrendelők elvételét az önkormányzatoktól, 
 • hogy az elfekvők átadása plusz terhekkel jár majd a páciensek hozzátartozóinak, 
 • hogy a mentők eddig is túlterheltek voltak, és ezután még inkább azok lesznek, 
 • hogy nő az egészségügyi szakdolgozók kiszolgáltatottsága, 
 • hogy a javaslat csak a központosítást növeli az egészségügyben, amely már az oktatásban sem vált be. 

A vita végül csütörtökön délelőtt ért véget. 

Nemrég a szociális törvény vitájában is obstrukcióval tiltakozott az ellenzék, akkor 22 órán át nyújtották az ülést

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

 • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

 • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."