Kulturális hírek

  • 2000. december 7.

Belpol

KOKOSCHKA A BANKBANTöbb mint ötven grafika, litográfia, krétarajz, valamint fotó látható Oscar Kokoschkától és Kokoschkáról a Raiffeisen Bank V. ker., Akadémia utcai székházának emeleti galériájában.
A bécsi Oscar Kokoschka Központ kiállítása január 6-ig tekinthető meg.

EUR"PAI FILMDíJ A korábban kihirdetett győztesekről az elmúlt hetekben már beszámoltunk (legjobb rövidfilm: Gyarmathy Lívia: A mi gólyánk; legjobb doku: Agnes Varda: Les glaneurs et la glaneuse és Pepe Danquart: Heimspiel; Fipresci filmkritikusdíj: Nuri Bilge Ceylan: Mayis sikintisi), szombaton azonban Párizsban át is adták ezeket, természetesen az illusztrisabb kategóriák díjaival egyetemben. A legjobb európai filmnek a dán Lars von Trier Dancer in the Dark című zenés drámája bizonyult. A Cannes-ban is nyertes film főszereplője, az izlandi énekesnő, Björk nyújtotta a legjobb női alakítást, de sem ő, sem a rendező nem volt jelen a ceremónián. A legjobb férfialakítás díját a francia katalán Sergi Lopeznek ítélték (Harry, un ami qui vous veut du bien, rendezte: Dominik Moll). A legjobb operatőrnek az olasz Vittorio Storarót választották (Carlos Saura: Goya en Burdeos), a legjobb forgatókönyv díját a francia Jean-Pierre Bacri és Agnes Jaoui nyerte (utóbbi a Le gout des autres rendezője is), a Fassbinder nevét viselő utánpótlásdíjat pedig a szintén francia Laurent Cantet (Ressources humaines). A legjobb nem európai film díját a hongkongi Wong Kar-Wai kapta (In the Mood for Love).

SMASHING PUMPKINS: A VÉG Egy négy és fél órás, debütálásuk színhelyén tartott chicagói koncerttel búcsút mondott rajongóinak a Smashing Pumpkins. A zenekar énekese, Billy Corgan elsírta magát a maratoni buli végén. A Smashing Pumpkins a grunge-hullámmal magasba emelkedett amerikai gitárzenekarok élcsapatához tartozott, világszerte több mint 22 millió albumot adtak el, mostanában egyre kevesebbet. A mindössze 1100 nézőt befogató helyen Corgan, a zenekart vele együtt alapító gitáros, James Iha, a dobos Jimmy Chamberlin és a basszusgitáros Melissa Auf Der Maur három "felvonásban" és ráadásokban ment végig a tizenkét év során felépült repertoáron, köztük az 1991-es Gish albumon, melynek Butch Vig volt a producere (vele ment az égbe a Nirvana is). Kifelé mindenki kapott egy ajándék CD-t, rajta az 1988. október 5-i, legelső koncertfelvétele.

RÉGÉSZET Görög régészek a Krisztus előtti 7. századból való szoborra bukkantak sírfeltárás közben az Égei-tengeri Szantorin szigetén. A 2,3 méter magas, 750 kilogramm súlyú, feltűnően jó állapotú márványszobor hosszú hajú, hosszú ruhát viselő fiatal lányt ábrázol, a klasszikus szobrászat kialakulása előtti, daidaloszi stílusban. A leletet az athéni régészeti múzeumban állítják majd ki.

Francia régészek egy Krisztus előtt háromezer évre datálható temetőt fedeztek fel Jemen északnyugati, sivatagos vidékén. A mintegy 20 négyzetkilométernyi területen található több mint 1500 sír a kutatócsoportot vezető Frank Braemer szerint az Arab-félsziget legjobb állapotban megmaradt ilyen leletei közé tartozik.

