Beer Miklós és a Szent Ferenc Szegényei

„Hál’ istennek nem lakunk putriban”

Belpol

Nógrád megyében segít a mélyszegénységben élőknek Beer Miklós nyugalmazott váci püspök alapítványa, amely részese az állami és uniós forrásból működő felzárkóztatási programnak. Sok a hátrányos helyzetű család, a kevés ezen dolgozó szakember erőn felül teljesít – ráadásul e munka eredménye évtizedes távlatban értelmezhető majd.

„Az Úristen úgy irányította az életemet, hogy én ezt feladatul kaptam. A 70-es évek közepétől Esztergom és Visegrád között, Pilismaróton és Dömösön voltam plébános: az egész környéken csak ott élnek cigányok. Húsz évig közelről láttam a küszködésüket. A helyzet az, hogy 90 előtt jobb volt: az elhelyezkedési kötelezettség miatt tényleg dolgoztak, az erdészetnél, mezőgazdasági üzemekben, bejártak Esztergomba. Majd a piacgazdaság címszó alatt elbocsátották őket. Ez a tanulmányaikra is hatással volt. Nógrádban is ez a szomorú jelenség tapasztalható, és harminc év alatt alig történt elmozdulás. A társadalmat kell először felrázni” – mondja Beer Miklós nyugalmazott váci püspök, a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány (SZFSZ) elnöke, aki szerint az egyik legnagyobb probléma a többségi társadalom, közte a hívők közönye; az emberek elfordítják a fejüket, ha szegénysorban lévő romákat látnak.

Az egykori püspök az egyházban is csalódott; sok hívő gondolkodik úgy a mélyszegénységben élőkről, hogy ő aztán nem tehet arról, hogy az a szerencsétlen épp oda született. „A templomban azt mondják, cigány az én padomba ne üljön! Én pedig azt szoktam mondani cinikusan: a cigány családokat könnyebb rávenni arra, hogy fel akarjanak emelkedni, mint a jóléti társadalmat érzékenyíteni.”

Beer Miklós az alapítványával részt vesz a sok tízmilliárd forintból, részben uniós támogatásból működő, 2019-ben indult Felzárkózó Települések (FeTe) szegénységfelszámoló programban, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) koordinál. (Lásd: A jó szándék kevés, Magyar Narancs, 2024. augusztus 28.) Az SZFSZ a nógrádi Szalmatercsen és Ságújfalun lát el szolgálatot; e településeken egy-egy ún. Jelenlétház működik, ahol a munkatársak a hátrányos helyzetű családokat segítik.

Az a siker, ha ők is akarnak

Kora délelőtt találkozunk Beer Miklósékkal Ságújfalun. A Jelenlétház udvarán bútorokat pakolnak, ezeket kisteherautóval szállítják majd el egy rászoruló családhoz. Később Szalmatercsen egy fiatal pár beköltözését segítik. A térség hátrányos helyzetű, a két település között fekvő Karancsságban az MMSZ lát el szolgálatot. A Jelenlétházakban minden olyan problémát megpróbálnak orvosolni, amelyek egy itteni családban felmerülhetnek: adósságrendezés, jogi tanácsadás, prevenciós oktatások. Zajlanak például baba-mama klubok, felkészítik a kismamákat az anyaságra. A három településen más-más arányban, de főleg a roma származásúak vannak többségben. A FeTe az ország 300 leghátrányosabb helyzetű településén próbál segíteni, de a felzárkóztatás szempontrendszerét nem ismeri Beer Miklós sem.

A környéken az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés igen gyatra; ezen a helyzeten javítana az az egészségügyi kisbusz, amely hetente-kéthetente megy a településekre. Távorvoslás zajlik: orvos nincs jelen, a helyben elvégzett vizsgálatok adatait a munkahelyén elemzi digitális kapcsolaton keresztül. A busz felszereltségének köszönhetően komolyabb vizsgálatokra, így például ultrahangozásra is lehetőség van.

Ságújfalun az általános iskola közvetlenül a Jelenlétház mellett van. Az alapítvány alkalmaz pedagógusokat, köztük fejlesztő pedagógusokat is, mivel sok a sajátos nevelési igényű gyerek. Általános és középiskolásokkal egyaránt foglalkoznak, korrepetálják, érettségüknek megfelelő önismereti tréningekbe vonják be, igyekeznek orientálni őket. Adott esetben felszerelést adnak, így például az egyik tanuló nemrég kapott egy laptopot, hogy el tudja végezni a tanulmányait. A Jelenlétházba Szentes Attila polgármester is beugrik: bosszúsan meséli, hogy 2013-ig az önkormányzat üzemeltette az iskolát, aztán átkerült a tankerülethez. Addig 217 gyermek tanult itt, ami egy ezerfős településen igen magas szám, és azt mutatja, hogy máshonnan is jöttek Ságújfalura. A létszám mára 132 főre csökkent, és „hála” az államosításnak, ma már nem jut annyi energia az iskolára, mint korábban. Szinte minden gyermek továbbtanul, de akad egy-kettő, aki nem jut el a nyolcadik végéig sem. Az alapítvány munkatársai elismerik, hogy vannak családok, amelyekkel nagyon nehéz. Már az is komoly energiát igényel, hogy egyáltalán eljussanak a gyerekeik az iskolába, sokszor úgy kell összeszedni őket. Ha jelentkeznek az alapítványnál, biztos, hogy több figyelmet igényelnek, mint a többiek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szemrevaló: Jakob lova

  • SzSz

„A tehetséged olyan, mint a szalonna. Nem elég fellógatni a kéménynél. Először jól be kell dörzsölni sóval, majd mindennap ellenőrizni kell!” – tanácsolják Elsie-nek, akinek a szalonnához illő tehetsége konkrétan az éneklés.

Szemrevaló: Haldoklás, de komédia

Bár a film nem tragikus hangoltságú, néhol finom iróniát is tapasztalhatunk, azért a térdünket nem fogjuk csapkodni két öregember (a férj alzheimeres, a feleség rákos) agóniája, meg egy az életét kudarcként megélő zeneszerző öngyilkossága láttán.

Nincs meglepetés

Ráfoghatjuk akármire, hogy lelki táplálék, fajunk szellemi öröksége, a művészet (egyik) elsődleges célja akkor is a nőszerzés. Eszmei fajfenntartás, ha úgy tetszik.

Minden út Rómába vezet

Azt túlzás lenne állítani, hogy David Gil­mour végigdolgozta volna az elmúlt 35 évet. A Pink Floyd énekes-gitárosa a kilencvenes évek elején ismerkedett meg Polly Samsonnal, akivel családot alapított, és aki lényegében a fő alkotótársa lett. Gilmour rengeteg időt töltött, illetve tölt még mindig a szeretteivel, és elsősorban emiatt ad ki csupán évtizedenként egy lemezt. 

Teszt

Három pár, háromféle társadalmi státusz, háromféle dinamika, három kudarcos viszony – megvan a harmadik darabja is Hajdu Szabolcs párkapcsolati trilógiájának.

Szellem a palackban

2024. január 1-jén nagy dolog történt Magyarországgal, évszázadonként jó, ha egy ilyen kitüntetett alkalom adódik, a teljes napfogyatkozás például biztosan smafu hozzá képest. Hazánk – nos, távolról sem elsőként a kontinensen – bevezette az italos palackok betétdíját, mindközönségesen az üvegvisszaváltást.

Falmelléki dallamok

A magyar uniós elnökségről szóló plenáris vitát ugyan lapzártánk után rendezik (amikor ezt önök olvassák: rendezték) az Európai Parlamentben, de Orbán Viktor reakciója a korábbi szereplései alapján előre kisakkozható.

„Idegen vagyok magamnak”

Ebben a különös interjúkötetben, amelynek több fejezetében egy-egy harmadik fél is bekapcsolódik a beszélgetésbe, Gyárfás Dorka többnyire afféle narrátorként kíséri Kulka Jánost, csupán alkalmanként lendítve tovább a témát egy-egy új irányba.