Erasmus-ügy: hat alapítványi egyetem fordult az Európai Unió Bíróságához

  • narancs.hu
  • 2023. május 9.

Belpol

A Semmelweis Egyetem szerint az egyetemi döntéshozatal az alapítványi kuratóriumtól függetlenül zajlik.

Hat alapítványi egyetem fordult az Európai Unió Bíróságához azért, mert az Európai Bizottság (EB) kizárta a magyar alapítványi egyetemeket EU-s finanszírozási projektekből, így például az Erasmus+ és a Horizont Európa egyetemi kutatási programokból is – írja a 24.hu a The Higher Education szaklap értesüléseire hivatkozva.

Az EB még decemberben döntött arról, hogy megtiltja, hogy magyar alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményekkel szerződést írjanak alá EU-források kifizetéséről, ugyanis az EB nem látta biztosítottnak az intézmények autonómiáját és transzparenciáját. Ezzel magyar diákok Erasmus-részvétele vált bizonytalanná, a magyar alapítványi egyetemek, vagyis a modellváltásnak nevezett folyamat során a kormány által törvényi úton fenntartóváltásra kényszerített intézmények pedig már közel fél éve csak társult tagként, saját vagy kormányzati büdzséből vehetnek részt azokban a más EU-s országokkal közös kutatási projektben, amelyeket eddig nyertes pályázat esetén az EU finanszírozott. 

A szaklap szerint a jogi panaszt tevő hat egyetem között van a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem is, amely 13-án aláírt beadványa a befagyasztás alapját kérdőjelezi meg,

azt állítva, hogy az egyetemi döntéshozatal – köztük az EU-források felhasználásáról szóló döntések – az alapítványi kuratóriumtól függetlenül zajlik.

A Debreceni Egyetem ugyancsak azon az állásponton van, hogy a kuratóriumi tagjainál nem áll fenn összeférhetetlenség. Az Európai Bíróság nyilatkozata szerint összevonva tárgyalhatják majd az eseteket, és 18 hónap múlva hozhatnak ítéletet. A kormány ígérete szerint ennél hamarabb meg szeretne állapodni a zárolt forrásokról az EB-vel. Igaz, korábbi ígéretét, miszerint április második felében Országgyűlés elé terjeszti a vagyonkezelő alapítványok szabályozásáról szóló törvénymódosítást, nem tartotta be.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk