Horogkeresztekkel szórta meg Kispestet egy vállaltan neonáci szurkolói csoport

Belpol

A fehér büszkeséget és Hitlert is élteti a Kispest Youth – más néven Militant Jugend Kispest.

Horogkeresztek, neonáci kelta keresztek, 88-as feliratok tűntek fel néhány hónapja Kispest több részén, így a Vak Bottyán utcában, az Üllői úton és a Móricz Zsigmond utcában. A kódolt vagy nyilvánvalóan fasiszta szimbólumokat (a H a 8. betű az ábécében, duplázása így a Heil Hitler rövidítésének felel meg) nem egy szédült kamasz fújkálta fel.

A graffitizők büszkén hirdetik a Kispesth Youth nevű keményvonalas szurkolói csoportot. Azt a társaságot, amelyiknek koponyás, gót H-betűs matricái amúgy már évek óta ellepik Kispest hirdetőtábláit, falfelületeit, de a fővárosban másutt is találkozni velük.

 
 
 Fotó: A szerző felvétele

A csoport tagjainak a Black Lives Matter-mozgalomról éz az LMBTQ-emberekről is sommás véleményük van. A Kispest Youthról kevés dolgot találtunk az interneten, ennek ellenére elszánt és ütőképes neonáci drukker csoport "hirdeti" magát Kispesten.

 
 
 Fotó: A szerző felvétele

Keresik a harcot, hirdetik az eszmét

A Hools (focihuligán) portálokon látható felvételek szerint kigyúrt, küzdősportokban jártas társaságról van szó: maszkos, kitakart arcú tagjaik gyakran vesznek részt ustawkákon (azaz radikális szurkolói csoportok előre kijelölt helyszínen történő összecsapásain), a vérre menő bunyók közben közben pedig büszkén viselik a piros-fehér-fekete horogkeresztes pólót. A banda másik neve – Militant Jugend Kispest – szintén szélsőséges nézeteikre utal, Telegram-csatornájukon visszatérő elem a szvasztika, a fehér büszkeség éltetése, és a Hitlert méltató megosztások.

 
Haverok, buli, horogkereszt: a Militant Jugend Kispest csoportképe
Forrás: Telegram / Militant Jugend Kispest

A csoporttal kapcsolatban több közismert szurkolói szervezetet is megkerestünk, hogy többet megtudjunk róluk és a szurkolói körökben elfoglalt helyükről. Levelet írtunk a magyar válogatott szurkolóit összefogó Carpathian Brigade-nak, az Ultras Liberinek és az Ultras Kispestnek, ám nem válaszoltak érdeklődésünkre. 

Érdeklődtünk a Budapest Honvéd FC sajtóosztályánál is, hogy mik a tapasztalataik Kispest Youthszal kapcsolatban, de tőlük sem kaptunk választ. A kispesti önkormányzat viszont a jelek szerint tőlünk értesült arról, hogy több horogkereszt is látható a kerületben – mint közölték, hamarosan felmérik a terepet, és eltávolítják az önkényuralmi jelképeket, legalábbis ott, ahol jogkörük van eljárni. A BRFK is lapunktól hallhatott először a horogkeresztes graffitikről: válaszuk szerint, „a XIX. kerületi Rendőrkapitányság önkényuralmi jelkép használata és rongálás bűncselekmény gyanúja miatt hivatalból nyomozást rendelt ismeretlen tettes ellen”.

Közöny és kormányzati hátszél is segíti a szélsőségeseket

Mindez arra is rámutat, hogy Kispest lakói jó ideje közönyösen sétáltak el a házfalakra, csövekre fújt horogkeresztek mellett; tény, hogy a szvasztikák nem a leforgalmasabb utcákban, tereken láthatóak, ám a civilek passzív hozzáállása bátoríthatja a szélsőséges nézetek terjesztőit. Akiket láthatóan a kormány is védelmébe vett.

Hiába váltott ki nemzetközi megütközést a Carpathian Brigade viselkedése –az Eb előtti barátságos mérkőzésen kifütyülték a rasszizmus ellen térdeléssel tiltakozó ír válogatottat, söröspoharakkal dobálták, majomhuhogással gúnyolták a magyar-angol világbajnoki selejtezőn a minket amúgy 0-4-re verő angol válogatott tagjait –, Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter is rendszeresen a magyar szurkolók védelmére siet.

Orbán egy június eleji kormányinfón fejtette ki, hogy a térdelés a magyaroktól kultúriadegen dolog és provokációnak számít, Szijjártónak, az ország külügyeiért felelős miniszternek pedig első dolga a magyar-angol meccs utáni botrány relativizálása volt: a Facebookon megosztott egy videót, amelyen az angol szurkolók kifütyülik az olasz himnuszt. „Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi »ellenséges budapesti hangulat miatt«. Az alábbi felvétel a Wembley-ben készült az EB-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat???” –vetette fel a kormánytag.

A Bellingcat is felfigyelt rájuk

A kispesti neonáci drukkerek ténykedése ugyanakkor nem maradt meg kerülethatárok között: felfigyelt rájuk a Bellingcat nevű oknyomozó portál is, mely a Carpathian Brigade és a Légió Hungária szélsőjobboldali mozgalom között talált egy kispesti szálat.

A cikket a Telex szemlézte. Mint írják, június 23-án, a magyar válogatott németek ellen játszott meccse alatt néhány magyar szurkoló kifeszített egy molinót, amelyen a magyar–német kevert szöveg mellett egy kezdetleges ikon volt látható: egy szexelő meleg párra utaló ábrázolás áthúzva.

Csakhogy ez a molinó már a meccs előtt is felbukkant a neten. A Bellingcat felfedezte, hogy délután, körülbelül nyolc órával a kezdőrúgás előtt egy neonáci Telegram-csatornán megjelent egy poszt, amely szerint a molinó tulaja a Kispest Honvéd szurkolója. Bár az oknyomozó portál nem nevezi meg, az említett csatorna a Militant Jugend Kispesté, vagyis a Kispest Youthé.

 
Melegellenes molinó - ezt lobogtatták a német és magyar válogatott Münchenben tartott meccsén is. A kép előtte a Militant Jugend Kispest Telegram-oldalán jelent meg
Forrás: Telegram /Militant Jugend Kispest  

A neonáci csoport amúgy szívesen népszerűsíti a Légió Hungária üzeneteit, de a mozgalom portálján is találtunk olyan képet, amelyen egy férfi a kispesti neonáci ultrák koponyás pólójában vesz részt a szervezet Nacionalista Sporttábor nevű sporteseményén.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.