Az Országos Roma Önkormányzat feléled és visszatér a Fidesz kebelére

Eltemették, de már jobban van

Belpol

A Farkas Flórián-féle Lungo Drom uralta roma önkormányzat 2015 után annyi adósságot halmozott fel, hogy még ma is nyögi. A szervezet legutóbbi elnökét, az ellenzék felé is tapogatózó Agócs Jánost jogerősen elítélték; s ez után az önkormányzat lényegében megszűnt. Most, a júniusi nemzetiségi választás után a kormánybiztos Sztojka Attila nyertes szervezete élesztheti újra. Az igazi cél alighanem változatlan: minél több cigány szavazat begyűjtése a Fidesz számára.

A migráció fenyegetést jelent a társadalomra, és azon belül is különösen a cigányságra – ezzel az üzenettel tudatta a közvéleménnyel a Farkas Flórián vezette Lungo Drom 2023 novemberében, hogy indul az idén júniusban megrendezett nemzetiségi önkormányzati választáson.

Farkas sokáig a Fidesz fő romaügyi politikusa volt, ám a befolyását és pártbéli megítélését lenullázó korrupciógyanú után fokozatosan háttérbe szorult. A hideggé vált viszonyt jól érzékeltette, hogy Farkas egy tavaly nyári szolnoki konferencián kormányzati képviselők előtt bírálta a kormány romapolitikáját – ez korábban elképzelhetetlen volt.

A kegyvesztettség következményei előbb-utóbb a szervezetet is elérték: a Lungo Drom belső gondokkal és pénzhiánnyal küszködött, egyes tagjai a feloszlatását kezdeményezték. Így aztán a tavaly őszi bejelentés ellenére idén áprilisban a szervezet rövid közleményben tudatta: mégsem állít jelölteket a júniusi voksolásra.

Farkas Flórián lejtmenetével egy időben ívelt fel Sztojka Attila pályája. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) korábbi vezetőjét 2021 augusztusában nevezte ki Orbán Viktor romaügyi kormánybiztosnak, így közvetlenül a miniszterelnök irányítása alatt, a Belügyminisztériumon (BM) belül kapott titkárságot. Az általa vezetett Cigány Közösségek Szervezete (CiKöSz) sikeresen állított listát a nemzetiségi választásra, erre rajtuk kívül csak a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) volt képes. A befutó borítékolható volt: a CiKöSz a szavazatok mint­egy kétharmadát gyűjtötte be június 9-én, ezzel átvette az irányítást az ORÖ-ben. A listát Sztojka vezette, akinek a kormánybiztosi kinevezését szeptember elsejével visszavonta Orbán Viktor, mivel az összeférhetetlenségi szabályok miatt nem lehetne egyszerre kormánybiztos és ORÖ-képviselő.

Híd valahová

A Magyarországon elismert 13 nemzetiség közül a legnagyobb lélekszámmal rendelkező roma nemzetiségi önkormányzat 1995-ben alakult meg (korábbi nevei: Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat, Országos Cigány Önkormányzat). Az első elnöke Farkas Flórián volt, aki kétszer is betöltötte a tisztséget (1995–2003, 2011–2014). 2002-ben a Lungo Drom választási szövetséget kötött a Fidesszel, így Farkas az országos listáról bejutott a törvényhozásba, majd 2014-ben miniszterelnöki biztossá nevezték ki.

Farkas Flórián nem egyszerű eset: 1975 és 1982 között háromszor ítélték el, felfüggesztett és végrehajtandó szabadságvesztésre egyaránt. A Magyar Narancs 1997 szeptemberében készített vele interjút, amikor egyéves nyomozás után az ügyészség hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértése miatt vádat emelt ellene, mivel a Lungo Drom két alapítványánál pénzügyi problémákat találtak. „1992-ben egy kérelmezőnknek 300 ezer forint támogatást adtunk ahhoz, hogy lakáshoz jusson. Kollektív döntés volt ez egy alapítványban, aminek én voltam az elnöke. Külön szerződés született, s az illető a pénzt határidőre kamatostul visszafizette. Az, hogy egy jogállamban így meg lehet hurcolni embereket, holott nemhogy vádemelési javaslatot, de még vizsgálatot sem lehetett volna indítani, arra enged következtetni, hogy más motivációk vannak mögötte” – magyarázta az eljárást. Farkas Flórián eljárási kegyelmet kért és kapott, így sosem derült ki, hogy történt-e hűtlen kezelés, vagy sem.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

An American Hero

  • - ts -

Az idén kicsit megbicsaklott Bruce Spring­steen és az E Street Band nagyszabású világ körüli turnéja; pont a hozzánk legközelebb eső szakasz esett ki, elmaradt másik három mellett a prágai koncert is. 2025 júniusában térnek majd vissza, hogy pótolják a koncerteket.

