Karsai Dániel: „Mindenkit arra kell kérnem, hogy ne szavazzon a Fideszre”

  • narancs.hu
  • 2024. február 19.

Belpol

Az ügyvéd úgy látja, figyelmeztetést kell küldeni a kormánypártnak, mert nem törődik a valós problémákkal.

„Sajnos nincs más választásom. Mindenkit arra kell kérnem, hogy a júniusi európai parlamenti választásokon ne szavazzon a Fideszre. Orbán Viktor évértékelője ugyanis gyakorlatilag semmilyen valóban fontos dologról nem szólt. Az eddigieknél erősebb figyelemfelhívásra van szükség” – írja legutóbbi posztjában a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász, aki legutóbb a miniszterelnököt hívta párbeszédre, eredménytelenül.

„A gyermekek védelmét elintézte annyival, hogy módosítják a vonatkozó jogszabályokat. Erről nem értekeznék bővebben, mert nem vagyok a téma szakértője. De azért valahogy rossz érzésem van: nem inkább tenni kéne valamit a gyermekekért jogszabály-alkotás helyett?” Karsai arra céloz, hogy Orbán a botrány után egy semmire sem jó alkotmánymódosítást nyújtott be, miközben épp arról beszélt, hogy nem „jogászkodásra” van szükség.

„A köztársasági elnök jogintézménye megmentésre szorul – folytatja Karsai. – A kegyelmi jogkör pontosabb definiálására van szükség. De nem egy szakmailag teljesen téves tiltással, hanem a kegyelmi ügyek átgondolt nyilvánossá tételével.”

Karsai Dániel egyébként találkozott Novák Katalinnal, és az államfő lemondása után már elárulta, hogy arra kérte, a kegyelmi intézményt arra használja, hogy pardonban részesíti azt, hogy eutanáziában segédkezik.

Az alkotmányjogász szerint a magyar egészségügy haldoklik, és ez az állam felelőssége. „Csak az ott dolgozók emberfeletti erőfeszítése miatt működik valahogy, de ennek ellenére a magyar egészségügybe bekerülők a krónikus emberhiány miatt objektíve nem kapnak az emberi méltóságnak megfelelő ellátást. Orbán Viktor erre egy szót sem vesztegetett.

Az életvégi döntésekhez való jog szintén kimaradt Orbán Viktor által érdekesnek tartott témák közül. Pedig ez az ügy önmagán túl mutató, szimbolikus jelentőséggel bír. Ennek a kérdésnek a lényege ugyanis az emberi méltóság.

Ami az Alaptörvény értelmében az emberi lét alapját képező, sérthetetlen alapvető jog. Így az egész jogrendszer fundamentuma. Aki ezt semmibe veszi, és Orbán Viktor sajnos ezt tette, magát az emberhez méltó Magyarország megteremtését tagadja.”

Karsai Dániel nem lát más lehetőséget, mint azt, hogy az emberek szavazatukkal helyezzenek nyomást a kormányra: „Úgy gondolom, világnézettől függetlenül ideje felszólítanunk a Kormányt, hogy foglalkozzon valós problémáinkkal. Erre kiváló alkalom az egyébként konzervatív, de velem a fentiekben egyetértő honfitársaimnak, ha nem szavaznak a kormánypártra a közelgő uniós választáson.

Egy választási kudarc önmagában nem buktatja meg Orbán Viktort, nem helyezi hatalomba az ellenzéket, ha valakinek ez nem lenne szimpatikus. De kiváló eszköz lehet a kormánypolitika megfelelő irányba fordításához.

A célom kulturált párbeszéd megindítása a fenti témákban is. Ahogy minden más, közérdeklődésre számot tartó kérdésben. Mindez talán radikális és támadó lépésnek tűnhet. Ugyanakkor a legeredményesebb családi beszélgetések is néha tányértöréssel és kiabálással kezdődnek. Bízom benne, hogy kiabálásom egy gyorsan meginduló társadalmi beszélgetés kiváltója lesz. Ez a párbeszéd egyébként már megindult, de a Kormány most már nem hallgathat.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk