Horogkeresztekkel szórta meg Kispestet egy vállaltan neonáci szurkolói csoport

Belpol

A fehér büszkeséget és Hitlert is élteti a Kispest Youth – más néven Militant Jugend Kispest.

Horogkeresztek, neonáci kelta keresztek, 88-as feliratok tűntek fel néhány hónapja Kispest több részén, így a Vak Bottyán utcában, az Üllői úton és a Móricz Zsigmond utcában. A kódolt vagy nyilvánvalóan fasiszta szimbólumokat (a H a 8. betű az ábécében, duplázása így a Heil Hitler rövidítésének felel meg) nem egy szédült kamasz fújkálta fel.

A graffitizők büszkén hirdetik a Kispesth Youth nevű keményvonalas szurkolói csoportot. Azt a társaságot, amelyiknek koponyás, gót H-betűs matricái amúgy már évek óta ellepik Kispest hirdetőtábláit, falfelületeit, de a fővárosban másutt is találkozni velük.

 
 
 Fotó: A szerző felvétele

A csoport tagjainak a Black Lives Matter-mozgalomról éz az LMBTQ-emberekről is sommás véleményük van. A Kispest Youthról kevés dolgot találtunk az interneten, ennek ellenére elszánt és ütőképes neonáci drukker csoport "hirdeti" magát Kispesten.

 
 
 Fotó: A szerző felvétele

Keresik a harcot, hirdetik az eszmét

A Hools (focihuligán) portálokon látható felvételek szerint kigyúrt, küzdősportokban jártas társaságról van szó: maszkos, kitakart arcú tagjaik gyakran vesznek részt ustawkákon (azaz radikális szurkolói csoportok előre kijelölt helyszínen történő összecsapásain), a vérre menő bunyók közben közben pedig büszkén viselik a piros-fehér-fekete horogkeresztes pólót. A banda másik neve – Militant Jugend Kispest – szintén szélsőséges nézeteikre utal, Telegram-csatornájukon visszatérő elem a szvasztika, a fehér büszkeség éltetése, és a Hitlert méltató megosztások.

 
Haverok, buli, horogkereszt: a Militant Jugend Kispest csoportképe
Forrás: Telegram / Militant Jugend Kispest

A csoporttal kapcsolatban több közismert szurkolói szervezetet is megkerestünk, hogy többet megtudjunk róluk és a szurkolói körökben elfoglalt helyükről. Levelet írtunk a magyar válogatott szurkolóit összefogó Carpathian Brigade-nak, az Ultras Liberinek és az Ultras Kispestnek, ám nem válaszoltak érdeklődésünkre. 

Érdeklődtünk a Budapest Honvéd FC sajtóosztályánál is, hogy mik a tapasztalataik Kispest Youthszal kapcsolatban, de tőlük sem kaptunk választ. A kispesti önkormányzat viszont a jelek szerint tőlünk értesült arról, hogy több horogkereszt is látható a kerületben – mint közölték, hamarosan felmérik a terepet, és eltávolítják az önkényuralmi jelképeket, legalábbis ott, ahol jogkörük van eljárni. A BRFK is lapunktól hallhatott először a horogkeresztes graffitikről: válaszuk szerint, „a XIX. kerületi Rendőrkapitányság önkényuralmi jelkép használata és rongálás bűncselekmény gyanúja miatt hivatalból nyomozást rendelt ismeretlen tettes ellen”.

Közöny és kormányzati hátszél is segíti a szélsőségeseket

Mindez arra is rámutat, hogy Kispest lakói jó ideje közönyösen sétáltak el a házfalakra, csövekre fújt horogkeresztek mellett; tény, hogy a szvasztikák nem a leforgalmasabb utcákban, tereken láthatóak, ám a civilek passzív hozzáállása bátoríthatja a szélsőséges nézetek terjesztőit. Akiket láthatóan a kormány is védelmébe vett.

Hiába váltott ki nemzetközi megütközést a Carpathian Brigade viselkedése –az Eb előtti barátságos mérkőzésen kifütyülték a rasszizmus ellen térdeléssel tiltakozó ír válogatottat, söröspoharakkal dobálták, majomhuhogással gúnyolták a magyar-angol világbajnoki selejtezőn a minket amúgy 0-4-re verő angol válogatott tagjait –, Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter is rendszeresen a magyar szurkolók védelmére siet.

Orbán egy június eleji kormányinfón fejtette ki, hogy a térdelés a magyaroktól kultúriadegen dolog és provokációnak számít, Szijjártónak, az ország külügyeiért felelős miniszternek pedig első dolga a magyar-angol meccs utáni botrány relativizálása volt: a Facebookon megosztott egy videót, amelyen az angol szurkolók kifütyülik az olasz himnuszt. „Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi »ellenséges budapesti hangulat miatt«. Az alábbi felvétel a Wembley-ben készült az EB-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat???” –vetette fel a kormánytag.

A Bellingcat is felfigyelt rájuk

A kispesti neonáci drukkerek ténykedése ugyanakkor nem maradt meg kerülethatárok között: felfigyelt rájuk a Bellingcat nevű oknyomozó portál is, mely a Carpathian Brigade és a Légió Hungária szélsőjobboldali mozgalom között talált egy kispesti szálat.

A cikket a Telex szemlézte. Mint írják, június 23-án, a magyar válogatott németek ellen játszott meccse alatt néhány magyar szurkoló kifeszített egy molinót, amelyen a magyar–német kevert szöveg mellett egy kezdetleges ikon volt látható: egy szexelő meleg párra utaló ábrázolás áthúzva.

Csakhogy ez a molinó már a meccs előtt is felbukkant a neten. A Bellingcat felfedezte, hogy délután, körülbelül nyolc órával a kezdőrúgás előtt egy neonáci Telegram-csatornán megjelent egy poszt, amely szerint a molinó tulaja a Kispest Honvéd szurkolója. Bár az oknyomozó portál nem nevezi meg, az említett csatorna a Militant Jugend Kispesté, vagyis a Kispest Youthé.

 
Melegellenes molinó - ezt lobogtatták a német és magyar válogatott Münchenben tartott meccsén is. A kép előtte a Militant Jugend Kispest Telegram-oldalán jelent meg
Forrás: Telegram /Militant Jugend Kispest  

A neonáci csoport amúgy szívesen népszerűsíti a Légió Hungária üzeneteit, de a mozgalom portálján is találtunk olyan képet, amelyen egy férfi a kispesti neonáci ultrák koponyás pólójában vesz részt a szervezet Nacionalista Sporttábor nevű sporteseményén.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?