Egy rágalmazó gyűlöletblog és a helyi Fidesz-vezetés kapcsolata

Konzervatív értékeink

Belpol

Hazaárulózik, libernyákozik, buzizik, de leginkább a helyi ellenzék képviselőiről ír nyomdafestéket nem tűrő gyalázkodásokat egy gyulai gyűlöletoldal, amely ellen feljelentés született. Az elsőfokú bíróság és a rendőrség sajátosan kezelte a helyi fideszes elithez köthető oldal ügyét.

„A nyomozás hiányosságai alapvetően az azt elrendelő bíróság nyomozásirányítási jogkör gyakorlásával összefüggő mulasztására vezethetők vissza” – egyebek mellett ez olvasható a Gyulai Törvényszék másodfokon eljáró tanácsának végzésében, amely alaposan leszedi a keresztvizet a Gyulai Járásbíróságról. A törvényszék szerint az elsőfokú bíróság az eljárást úgy szüntette meg, hogy a feljelentők hivatkozásait figyelmen kívül hagyva például meg sem kísérelte a gyanúba hozott személyek beazonosítását, ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a járásbíróságot. A Gyulai Törvényszék 33 pontból álló végzése sorra veszi a hibákat, s éppen csak azt nem mondja ki, hogy a járásbíróság, valamint a Gyulai Rendőrkapitányság gyakorlatilag szabotálta a feljelentés után a nyomozást és az eljárást.

Gyulán tizenegy éve van hatalmon a Fidesz–KDNP, de a kottájukból játszó, váltakozó elnevezésű gyűlöletoldalak működése ennél korábbra megy vissza. A szóhasználat, az „érvelési” technika alapján mindig is sejthető volt a kapcsolat a revolverblog működtetői és a helyi Fidesz között – most már bizonyíték is van rá. A gyulai ellenzék képviselői néhány hónappal a 2019. októberi önkormányzati választás előtt Békéscsabán tettek feljelentést rágalmazás és becsületsértés miatt az aktuális oldal ellen.

„Nem egészen oktalanul vagyunk bizalmatlanok a Gyulai Rendőrkapitánysággal és az ott folyó nyomozásokkal szemben” – mondta a Narancsnak Csóka-Szűcs János, az egyik feljelentő. (Csóka-Szűcsöt később, 2020 májusában rémhírterjesztés gyanújával a gyulai rendőrök előállították, rabosították és kihallgatták, miután házkutatást tartottak nála, és lefoglalták számítástechnikai eszközeit. A helyi ellenzéki aktivista ugyanis azt írta ki a Facebookra, hogy a koronavírus-járvány miatt a gyulai kórházban 1170 ágyat szabadítottak fel, súlyosan beteg embereket küldtek haza, a gyógyító intézmény üresen áll. Később kiderült, feljelentője Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester volt. Utóbb az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást Csóka-Szűcs ellen. Az incidensről a magyarna­rancs.hu tudósítása nyomán a nemzetközi sajtó is beszámolt.)

 
Titz és Alt, a fideszes humor nagyágyúi
Forrás: youtube.com

Indítványok sora

Bár hat gyulai ellenzéki jelent meg a Békéscsabai Rendőrkapitányságon, végül csak egyiküket, Csóka-Szűcs Jánost fogadták, aki órákon keresztül mondta jegyzőkönyvbe az őket ért sérelmeket, amelyek szerinte kimerítik mind a rágalmazás, mind a becsületsértés tényállását. Az informatikai végzettségű Csóka-Szűcs kép­ernyőfotókkal, adminokkal, fotók exifadataival (az azonosítást lehetővé tevő digitális kóddal), megosztásokkal együtt időbeli egyezéseket mutató bizonyítékok sorát tárta a rendőrség elé. Ezek alapján megnevezte Petróczki Gábort, a gyulai fideszes vezetésű városháza sajtósát és Tóth Ivettet, a Gyulai Hírlap fotósát. Említette Ködmön Zsoltnak, a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetőjének a nevét is, aki a munkahelyen végzett állítólagos politikai tevékenysége miatt – két nappal a 2019-es helyhatósági választás előtt – menesztette asszisztensi állásából egy ellenzéki képviselőjelölt feleségét. A történet meglehetősen egyoldalú tálalásban már aznap fent volt a gyűlöletblogon (lásd erről: Szólni, ha mersz, Magyar Narancs, 2020. december 17.).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk