Hiába törvénysértő, még mindig rengeteg gyereket szakítanak el a családjától a szegénység miatt

  • TASZ/narancs.hu
  • 2017. december 19.

Belpol

A TASZ állítását az ombudsman is megerősítette.

„Az ombudsman jelentésében megállapította, hogy korábbi vizsgálatai óta sem történt előrelépés, a szakellátásban élő gyermekek harmadát ma is szegénysége miatt szakítják el a hatóságok  családjától” – közölte ma a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), miután megjelent az alapvető jogok biztosának jelentése. A szervezet évek óta ismétli: megengedhetetlenül nagy számban szakít  el az állam gyermekeket a családjuktól kizárólag a család rossz anyagi körülményei miatt. Ez egyébkéntsérti a gyermekek alapvető jogait és a gyermekvédelmi törvény alapelveit is.

„Az állam kötelessége, hogy minden eszközével megelőzze a szegénység miatti gyermekkiemeléseket” – áll az egyesület közleményében. Hozzáteszik: az ombudsmannak adott szakmai válaszokból az is kiderül, hogy kizárólag a gyermekjóléti alapellátás megerősítésével nem lehetséges megelőzni a családok ilyen nagy arányú elszegényedését, ezért további, a gyermekvédelem területén kívüli, összehangolt szociálpolitikai intézkedések is szükségesek a jogsértő helyzet megszüntetéséhez.

A szervezet 2016 szeptemberében indított Hiányzó Emlékek névvel kampányt, 2016. szeptember 20-án pedig, a gyermekek világnapján petíciót adott át az Emmi képviselőjének, amiben számos szakember és közel 2000 állampolgár aláírásával és érintett szülők történeteivel hívta fel a tárca figyelmét a szegénységük miatt szétszakított családok problémájára. Bár az Emmi tagadja a szegénység miatti gyermekkiemelés tényét, a múlt héten kiadott alapjogi biztos jelentése mindenben megerősíti a TASZ által hangsúlyozottakat.

„Az ombudsman átfogó jelentése azért különösen fontos és előremutató, mert mától kezdve többé nem lehet kétségbe vonni, hogy sok ezer gyermeket azért szakítanak el szerető szüleiktől, mert nagy szegénységben élnek. Az állam felelőssége, hogy segítsen ezeknek a családoknak! Szülők és szakemberek évek óta kérik a minisztériumot, hogy a családok büntetése helyett érdemi, strukturális intézkedéseket tegyen, reméljük, hogy az ombudsman felszólítását végre komolyan veszik” – mondta el Boros Ilona, a TASZ egyenlőségprojektjének jogásza.

A problémáról az alábbi cikkben írtunk részletesen.

Nem segít, fenyeget – A lakhatási szegénység gyerek áldozatai

Bár gyermekjogi törvényeink tiltják, sok esetben még mindig anyagi és lakhatási okok miatt szakadnak szét családok. A helyzetet a gyermekvédelmi rendszer növekvő előítéletessége és a gyatra lakáspolitika tovább rontja.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.