Politikai hírek

  • 1997. július 31.

Belpol

Alvó betétek
Volt vezető nácik neve is megtalálható az 1945 utáni "alvó bankbetétek" tulajdonosait tartalmazó névlistán, amelyet az elmúlt héten tett közzé a Svájci Bankárszövetség a világ vezető napilapjaiban. Az 1872 nevet (köztük mintegy harminc volt magyar származású állampolgárét) tartalmazó listán főként holocaust-áldozatok szerepelnek, akik a háború idején svájci bankszámlákra mentették vagyonukat. Magyarországon eddig több mint százan jelentkeztek a Népszabadságban megjelent lista nyomán az Ernst and Young nemzetközi könyvvizsgáló cég irodájánál, amely az egész kelet-európai régió igénybejelentését intézi. Simon Wiesenthal nácivadász szerint az örökös nélkül maradt bankbetéteket a kelet-európai holocaust-túlélőknek kellene adni.

Orbán tárgyalást sürget A Fidesz - MPP elnöke szerint Magyarországnak mielőbb kétoldalú tárgyalásokat kell kezdeményeznie a szomszédos országokkal arról, hogyan tudják enyhíteni a Magyarország későbbi NATO-tagságából származó problémákat. Orbán Viktor (archív képünkön) a hagyományos tusnádfürdői nyári szabadegyetemen arról is beszélt, hogy az RMDSZ azzal, hogy bejutott az új bukaresti kormányba, kikerült a "Budapest-Bukarest-tengely szorításából" is; Szlovákiában azonban ez a helyzet még várat magára, ezért Orbán szerint a jövőben is szükség lesz "magyar-magyar csúcsra". A Magyar Nemzetnek egyébként Orbán úgy nyilatkozott: Magyarország szempontjából is jobb lett volna, ha Románia és Szlovákia előtt is megnyílik az euroatlanti integráció lehetősége.

Közép-európai árhullám A hét elejére viszonylag mérséklődött a térségben az évszázad árvize, de Ukrajna nyugati részén nőtt az áradásveszély. Az Odera német oldalán, Frankfurt közelében újabb gátat tört át a víz, Lengyelországban az állandó esőzések miatt alig változott a helyzet, több kisebb folyó bármikor kiléphet medréből. Mindkét országban a katonaság, a tűzoltóság és a határőrség segít a katasztrófaelhárításban. A magyar kormány, pártok, cégek és civil szervezetek több segélyszállítmányt küldtek az árvíz sújtotta régiókba (egyedül Meciar szlovák kormányfő utasította el a magyar segítségnyújtást országának). Idehaza az árhullám vasárnapi tetőzése után, a Duna alsó szakaszán lapzártánk idején már csak harmadfokú készültség van érvényben, a további árvízveszély gyakorlatilag megszűnt; Békés megyében azonban több családot ki kellett telepíteni.

Emlékezés a roma holocaustra Az augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszakán, a budapesti Kossuth téren virrasztást szervez a cigányságot sújtó náci népirtás emlékére a Roma Polgárjogi Alapítvány. 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel az auschwitzi koncentrációs táborban néhány óra leforgása alatt több ezer romát végeztek ki. A szerkesztőségünkbe is eljuttatott közlemény szerint az alapítvány fontosnak tartja, hogy a magyar köztudat részévé váljon a roma holocaust ténye, és hogy az ennek emlékére szerveződő nemzeti gyászünnepen romák és nem romák együtt gyászoljanak. A magyar kormány egyébként a napokban határozatban döntött arról, hogy a romákat is megilleti a kárpótlás a második világháború alatti szenvedéseikért. Kormánydöntés hagyta jóvá a cigányság élethelyzetének javítását célzó többéves cselekvési programot is.

Kordax-ügy: vádemelés Bűnügyi jogsegély keretében megérkeztek azok a dokumentumok Csehországból és Szlovákiából, amelyek alapján a vámhatóság elegendő bizonyítékot továbbíthat az ügyészségre a Kordax Rt. elnök-vezérigazgatója, Kelemen Iván és társai ellen indított nyomozás lezárásaként - nyilatkozta Bencze József dandártábornok, a VPOP rendészeti igazgatója. A vámhatóság fővárosi nyomozóhivatala egy két évvel ezelőtt tartott házkutatást követően 1,8 milliárd forintos adócsalás és 650 millió forint értékű csempészet alapos gyanúja miatt indította meg a büntetőeljárást a Kordax ellen; a vád alapja, hogy szerintük a cég 1993/94-ben sokkal több benzint és gázolajat hozott be, mint amennyit az országból kivitt nyersolajból külföldön finomítani lehetett volna. A nyomozók szerint a többleteket a Kordax kint vásárolta meg, és a behozatalhoz szükséges előállítási, szállítási bizonylatokat meghamisította.

Migráció és előítélet Az OECD jelentése szerint "erőltetett dolog" összefüggést feltételezni a munkanélküliség és a külföldiek letelepedése között, mivel nem a bevándorlók tehetnek arról, ha munkanélküliség van abban az országban, amelyikbe vándoroltak, sőt a munkanélküliség éppen őket sújtja. A jelentés szerint a nyugat-európai országok közül azokban a legalacsonyabb a munkanélküliség, amelyekbe a legtöbben vándorolnak be: Svájcban és Luxemburgban. A legfejlettebb államokat tömörítő OECD ezért elutasítja azoknak az érvelését, akik megtiltanák a bevándorlást, vagy annak csökkentésével növelnék a munkahelyek számát.

Orosz egyháztörvény Az orosz ortodox egyház sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Jelcin elnök elutasította a lelkiismereti szabadságról és az egyházi egyesülésekről alkotott törvény aláírását - jelentette az MTI. II. Alekszij pátriárka úgy látja, Jelcin lépése feszültséget teremthet "a hatalom és a nép többsége között", hiszen a törvényt a társadalom nagyobb része támogatja. Az orosz elnök szerint azonban a törvény sérti az alkotmányt és a vallásgyakorlás szabadságát; bírálta a törvényt a Vatikán és az amerikai törvényhozás is. Megfigyelők szerint a törvény kivételezett helyzetet teremt az ortodox, az iszlám, a buddhista és a zsidó vallások hívei számára, de más vallási közösségeket hivatali önkénynek tesz ki.

Nyilvános Nyírfa-ügy A parlament nemzetbiztonsági bizottságának nem szocialista tagjai úgy látják: Nikolits István miniszter (képünkön) és környezete is felelős a Nyírfa-ügy nem megfelelő kezeléséért. Ennek ellenére a múlt héten nyilvánosságra hozott jelentésben nem szerepel a politikai felelősség, csak annyi, hogy az Információs Hivatal (IH) vezetői és munkatársai eltértek a szolgálat alapfeladataitól, a külföldi hírszerzéstől. A képviselők szerint az IH nem törölte a törvényellenesen gyűjtött információkat, nem továbbította időben a gyanús ügyeket a rendőrségnek és a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, és ezzel akadályozta a felderítést. A jelentés szerint a politikusokat érintő kérdésekben a szolgálatok, illetve a miniszteri kabinet irodavezetői hoztak döntéseket, az ellenőrizetlen információkat pedig politikai célokra is könnyen felhasználhatták volna a szolgálatok.

Kolozsvár: átadás, provokáció Két nappal a kolozsvári magyar konzulátus ünnepélyes újranyitása után (a képviseletet még a Ceausescu-rendszer záratta be kilenc éve) a polgármesteri hivatal alá tartozó vállalat alkalmazottai leszedték a magyar zászlót az épületről. A város szélsőségesen nacionalista polgármestere, Gheorghe Funar üdvözölte a lépést, bár tagadta, hogy ő utasította volna a három férfit; Kolozs megye prefektusa, Alexandru Farcas mindenesetre feljelentette Funart. Megfigyelők szerint egyértelműen provokációról van szó, aminek az a célja, hogy megzavarják a normalizálódó magyar-román viszonyt. A főkonzulátus megnyitóján Kovács László külügyminiszter (képünkön), akit hétpárti küldöttség kísért Kolozsvárra, hangsúlyozta: a lépés remélhetőleg lezárja a mesterségesen szított etnikai feszültségek korszakát. Hangsúlyozta azt is, hogy Románia kimaradása az euroatlanti integráció első köréből nem hathat ki negatívan a kétoldalú kapcsolatokra.

Új albán elnök Sali Berisha múlt heti, az új parlament alakulása előtt benyújtott lemondása után a szintén 52 éves, mérsékeltnek számító szocialista Rexhep Mejdani tanárt választotta új köztársasági elnöknek a tiranai törvényhozás. A volt ellenzéki Berisha már a júniusi választások előtt többször kijelentette, hogy távozik, ha az általa vezetett Demokratikus Párt vereséget szenved - márpedig a választáson óriási többséggel a volt kommunistákat tömörítő Szocialista Párt győzött. Az új albán törvényhozásban a szocialisták 100, a demokraták 24 mandátumhoz jutottak. Az elnökválasztás napján beiktatták hivatalába Fatos Nano új miniszterelnököt is, aki 22 tagú kabinet élén áll majd.

KDNP: végleges frakciómegszűnés Jogilag is megszűnt a KDNP parlamenti frakciója - jelentette be Isépy Tamás, a pártból kizárt frakcióvezető Gál Zoltán házelnöknek. Isépy szerint a 13 képviselőhöz hamarosan újak is csatlakoznak, és megalakulhat egy új parlamenti képviselőcsoport. Ugyanezt tervezik a jelenleg csak kilenc főt számláló Giczy-féle vonalhoz tartozó képviselők is, akik azonban egyelőre csak a volt MDF-kormánytag, majd az FKgP-be átült és onnan kizárt Schamschula Györgyre számíthatnak. A héten kizárták a KDNP-ből Latorcai Jánost, Rapcsák Andrást, Surján Lászlót és Kovács Kálmánt is. A Giczy-féle vezetés által betiltott Barankovics-platform egyébként Kereszténydemokrata Szövetség Egyesület néven működik tovább - jelentették be a platform vezetői. (Lásd még: 17-18. oldal.)

Prágában meggyilkolták a Szabad Európa Rádió egyik munkatársnőjét. Az 58 éves Molly Gordonnal egy ismeretlen gyilkos végzett egy aluljáróban. Gordon 1968 óta dolgozott a SZER müncheni központjának orosz szekciójában.

A szlovákiai zsidóság elégedetten nyugtázta, hogy a cseh kormány úgy döntött: kártérítést nyújt a szlovákiai holocaust-áldozatoktól a fasiszta pozsonyi kormány által eltulajdonított aranyért, amit az ötvenes évek óta prágai széfekben őriznek.

Főbe lőtte magát Gianni Versace olasz származású amerikai divattervező gyilkosa, a 27 éves Andrew Cunanan, akinek holttestét Miamiban, egy hajón találták meg. A férfiak által kitartott Cunanan Versace előtt négy másik embert is megölt.

Venezuelai drogüldözők az ország történetének eddigi legnagyobb fogását ejtették: több mint négy tonna kokaint foglaltak le egy hajón Puerto Cabello kikötőjében.

Összesen ezer év börtönre ítéltek 25 kolumbiai gerillát Medellínben, az ország történetének legnagyobb vérengzésében való részvételért. A FARC marxista gerillái három éve egy rivális terrorszervezet 37 tagját ölték meg.

Két jemeni polgár beperelte a NASA-t, amiért űrszondát küldött a Marsra; szerintük ugyanis őseiktől ők kapták örökül a bolygót. A jemeni főügyész azonban közölte, hogy a két ember nem épelméjű, és vissza is vonták keresetüket.

Benyújtotta lemondását a román hírszerzés főnöke. Iioan Talpes tábornok ezzel elismerte felelősségét azért a botrányért, hogy román titkosügynökök rávettek egy időközben lebukott svájci diplomatát arra, kémkedjen Bukarest számára. Talpes szerint azonban a diplomata kizárólag nem titkos, ártalmatlan okmányokat adott át nekik.

Lemondásra szólította fel Torgyán József FKgP-elnököt az általa kizárt párttagokat tömörítő Kisgazdaszövetség. Nagy Ferenc József elnök, volt miniszter ugyanis bizonyítottnak látja, hogy Torgyán III/III-as ügynök volt. Az átvilágító bizottság egyébként egész nyáron dolgozik, és csak októberre fejezi be a munkáját.

Az Európai Unió is elismeri, hogy Magyarország számottevő eredményeket ért el a környezetvédelmi jogalkotás terén - közölte Szili Katalin, a szaktárca államtitkára. Elmaradás tapasztalható viszont a jogszabályok végrehajtásánál. Magyarország jelenleg a GDP egy százalékát költi környezetvédelemre, de ezt 2002-re két százalékra akarják növelni.

A területfejlesztési koncepció részeként, a Velencei-tó vízminőségének javítása céljából, korszerűsítik a tó környékének és vízgyűjtőjének szennyvízhálózatát - jelentette be Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter.

360 millió forintos költséggel korszerű szeméttelepet építenek Ajkán. A beruházás 40 százalékát a költségvetés, 30 százalékát a környezetvédelmi alap állja. Eddig 16 környező község jelezte, hogy ide akarja szállítani települése hulladékait.

Korszerűsíti járműparkját a Magyar Államvasutak, amely az idén versenypályázatot ír ki húsz új sínautóbusz vásárlására. A sínbuszok a viszonylag kis forgalmú mellékvonalakon közlekednek majd, nagyobb kényelmet nyújtva a jelenlegi szerelvényeknél.

Budapesten 1998-ra már 140 kilométernyi bicikliút szolgálja a kerékpárosokat. Az idén azonban a tervezett 20 kilométeres szakasz helyett csak nyolc épül meg. Kerékpártároló 130 iskola, valamint öt budapesti piac és üzletközpont mellett épült meg.

Századunkban először saskeselyű-fióka kelt ki Savoyában, a francia Alpokban. Az eset bizonyítja: az Alpok környezeti szempontból még ma is életteret nyújt e ragadozóknak.

Az utóbbi napokban alkonyatkor többször is barnamedvéket láttak a Kárpátok lábánál fekvő Brassó utcáin - jelentette a Rompres román hírügynökség. Az élelmet kereső medvék viselkedése eddig nem adott okot panaszra.

Az Országos Közegészségügyi Intézet jelentése szerint jelenleg húsz magyar település levegője tekinthető szennyezettnek - írta a Népszabadság. Leginkább a nitrogén-oxid, a szén-monoxid és a por okoz gondot többek között Budapest környékén, Tatabányán, Kecskeméten. Ajkán valamelyest javult a helyzet.

Az ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ingyenes telefon: 1-269-4460. Drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.