Bántalmazási ügyek a seregben

Katonadolog

Belpol

Több, honvédségen belül történt abúzus is napvilágot látott a közelmúltban. A sértettek sok esetben hiába fordultak segítségért, sőt előfordult, hogy a feljelentőket érte retorzió. A minisztérium szerint viszont zéró tolerancia érvényesül az ilyesfajta erőszakkal szemben.

„A minisztérium nem tesz eleget kötelezettségének. A bántalmazó katonákat védi, és teszi ezt a bántalmazottak rovására. Senkit nem érdekel, hogy ők hogyan vannak. Nem kapnak érdemi válaszokat a panaszukra hivatalos helyről, ahonnan az újságírói megkeresésekre sem reagálnak. Ez elfogadhatatlan egy rendesen működő jogállamban. Sajnos nem abban élünk” – mondja forrásunk, aki a honvédség berkein belül kipattant, több zaklatási ügyet is ismer.

Az ATV számolt be róla májusban, hogy egy Szolnokon szolgáló jogász tisztnek a parancsnok többször szexuális ajánlatot tett, amelyet a nő egyértelműen visszautasított. A katonanő hiába kérte az áthelyezését, a panasza nyomán lefolytatott vizsgálat során lekezelően bántak vele. A felettesét nem jelentették föl. A vezérkari főnökhöz és a honvédelmi miniszterhez is fordult, utóbbi röviden válaszolt, miszerint az illetékesek vizsgálják az ügyet. Végül úgy döntött, hogy feljelentést tesz az ügyészségen.

Augusztusban kiderült, a katonanőt rendelkezési állományba helyezte a Honvédelmi Minisztérium (HM) – az ügyvédje szerint ez a jelenleg is érvényes veszélyhelyzetben gyakorlatilag egyet jelent a menesztésével. A feljelentett parancsnok a beosztásában maradt.

Nemrég a Szabad Európa írt arról, hogy – szintén Szolnokon – tavaly október végén tömegkezelési felkészítést tartottak. Ezt a katonák minden esetben védőfelszerelésben hajtják végre, amelynek a része a nők számára egy speciális melltartó is. A portál információi szerint a kiképzés során az egyik katonanő, egy őrmester szóvá tette egy törzszászlósnak, hogy a melltartó nem megfelelő minőségű, hiányzik belőle az a betét, amelyik a mellkast érő ütéseket tompítja. Az elöljáró erre demonstrációs célzattal gumibottal többször mellbe ütötte beosztottját, majd bakanccsal hasba rúgta. Nem ez volt az egyetlen incidens a szolnoki kiképzés során: egy másik katonanő tisztázatlan körülmények között olyan lábsérüléseket szenvedett, hogy kórházba került, és kétszer is műtötték.

A gumibottal bántalmazott őrmester tavaly novemberben a parancsnokához fordult panasszal. Fel is állt egy bizottság az ügy kivizsgálására. A portál megjegyzi, a két katonanő súlyos sérüléseket szenvedett, ezért a honvédségnek hivatalból is feljelentést kellett volna tennie a Köz­ponti Nyomozó Főügyészségen (KNYF), csakhogy ez nem történt meg, a belső vizsgálat során pedig meghurcolták, méltatlan helyzetbe hozták a katonanőket.

A Magyar Narancs értesülései szerint a szexuális zaklatást elszenvedett jogász tiszt esetéhez hasonlósan a kiképzésen megsérült katonák ügyében is született végül feljelentés: ám itt nem a sértettek fordultak a hatóságokhoz, hanem egyikük rokona lépett. „Az elsőként megjelölt ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség aljas indokból elkövetett alárendelt megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt, míg a második ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség több katona előtt és több alárendelt sérelmére elkövetett alárendelt megsértése bűntette miatt rendelt el nyomozást” – tájékoztatta a lapunkat Kovács Katalin, a KNYF szóvivője. Hozzátette, a folyamatban lévő büntetőeljárásokban gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor, más adat az ügyekről nem közölhető.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.