Kommunista összeesküvés-elméleteket idéz a TI szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal róla szóló jelentése

  • narancs.hu
  • 2024. október 15.

Belpol

A Transparency International a jelentésben szereplő több abszurditásra is felhívta a figyelmet. 

Mint arról beszámoltunk, hétfőn lezárta a Transparency International (TI) vizsgálatát a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amely a jelentésében senki sem meglepve arra jutott, hogy a civil szervezet „Magyarországra káros, az országot és a magyar állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységet végez”. 

Ezzel kapcsolatban kedden a Transparency is kiadott egy közleményt, amelyben viszont törvénysértőnek nevezte a hivatal vizsgálatát, és azt írta róla, hogy "a kommunista ideológia nyugati-imperialista összeesküvés-elméleteit megszégyenítő kitalációkkal, tárgyi tévedésekkel és súlyos csúsztatásokkal terhelt" a jelentés. 

A szervezet több abszurd dolgot is kiemel a jelentésből: 

  • a hivatal egyebek mellett az Amerikai Egyesült Államok által vezetett globális összeesküvésről, nagyhatalmak közötti titkos kémjátszmákról és Soros Györgyről fantáziál a jelentésében; 
  • a jelentés a NER felemelkedésekor megszűnt SZDSZ-nek az 1994-es (!) országgyűlési választási felkészülése mögött is a TI 2006-ban, vagyis 12 évvel később létrejött magyarországi tagozatát sejti;
  • a hivatal szerint az Európai Bizottság azért indította el az uniós források visszatartásával a feltételességi eljárást a magyar kormánnyal szemben 2022-ben, mert a TI Magyarország rendre hozzájárul – más hazai civil szervezetekkel egyetemben – az Európai Bizottság által évente összeállított jogállamiság jelentés Magyarországra vonatkozó fejezetéhez (valójában Magyarország azért nem fér hozzá a mintegy húsz milliárd eurónyi fejlesztési forráshoz, mert rendszerszintűvé vált a korrupció és alapjaiban sérült a jogállam, a kormány pedig nem teljesíti a kért intézkedéseket). 

A jelentés behatóan foglalkozik a TI berlini Titkársága által évente összeállított Korrupció Érzékelési Indexszel (Corruption Perceptions Index, CPI) is, melynek módszertana nyilvános, de a jelentésben ezt is kritizálják, a TI szerint azért, mert a korrupciót feltáró munkájuk fáj a jelenlegi államhatalomnak. 

"A TI Magyarország nincs meglepve, hogy az évi hatmilliárd forint közpénzből működő hivatal, melynek kutatóintézetében olyan kiválóságok dolgoznak, akik a rendszerváltás előtt a III/III-as ügyosztályon voltak beosztásban, vagy éppen megkérdőjelezik az 1956-os forradalom jelentőségét, ilyesfajta fércmunkával támadja a szervezetünket" – írja a szervezet a közleményében, hozzátéve, hogy a hivatal láthatóan azon megállapításaihoz keresett muníciót, melyeket már a TI Magyarországgal szemben megindított eljárás előtt megfogalmazott, miközben lényegében egyetlen igaz következtetés levonására sem volt képes. "A Tanú c. film is eszünkbe juthat: az ügyünkben az ítéletet már az előtt meghozták, hogy a vizsgálatot lefolytatták volna" – fogalmaz a szervezet. 

Azt is írják, hogy alaptalan az a kijelentés, miszerint a TI Magyarország működése nem átlátható, mivel minden törvényi előírásnak eleget téve, illetve önként vállalt könyvvizsgálói jelentéssel kibővítve teszik közzé évente a közhasznúsági beszámolót. A közleményben hozzáteszik, hogy amúgy a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése is a honlapjukon közzétett éves jelentésekből származnak, tehát mégsem annyira átláthatatlan a működésük. 

A TI Magyarország szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése ráadásul törvénysértő is, mert a hivatal köteles lett volna a nyilvánosságra hozatalt megelőzően megküldeni a jelentés tervezetét a TI Magyarországnak a törvényi rendellkezés szerint – erre tizenöt napon belül tehettek volna észrevételeket, a hivatalnak pedig 30 napja lett volna arra, hogy indokolt választ adjon. Ez azonban nem történt meg, de a kormánypárti Magyar Nemzet már publikált is a jelentésből részeket a hétvégén.

A TI Magyarország hozzáteszi, hogy a nyáron az ellenük irányuló vizsgálat indítása után alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz, mivel mind a hivatal létét, mind az azt megalapozó törvényt alkotmányellenesnek tartják. Az Európai Bizottság (EB) idén februárban pedig kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarországgal szemben a szuverenitásvédelmi törvény miatt, miután azonban a magyar kormány nem változtatott a jogszabályon, október elején az Európai Unió Bírósága előtt be is perelték Magyarországot emiatt

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mik befolyásolják egy magánfogászati kezelés árait?

  • Fizetett tartalom

Az utóbbi években a magánfogászati ellátás árai is folyamatos emelkedést mutattak. Az állami egészségügyi rendszer leterheltsége és a hosszú várólisták miatt mégis egyre többen fordulnak magánszolgáltatókhoz. Nézzük meg, milyen tényezők befolyásolják a magán fogászatok költségeit!

Mik lehetnek egy online vállalkozás sikerének titkai?

  • Fizetett tartalom

Az online vállalkozások virágzása nem véletlen. Az internet adta lehetőségek nemcsak megkönnyítik az üzletindítást, hanem nagy növekedési potenciált is kínálnak. De mi kell ahhoz, hogy egy online vállalkozás valóban sikeres legyen? Nem elegendő pusztán egy jó ötlet vagy termék, hiszen a verseny nagy, a piac dinamikusan változik, és az ügyfelek elvárásai is egyre magasabbak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik lehetnek a legfontosabb sikertényezők.