Búcsúajándék a fideszes megyétől: több tízmillió forint Kammerer köreinek a Samsung adójából

Belpol

A gödi polgármester alapítványa és a hozzá köthető helyiek szervezeteinek is csöppen némi támogatás az új Pest megyei közgyűlés felállása előtt: több tízmillió mehet rendezvények szervezésére.

Még az új közgyűlés jövő keddi felállása előtt több százmillió forint pályázati forrás szétosztásáról dönthet a Pest megyei önkormányzat értéktár bizottsága, így a gödi kormánypárt által támogatott polgármester, Kammerer Zoltán civil szervezete, valamint a hozzá köthető szervezetek is részesülhetnek a pénzből. 

Mint azt a Narancs.hu több cikkben megírta, a gödi Samsung iparűzésiadó-bevételeinek egy részét szokta szétosztani a fideszes megyei önkormányzat ilyenformán, leginkább a kormánypártoz köthető helyi szervezeteknek, egyesületeknek, alapítványoknak, sajtóorgánumoknak. Ekletáns példa volt, amikor a legutóbbi pénzosztás alkalmával, májusban, még az önkormányzati választás előtt 20 milliós támogatásban részesült a Dunakeszi Odateszi Egyesület, amely a dunakeszi fideszesek egyik jelölőszervezete volt a választáson. A Népszava egyébként másfél hónapja arról számolt be, a félmilliárd forintot közelíti a Gödtől elvett és a fideszes szervezeteknek, alapítványoknak visszacsorgatott samsungos iparűzésiadó-bevétel.

Tízmilliók Kammerer környezetébe

Sejthető volt, hogy még egy pénzosztásra sor kerül az új közgyűlés felállása előtt, erre szeptember végéig kellett várni, ugyanis a Pest Vármegyei Értéktár Bizottság hétfőn ülésezik. A támogatásokról szóló, lapunk birtokába jutott előterjesztés szerint 240 millió forintot osztanak szét különböző szervezeteknek. 

A Kammerer Zoltán által vezetett Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítvány 12,8 millió forint támogatásban részesül, melyből adventi koncertet szervezhet nyugdíjasoknak december közepén. (Kammererék még a polgármestersége előtt mintegy 18 millió forintot kaptak a megyétől.)

A Göd Fejlődéséért Közalapítvány 19, 9 millió forintban részesülhet, amelyből a gödi szüreti fesztivált rendezheti. A szervezet alapítója a város, kuratóriumában érdekes egyezések figyelhetőek meg: tagja Harangozó Tímea, valamint Simon Tamás is. Kammerer Zoltán a júniusi választáson a Kammererrel a Változásért Egyesület színeiben indult, egyik testületbe bejutó képviselőjét Harangozó Tímeának, egy a másikat Simon Tamásnak hívják (az egyesület abszolút többséget szerzett a testületben).

Szintén a kuratórium tagja egy bizonyos Tóth Ágnes. A DK Pest megyei képviselő-csoportja még 2023 augusztusában zárt ki egy Tóth Ágnest a tagjai közül, ugyanis a párt szerint olyan egyesületnek volt tagja, amely a megyei önkormányzattól támogatásban részesült a tudtuk nélkül: a szervezet a támogatás egy részét online hírportál működtetésére fordította, az oldal pedig rendszeresen negatív színben tüntette fel az ellenzék pártjait és képviselőit. A szervezet amúgy a Dunakeszi Kistérségért Egyesület, amely a választás előtt 14 millió forint támogatást kapott nyári tábor szervezésére, valamint további 9 milliót a Térségi Tények nevű portál működtetésére. A szervezethez köthető Lőrincz László gödi, valamint Lukácsi Bálint dunakeszi önkormányzati képviselő, akik az ellenzéki együttműködés színeiben jutottak be a testületekbe, azonban kiváltak onnan. Nem sokkal a választások előtt közös rendezvényen mutatkoztak Kammerer Zoltánnal. Lőrincz és Lukácsi is a Szocdemek színeiben indult Dunakeszin a választáson, de csúfosan leszerepeltek: Lőrinczre 9-en, Lukácsira 14-en szavaztak. A Dunakeszi Kistérségért Egyesület most is próbálkozott, azonban az előterjesztés szerint forráshiányra hivatkozva nem támogatják. 

A "Jelen Vagyok" Tehetséggondozó Egyesület 17 millió forint támogatásra számíthat, ebből Mikulás-napi rendezvényeket, valamint könyvtárfejlesztést valósíthat meg. A szervezet vezetője Csabai Márk író, 2020 szeptemberében egy a helyi újságban megjelent sajtóközleményben a Fidesz választókerületi szóvivőjeként hivatkozott magára. A szervezet tavaly novemberben 27 milliót kapott a Kammerer vezette önkormányzattól. Az egyesület 2021 októberében 16,6 millió forintot, 2022 augusztusában 12,9 millió forintot, 2023 májusában pedig 15,5 millió forintot kapott a megyétől, melyet részben a TüKörkép nevű kormánybarát magazin gondozására fordított: a címlapon többször is Kammerer szerepelt. 

 
Kammerer fürkészik
Fotó forrása: Kammerer Zoltán Facebook-oldala
 

Megszülethetett a megegyezés

A közgyűlés új elnökét október 1-jén választják meg. Mivel nincs többsége a Fidesznek, ezért ahhoz, hogy a fideszes Szabó István folytatni tudja a munkát, megállapodásra lesz szüksége valamelyik ellenzéki párttal. Már korábban is arról pletykáltak, hogy a Mi Hazánkkal egyezhet meg a kormánypárt. Lapunk úgy tudja, megszülethetett a megállapodás: bizottsági elnöki helyet kaphat cserébe a szélsőjobbos Fidesz-szatellit párt. 

Megtudtuk azt is, a DK frakcióját Bősz Anett vezette volna, és bár átvette a megbízólevelét, végül nem ül be a közgyűlésbe. A DK frakcióját Juhász Béla Róbert, Sződliget polgármestere vezeti, a polgármester lapunknak megerősítette az értesülést. 

A Samsughoz kötődő hír, hogy napelemparkot kaphat a gyár. Erről ebben a cikkünkben írtunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk