Karácsonyék bemutatták a „mini-Dubaj” alternatíváját, a Budapest Parkvárost

  • narancs.hu
  • 2023. december 8.

Belpol

A Rákosrendező fejlesztéséről szóló tanulmányterv még Tarlós István idején született.

A jövő év elejére újabb Budapesti Lakógyűlést tervez a Fővárosi Önkormányzat, amelyben többek között a kormányzat Rákosrendezőre megálmodott, nem is mini, hanem „maxi-Dubaj” terveiről is megkérdeznék a budapestieket – mondta Karácsony Gergely főpolgármester egy pénteki sajtóbeszélgetésen.

A hvg.hu tudósítása szerint az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan milyen kérdéseket tennének fel a budapestieknek, de az épületek magasságáról és a Hősök tere látványának megőrzéséről minden bizonnyal kikérnék a lakosság véleményét. Igaz, nem valószínű, hogy mindennek valóda hatása lehetne a kormány terveire, ugyanis állami területről van szó, ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy Orbán Viktor már eldöntöttnek látja a kérdést.

 
 
Forrás: Új Budapest Portál

A beszélgetés során a Fővárosi Önkormányzat bemutatta azt a 2019-ben, Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. által készített tanulmánytervet, amihez ragaszkodni fognak a Lázár János által felkínált egyeztetéseken. A főváros ugyanis úgy látja, sokkal jobb alternatívák vannak a terület hasznosítására, mint egy külföldi befektetők által épített, és minden bizonnyal nagy részben külföldiek által használt, felhőkarcolókkal telitűzdelt városnegyed építése.

A terület fejlesztésének lehetőségeit egyébként már régóta vizsgálja az önkormányzat, sőt a most bemutatott „Budapest Parkváros” elnevezésű tanulmányterv még Tarlós István főpolgármestersége idején született, politikai-szakmai konszenzussal. Ennek lényege röviden az, hogy egy új lakossági városrészt alakítanának ki lakásokkal, zöldfelületekkel és jó közlekedési kapcsolatokkal.

A főpolgármester számításai alapján intenzív túlépítés nélkül 8-10 ezer lakás, boltok, irodák, nagy zöldfelület, és a Rákos-patak vizét felduzzasztva egy tó is létrejöhetne a területen.

Bécsi mintára a főváros leginkább azt preferálná, ha bérlakások épülnének, de a végső cél, hogy „ne csak a magyar állampolgárságot megvásárló távol-keleti állampolgárok tudjanak itt ingatlant venni”. A fenntartható közlekedést a vasúthálózat fejlesztésével, új intermodális csomópontok kiépítésével, az M1-es metró és a 3-as villamos meghosszabbításával szolgálnák ki.  „Itt lenne a történelmi lehetőség, hogy megszülessen az első kompakt városmodell, amit későbbi fejlesztéseknél is lehetne alkalmazni” – mondta Karácsony, aki szerint a Parkváros azoknak tudna otthont nyújtani, akik Budapesten szeretnének tanulni, dolgozni, de jelenleg nem találják ennek lehetőségét.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinet főnöke szerint ezzel szemben a kormány – ahogy a Diákváros esetében is – egy külföldi befektető kedvéért lényegében kidobja az ablakon azokat a konszenzusos terveket, amiket még az előző vezetés készített el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk