Kulturális hírek

  • 1997. július 31.

Belpol

A Pokol Egerben1896-ban, amikor a millenniumi ünnepségek egyik fő látványosságát, a Feszty-körképet is felavatták a mai Szépművészeti Múzeum helyén, tőle pár száz méterre, a mai szakszervezeti székház telkén elkészült egy hasonló, bár eltérő jellegű látványosság: Gárdonyi Géza elképzelései szerint és Gustave Doré metszetei nyomán Molnár Árpád és Trill Géza színházi díszlettervezők kivitelezték Dante Isteni színjátékának Infernóját. A Márkus Géza által tervezett (azóta lebontott) kéttornyú palotában felállított, 1540 méteres vászonra festett körkép ugyan megsemmisült, Kovács Ákos etnográfus, antropológus azonban levéltári források, korabeli krónikák, fotók, katalógusok, plakátok segítségével az egri vár gótikus palotájában Pokol-Project címmel megkísérelte rekonstruálni a százegy évvel ezelőtti alkotást.
"A körkép jelenetei valóban Dante Poklát idézték" - fogalmaz Kovács Ákos, de szerinte "talán inkább arra utaltak, hogy az igazi pokol a hamis ábrándképeket kergető, millenniumi Magyarországon van". A Dobó István Vármúzeum és a Magyar Művelődési Intézet augusztus közepéig nyitva tartó kiállításán, melynek megnyitóján elhangzott Gárdonyi Dankó Pistával közös nótája, A Pokol, olvasható Gárdonyi szándékosan egyszerű nyelvű, a látvány megértését segíteni hivatott Dante-fordítása is. Kovács Ákos tanulmánya Gárdonyi fényszínházáról a Holmi márciusi számában jelent meg, Két körkép című tanulmánykötete (a Fesztyéről és erről) pedig ősszel lát napvilágot. (Illusztrációnkon Minósz, a Pokol bírája és egy korabeli antiszemita vicclap címlapja, pokolba kívánt közszereplőkkel.)

Belépődíj a Westminster Abbeybe Londonba készülőknek: augusztus elsejétől 4 fontot kell fizetni a belépésért az eddig ingyen látogatható Westminster Abbeybe. A 900 éves apátság elöljárói a brit királyok koronázási helyének túlzsúfoltságát remélik enyhíteni az egyelőre próbajelleggel bevezetett belépti díj révén (az itt található királyi kápolnát már eddig is csak jegyvásárlás után lehetett megtekinteni).

Újra nyit a Vasarely Múzeum Még nem tudni, pontosan mikor, de ismét meg fogják nyitni a közönség előtt Aix-en-Provence-ban (Cézanne egykori házában) a márciusban elhunyt Victor Vasarely műveit őrző múzeumot, melyet januárban a Vasarely Alapítványnál tapasztalt visszaélések miatt bezártak - jelentette be Párizsban az alapítvány új vezetője, Christian Kert.

Tűz a Chaillot-palotában Az itt lévő építészeti, illetve mozimúzeum anyagában keletkeztek károk, de a filmarchívumban őrzött 30 ezer film sértetlenül megúszta a tüzet, mely Párizs egyik legismertebb nevezetességében, a Chaillot-palota tetején ütött ki.

Nyitott Pedagógiai Műhely Októbertől közös programot indít a Nyitott Pedagógiai Műhely és az Alternatív Tanárképző Stúdium. Az új pedagógus-továbbképző rendszerhez illeszkedő 24 kurzusról részletes ismertetőt küldenek minden érdeklődőnek, aki meghagyja nevét és címét a 215-4900/105-ös telefonszámon, Juhász Nagy Ágnesnél.

Magyar szobrászok Franciaországban Hét kortárs magyar szobrász, Bukta Imre, Csörgő Attila, Deli Ágnes, Farkas Ádám, Jovánovics György, Körösényi Tamás és Trombitás Tamás mutatja be műveit a dordogne-i Biron-kastélyban: a 13-18. században épült kastély a modern művészet legfontosabb otthona Franciaország délnyugati részén. A szeptember 14-ig nyitva tartó kiállítást a Műcsarnok részéről Tímár Katalin koordinálta.

Gyász 90 éves korában, Párizsban elhunyt Dora Maar spanyol származású festő és fotós, Picasso egykori múzsája, modellje, szerelme, aki 1936-ban ismerkedett meg a festőművésszel.

Zulu Macbeth Augusztus 4-től egy héten át egy dél-afrikai színtársulat Macbethje megy majd az eredeti állapotában helyreállított londoni Globe-ban, mely az 1995-ös akusztikai próbák és a tavalyi előszezon után ezen a nyáron kezdte meg rendes, üzemszerű működését napi két előadással, teljesen azonban várhatóan csak 1999 szeptember 21-re, az eredeti Globe megnyitásának 400. évfordulójára készül el (fel kell még építeni egy fedett színháztermet, egy oktatási központot és egy kiállítóhelyiséget). Most, miután lefut a New York-i State Theatre előadás-sorozata, következik az Umabtha, vagyis a Macbeth, zulu nyelven, Welcome Msomi adaptálásában, tradicionális zulu zenével, tánccal. A darab ősbemutatóját Durban városában tartották 1972-ben, amikor színpadra álmodója még dráma szakos hallgató volt.

Kiállításra, külföldre

Róma, Palazzo Venezia: Római ünnepek a reneszánsztól 1870ig (szept. 15-ig)

Salzburg, Residenzgalerie: Osztrák festészet 1848-1914 (szep. 24-ig)

Stockholm, Nationalmuseum: Fabergé, a cárok aranyművese (okt. 19-ig)

Stuttgart, Staatsgalerie: Mapplethorpe (szept. 7-ig); Linden-Museum: Testművészet Afrikában (szept. 21-ig)

Szentpétervár, Ermitázs: Új szerzemények (szept. 15-ig), Sziámi szobrok (szept. 8-ig)

Vaduz, Liechtensteinische Kunstsammlung: Joan Miró (aug. 31-ig)

Valencia, IVAM: Mágikus realizmus: Franz Roh és az európai festészet 1917-1936 között (aug. 31-ig)

Velence, különböző helyeken: 47. Biennálé (nov. 9-ig); Fondazione Querini-Stampaglia: Művészek Szarajevóért (szept. 30-ig); Museo Correr: Anselm Kiefer (nov. 9-ig); Peggy Guggenheim Museum: Stuart Davis (okt. 5-ig)

Washington, National Portrait Gallery: Kambodzsai szobrászat (szept. 28-ig); National Gallery of Art: Winslow Homer és a Polgárháború (szept. 28-ig)

Weimar, Schlossmuseum: Paul Signac; Rajzok Goethe korából (aug. 31-ig)

Wuppertal, Von der Heydt-Museum: Bécs 1900: Portré és enteriőr (okt. 5-ig)

Zürich, Kunsthaus: Birth of the Cool: Amerikai festészet Georgia O´Keeffe-től Christopher Woodig (szept. 7-ig); Museum Bellerive: Fotók a popkorszakból (szept. 14-ig); Museum Rietberg: Mexikó prekolumbuszi kultúrái (szept. 14-ig)

(A-tól P-ig az elmúlt két héten.)

Eleven, EFOTT, KOTTA, Hooch Részletesebb információ a Snoblesse-től várható, de azért: mintha csak az augusztus 14-én kezdődő Pepsi Szigetre melegítene a hazai rockmezőny, a hétvégén, szinte teljesen egy időben, az ország négy pontján négy többnapos fesztivált rendeznek, akadnak is átfedések a fellépők között. Budapesten július 30-augusztus 2. között az E-klub ad otthont a második Hooch Travellers Music Festivalnak, Hajdúböszörményben július 30-augusztus 3. között tartják a hatodik KOTTA-t, a Klubok Országos Turisztikai Találkozóját, Baján július 31-től augusztus 3-ig lesz az EFOTT, az Egyetemisták, Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, Szigetváron pedig július 31. és augusztus 2. között immár harmadszor kerül sor az Eleven Sziget Fesztiválra - a főszponzor/névátvevő B.A.T. cigigyár jóvoltából utóbbi teljesen ingyenes. Aki a mostanában reaktivizálódott Millenniumi Földalatti Vasútvonalra kíváncsi, az Zrínyi vára felé vegye az irányt.

Berlini holocaust-emlékmű: új pályázat Berlin illetékesei új pályázatot írtak ki a Brandenburgi Kapu közelében létesítendő holocaust-emlékmű tervezésére, miután az utóbbi évek során annyi ellenzője akadt az 1995-ös pályázaton nyertes alkotásnak - Christiane Jackob-Marks százszor száz méteres, dőlt betonlapjának, melybe bevésték volna a hitlerizmus áldozatául esett zsidó milliók nevét -, hogy elálltak kivitelezésétől. Az új versenyre 25 művészt hívtak meg, köztük az eredeti pályázat kilenc díjazottját, azonban többen - így az egykori harmadik helyezett Christof Hackelsberger és Fritz Koenig is - visszautasították az augusztus közepi határidőre szóló felkérést. A munkálatokra legfeljebb 15 millió márka áll rendelkezésre; az emlékmű csak a zsidó áldozatokra utalhat, a tervek szerint a nácizmus roma és szinti áldozatai külön emlékművet kapnának a német fővárosban.

Kossuth Kiadó: új tulaj Sajtótájékoztatón jelentették be: a hazai CD-ROM-kiadásban élen járó Kossuth Kiadó Rt.-t megvásárolta a PWN Publishing Group, melynek felerészt egy főként tudományos kiadásban érdekelt lengyel cég, felerészt a Luxembourg Cambridge Holding a tulajdonosa. Az eladó a Capital Rt. volt, amely két MSZP-közeli alapítványtól vette meg tavaly a Kossuthot. A kiadó eddigi vezetője, Kocsis András Sándor bírja az új tulajdonos bizalmát is, helyén marad.

Siketvakok szobrai A budapesti Lengyel Kulturális Intézetben augusztus 18-ig tart nyitva az a kiállítás, amelyen lengyel siketvakok állították ki szobraikat.

Filmes vegyes Mozifilm készült a 60-as évek brit televíziójának kultikus sorozatából, a The Avengersből, s igazi mozisztárok, mint Sean Connery, Uma Thurman és Ralph Fiennes mellett szerepet kapott benne Shaun Ryder, egykor a Happy Mondays, ma a Black Grape énekese.

A Moody Blues egyik 1968-as számának - Legend Of A Mind (Timothy Leary Lives) - Egy elme legendája (Timothy Leary él) - címét kölcsönvéve filmet készített a tavaly elhunyt amerikai LSD-gururól Paul Davids. (A Moody Blues-szám egyébként hallható a Beyond Life With Timothy Leary című friss CD-n (lásd: Visszhang, 34-35. oldal).

Steve Hanft a nyilvánosság elé tárja azt a minimál költségvetésű, mindössze 14 ezer dollárból készített filmet (Kill The Moonlight - Öld meg a holdfényt), melynek forgatása a Loser című szám megírására inspirálta és egyúttal világhírűvé tette Beck Hansent.

Quincy Jones egy Tupac Shakurról készítendő filmtervet forgat fejében: a zeneszerző/producer, akinek lánya, Kidada a tavaly meggyilkolt rapperrel járt, tárgyalásban áll Tupac édesanyjával, Afeni Shakurral. Quincy Jones szabályos életrajzi filmet képzel el, fekete srácoknak szóló "üzenettel".

Cyberia

Sulinet: tenderbontás Az iNteRNeTTo értesülése szerint augusztus közepére várható eredményhirdetés azon a versenytárgyaláson, melynek pályázatait pénteken bontották fel a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban. Az 1200 középiskola minimum 64 Kbs-os bérelt vonalas Internet-kapcsolatának biztosítására - immár másodízben - kiírt tenderre ezúttal négy érvényes pályázat érkezett. Az iskolánkénti havi szolgáltatási díjra (3, illetve 5 éves szerződés esetére) szóló ajánlatok közül az Euroweb adta a legalacsonyabbat, a Datanet a legmagasabbat, az Elender három különböző pályázatot adott be, a Banknet pedig az egyetlen, amely műholdas rendszert ajánl. Az elbírálásnál 30 százalékban a műszaki tartalmat, 70 százalékban az ajánlott szolgáltatási árat veszik figyelembe. A pályázók ügybuzgalmát mutatja, hogy ők szállították azokat a berendezéseket, melyeken a minisztérium szervezte internetes táborban, Száron, tíz napon át 120 diák ismerkedhetett a honlapkészítés rejtelmeivel.

Örök e-mail Ingyenes, életre szóló e-mail-címet ad felhasználóinak az Excite. A cég szerint az Internet-szolgáltatótól független e-mail-cím előnye például, hogy az ember így bárhonnan megnézheti a postáját, s megoldódik az esetleges e-mail-címváltozással kapcsolatos összes probléma is.

Váltás a C3-nál Az eddigi igazgató, Mészöly Suzanne utódjaként július óta Peternák Miklós, a Képzőművészeti Főiskola Intermédia Tanszékének tanára vezeti a C3 Kulturális és Kommunikációs Központot.

Helsinki Arena 2000 A Helsinki Telefontársaság Helsinki Aréna 2000 fedőnevű projektje a tervek szerint kevesebb, mint három év múlva hatalmas számítógépes hálót ereszt a finn fővárosra: minden intézmény és üzlet rácsatlakozik a rendszerre, melyet kiötlői szándéka szerint százezren fognak majd egyszerre használni az egymillió lakosú városban. A telepítés költsége elérheti a 100 millió dollárt.

Csatlakoztunk az INMARSAT-hoz Hazánk teljes jogú tagként csatlakozott a londoni székhelyű Nemzetközi Mobil Ûrtávközlési Szervezethez, mely azért jött létre, hogy űrtávközlési műholdkapacitást biztosítson a szárazföldi, vízi és légi járművekkel való telefon- vagy adatátviteli összeköttetésekhez. Nálunk elsősorban a Hungarocamion műholdas flottavezénylése használja a rendszert, de nagy reményeket fűz hozzá a lopott kocsikat kereső rendőrség is.

Win 98 Hivatalosan bejelentették, hogy Windows 98 lesz a neve a Microsoft új operációs rendszerének; lehet tippelni, melyik évben jelenik majd meg, állítólag sokkal kisebb csinnadrattával, mint két éve a Windows 95.

Figyelmébe ajánljuk