Egymásra induló ellenzéki jelöltek

Rosszul jönnek ki

Belpol

Az ellenzéki erők egy sor településen egymás ellen is indítanak polgármesterjelöltet. A nem fideszes térfélen elsősorban a DK próbál meg a többiek fölé kerekedni. Az együttműködés hiánya az ellenzéki összefogást mindig is minden lehetséges módon bomlasztó Fidesz esélyeit növeli.

A jelenlegi állás szerint az ellenzék nem prolongálja a 2019-ben sikeres önkormányzati összefogást számos településen. Például október 20-án Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem támogatják a 2019-es összellenzéki jelölt, Veres Pál miskolci polgármester újrázását, ehelyett a DK-s Hegedűs Andreát indítják. Szigetszentmiklóson négy éve csaknem az összes ellenzéki párt felsorakozott a Mindenki Magyar­országa Mozgalom színeiben induló pol­gármesterjelölt, Nagy János mögött, akiből ­polgármester is lett. Jövőre Nagy János mellett Kocsis Éva, a DK választókerületi elnöke, valamint Gyurcsik József, a Momentum önkormányzati képviselője is megméretteti magát a polgármester-választáson. Dunakeszin hasonló a helyzet: a Momentum és a DK jelöltje (Cseresznyés Csilla, illetve Tonzor Péter) is kihívója lesz a jelenlegi fideszes városvezetőnek. Bár a jelöltállítás a minél kedvezőbb tárgyalási és alkupozíció elérésének az eszköze is lehet a majdani ellenzéki egyeztetéseken, a Fidesszel szemben kialakítandó hatékony összefogás felől nézve sok helyen máris késésben vannak az ellenzéki szervezetek.

Szalámizás

Lapunkban nemrég azzal foglalkoztunk, hogy hol tartanak azok az ellenzéki vezetésű települések, ahol alapvetően továbbra is együttműködésben gondolkodnak (lásd: Egység, kétség, háromság, Magyar Narancs, 2023. november 1.). Ahogyan abban a cikkünkben is említettük, a sok jól működő kooperáció mellett néhány helyen darabjaira hullott a 2019-es győztes ellenzéki összefogás – ezek közül a legismertebb, az országos nyilvánosság ingerküszöbét is elért példa a gödi együttműködés kudarca. De hasonlóan széles körben ismert eset az Egerben lezajlott látványos törés is, ahol a 2019-ben győztes Mirkóczki Ádám polgármester, korábbi jobbikos országgyűlési képviselő és az őt a választáson támogató Egységben a Városért Egyesület (EVE) közgyűlési frakciója között alakult ki áthidalhatatlan ellentét. Mirkóczki úgy érezte, a frakció szembefordult vele és akadályozta városvezetői munkáját, míg az EVE képviselői szerint Mirkóczki elkezdte nem az ellenzék, hanem a Fidesz szekerét tolni. Egy helyi ellenzéki politikus a város múltjához igazodva azt nyilatkozta korábban, hogy Mirkóczkit „2019-ben az egriek Dobó Istvánnak választották meg”, de Hegedűs Istvánt kapták meg helyette, aki „a NER-nek és a törököknek átadta a város kulcsait”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.