Egy rágalmazó gyűlöletblog és a helyi Fidesz-vezetés kapcsolata

Konzervatív értékeink

Belpol

Hazaárulózik, libernyákozik, buzizik, de leginkább a helyi ellenzék képviselőiről ír nyomdafestéket nem tűrő gyalázkodásokat egy gyulai gyűlöletoldal, amely ellen feljelentés született. Az elsőfokú bíróság és a rendőrség sajátosan kezelte a helyi fideszes elithez köthető oldal ügyét.

„A nyomozás hiányosságai alapvetően az azt elrendelő bíróság nyomozásirányítási jogkör gyakorlásával összefüggő mulasztására vezethetők vissza” – egyebek mellett ez olvasható a Gyulai Törvényszék másodfokon eljáró tanácsának végzésében, amely alaposan leszedi a keresztvizet a Gyulai Járásbíróságról. A törvényszék szerint az elsőfokú bíróság az eljárást úgy szüntette meg, hogy a feljelentők hivatkozásait figyelmen kívül hagyva például meg sem kísérelte a gyanúba hozott személyek beazonosítását, ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a járásbíróságot. A Gyulai Törvényszék 33 pontból álló végzése sorra veszi a hibákat, s éppen csak azt nem mondja ki, hogy a járásbíróság, valamint a Gyulai Rendőrkapitányság gyakorlatilag szabotálta a feljelentés után a nyomozást és az eljárást.

Gyulán tizenegy éve van hatalmon a Fidesz–KDNP, de a kottájukból játszó, váltakozó elnevezésű gyűlöletoldalak működése ennél korábbra megy vissza. A szóhasználat, az „érvelési” technika alapján mindig is sejthető volt a kapcsolat a revolverblog működtetői és a helyi Fidesz között – most már bizonyíték is van rá. A gyulai ellenzék képviselői néhány hónappal a 2019. októberi önkormányzati választás előtt Békéscsabán tettek feljelentést rágalmazás és becsületsértés miatt az aktuális oldal ellen.

„Nem egészen oktalanul vagyunk bizalmatlanok a Gyulai Rendőrkapitánysággal és az ott folyó nyomozásokkal szemben” – mondta a Narancsnak Csóka-Szűcs János, az egyik feljelentő. (Csóka-Szűcsöt később, 2020 májusában rémhírterjesztés gyanújával a gyulai rendőrök előállították, rabosították és kihallgatták, miután házkutatást tartottak nála, és lefoglalták számítástechnikai eszközeit. A helyi ellenzéki aktivista ugyanis azt írta ki a Facebookra, hogy a koronavírus-járvány miatt a gyulai kórházban 1170 ágyat szabadítottak fel, súlyosan beteg embereket küldtek haza, a gyógyító intézmény üresen áll. Később kiderült, feljelentője Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester volt. Utóbb az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást Csóka-Szűcs ellen. Az incidensről a magyarna­rancs.hu tudósítása nyomán a nemzetközi sajtó is beszámolt.)

 
Titz és Alt, a fideszes humor nagyágyúi
Forrás: youtube.com

Indítványok sora

Bár hat gyulai ellenzéki jelent meg a Békéscsabai Rendőrkapitányságon, végül csak egyiküket, Csóka-Szűcs Jánost fogadták, aki órákon keresztül mondta jegyzőkönyvbe az őket ért sérelmeket, amelyek szerinte kimerítik mind a rágalmazás, mind a becsületsértés tényállását. Az informatikai végzettségű Csóka-Szűcs kép­ernyőfotókkal, adminokkal, fotók exifadataival (az azonosítást lehetővé tevő digitális kóddal), megosztásokkal együtt időbeli egyezéseket mutató bizonyítékok sorát tárta a rendőrség elé. Ezek alapján megnevezte Petróczki Gábort, a gyulai fideszes vezetésű városháza sajtósát és Tóth Ivettet, a Gyulai Hírlap fotósát. Említette Ködmön Zsoltnak, a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetőjének a nevét is, aki a munkahelyen végzett állítólagos politikai tevékenysége miatt – két nappal a 2019-es helyhatósági választás előtt – menesztette asszisztensi állásából egy ellenzéki képviselőjelölt feleségét. A történet meglehetősen egyoldalú tálalásban már aznap fent volt a gyűlöletblogon (lásd erről: Szólni, ha mersz, Magyar Narancs, 2020. december 17.).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.

Hogy jobban fájjon

Tavaly nyáron Texas állam súlyosan megszigorította a művi terhességmegszakítás feltételeit: megtiltotta, hogy ilyen műtéteket végezzenek el, ha már kimutatható a magzati szívhang.

Száll a kakukk Szegeden

Eddig piaci áron fizettek a közüzemi szolgáltatásokért a szegedi Gesztenyeliget Lakócentrum nyugdíjas bérlői, mivel nincsenek almérők az apartmanjaikban. Nemrég 31 fő eldöntötte: egyoldalúan bevezetik a rezsicsökkentést, amelyből eddig kimaradtak. De hogy fognak számolni? – kérdezi a ház fenntartója.