A big band mint titkos társaság

A neves fiatal zenekarvezetők közül Darcy James Argue-t érte az a megtiszteltetés, hogy a hr-Bigband, vagyis a Frankfurtban működő tartományi rádiós nagyzenekar rezidens zeneszerzője legyen. (Ez az a német együttes, amelynek Tony Lakatos volt az egyik szaxofonos szólistája 1993 és 2020 között.)

Magányos várakozás

A Ladó Galéria korábbi kiállításán a macs­káknak volt kitüntetett szerepük, most pedig – a véletlenek furcsa találkozása miatt – egy speciális, kissé agárszerű kutya a főszereplő. De egyik kiállítás sem a „kis kedvencekről” szól, hanem magáról a művészetről.

Lehet más az olimpia

Azon túl, hogy szép eredmények és megható pillanatok sorjáznak a szemünk előtt, afféle hülyeségmágnesként is jól funkcionál a párizsi olimpia. A megnyitóra, amely amúgy csak egy játékos mókázás volt, gyorsan ráharaptak a kultúrharc önkéntesei Donald Trumptól a Vatikánon át a Megafon véleményzsoldosaiig. De hát, ha nincs humorérzék, akkor nincs és kész, ezen nem nagyon lehet segíteni.

Kozmikus hétköznapok

  • Domsa Zsófia

Az ötkötetesre tervezett regénysorozat második részét sokan abban a reményben veszik kezükbe, hogy az első kötet, a Hajnalcsillag nyugtalanító eseményeiről, az égen megjelenő idegen égitestről, a feltámadó halottakról, a különösen viselkedő állatokról, a halál kapui­nak feltárulásáról, és főleg a szereplők további sorsáról olvassanak. 

Az irigység írta ki a kánonból

Játsszunk el a gondolattal: 1936-ban egy Földes József nevű magyar író megnyer egy nemzetközi regénypályázatot. Szépirodalmi igénnyel megírt könyve, amely a kivándorlás és a honvágy témáit járja körül egy Párizsba vetődött magyar munkáscsaláddal a középpontban, itthon egymillió példányban kel el.

Pokorni elköszön

„Ez egy elég idétlen elnevezés. Nem örülök, amikor ezt hallom. Nem mintha nem esne jól az embernek, ha egy dicsérő jelzőt aggatnak rá, mert mindenki hiú” – nyilatkozta pár hete a Telexnek Pokorni Zoltán, amikor szóba került, hogy sokak szemében ő az „emberarcú fideszesek” egyike.

Az olimpia megrontói

Nemcsak az olimpia zajlik, hanem a Kreml egyik jól sikerült dezinformációs kampánya is, amely váratlan, vagy nem is olyan váratlan szövetségest talált magyar kormány- és egyéb tisztviselőkben.

Jó a műsor!

Azzal együtt is nagyon bele lehet feledkezni az olimpiába, hogy az ember tisztában van mindenféle zavaró tényezőkkel.

W, mint Wolność, mint Szabadság

A varsói felkelés mai olvasata szövevényes, sokszor nehezen járható és szűk, gyakran szó szerint a föld alatti csatornarendszeren keresztül vezet. Vajon mit jelent a lengyeleknek a varsói felkelés ma, 80 évvel a történtek után, és mit üzen nekünk, magyaroknak?

 

Libanon az utolsó órában

A múlt szerdán izraeli akció végzett a Hamász politikai vezetőjével Teheránban, egy nappal korábban pedig a Hezbollah egyik főparancsnokát gyilkolták meg Bejrútban. Az izraeli–iráni regionális háború kirobbanásának veszélye talán soha nem volt ilyen közel.