PÉCSI VILÁGÖRÖKSÉG Az ausztráliai Cairnsben tartott ülésén az UNESCO Világörökség Bizottsága a világörökség részévé nyilvánította Pécs ókeresztény emlékeit. A Pannonhalmi apátság (1996), a Hortobágyi Nemzeti Park (1999), Hollókő (1987), a budai vár-Dunapart-együttes (1987) és a Szlovákiával közös Aggteleki karsztbarlang (1995) után ez a hatodik magyar hely a 690 helyből álló listán (ebből 529 a kulturális, 138 a természeti és 23 a vegyes örökség része, mindezek 122 állam területén találhatók). Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere a napokban megállapodott Járai Zsigmond pénzügyminiszterrel, hogy az állam húszmillió forinttal támogatja a pécsi sírkamrák közelében található középkori építmények rekonstrukcióját. A kápolnák, a temető és a festett sírkamrák a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakról tanúskodnak.

Cairnsben határozat született arról is, hogy hárommal bővítik a világörökség veszélyeztetett helyeinek immár harmincas listáját: a jemeni Zabid XIII-XV. század között igen jelentős, történelmi városával, ahol a házak negyven százalékát már betonépületek váltották fel, a szenegáli Djoudj madárvédelmi területtel, ahol 1,5 millió szárnyas él, s amelyet egy vízi erőmű fenyeget, és a pakisztáni Lahore-ban található, mogul erődítménnyel és Shalamar-kerttel, melynek vízellátó rendszerét egy tavalyi útépítés tönkretette.

ILLÉS-METR"-OMEGA Akár karácsonyi ajándékba is lehet adni a jegyeket az Illés, a Metró és az Omega háromszor egyórás koncertjére, melyet jövő június 2-án rendeznek meg a Népstadionban. A zenekarok "klasszikus" felállásukban lépnek fel, a végén mindenki együtt.

MARIA CALLAS Párizsban utcát neveztek el Maria Callasról: az operasztár nevét viseli ezentúl a 16. kerületi Avenue Georges Mandel, errefelé lakott ugyanis az énekesnő halála idején (1977. szeptember 16-án hunyt el). A Callas-láz másik eseményeként kétnapos árverést rendeztek szintén Párizsban, a Drouot-Montaigne aukciósházban: hagyatékának több mint kétezer tárgyát verték dobra. Az összbevétel 9,3 millió frank volt, a legtöbbet, 990 ezer frankot egy kisméretű, XVIII. századi olajfestményért fizettek, melyet férjétől, Giovanni Meneghinitől kapott. A legfontosabbnak tartott ruhadarabokat egy telefonon licitáló európai operarajongó szerezte meg.

GYÁSZ 68 éves korában elhunyt Malcolm Bradbury angol író és kritikus. Regényei (Stepping Westwards; Doctor Criminale; Rates Of Exchange; To The Hermitage) mellett elsősorban az East Anglia Egyetemen 1970-ben indított, s azóta a brit irodalom megújulásában kulcsfontosságúnak tekintett kreatív íráskurzusa révén tartják számon (nála tanult többek között a Booker-díjas Ian McEwan és Kazuo Ishiguro).

83 éves korában elhunyt Gwendolyn Brooks amerikai költőnő. ´ az első Pulitzer-díjas afroamerikai: 1950-ben Annie Allen című kötetével érdemelte ki a feketék egyenjogúságáért vívott küzdelemben is kiemelkedő jelentőségűnek számító elismerést.

PÁVA UTCAI ZSINAG"GA Mányi István nyerte a leendő holokauszt-kiállításnak és a Holokauszt Dokumentációs Központnak otthont adó Páva utcai zsinagóga átalakítására kiírt tervpályázatot. A jövőre kezdődő munkálatokra kb. nyolcszázmilliárd forintot fordít a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

CIGÁNY SZÍNHÁZ: PREMIER A balladák földjén című produkcióval megnyílt a Cigány Színház a X. kerületi, Gyömrői úti Országos Cigány Információs és Művelődési Központban. Az előadást Bakos Éva és Jónás Judit (lásd április 13-i interjúnkat) játssza. Ugyanitt december 14-én előkarácsonyt rendeznek Cigány fiatalok a gyermekekért címmel.

Figyelmébe ajánljuk