Szadán nem lett belőle fideszes polgármester, Dunakeszitől és Gödtől több mint kétszázmillióért kapott megbízást

Belpol

Petneházy Balázs Pál nem sokkal, de kikapott Szadán 2014-ben. Eközben rendre kapott megbízásokat a kormánypárti Dunakeszitől, Gödtől pedig azóta, hogy Kammerer Zoltán a polgármester. Előbbi város vezetője, Dióssi Csaba szerint minden a jogszabályokban meghatározott módon történt. 

Több mint 200 millió forint értékben kapott megbízásokat Szada korábbi kormánypárti önkormányzati képviselőjének és polgármester-jelöltjének cége Dunakeszi, valamint Göd önkormányzatától. Az általa vezetett színház pedig több mint 50 millió forint önkormányzati támogatásban részesült – értesült a Narancs.hu. 

Petneházy Balázs Pál 2014-ben adott hosszabb interjút, amikor a polgármesteri tisztségre pályázott. A Szilas TV műsora szerint az akkor 45 éves Petneházy már tíz éve Szadán lakott a beszélgetés idején. Gyerekkorát Mongóliában töltötte, Párizsban diplomázott. Önkormányzati képviselő is volt, a Fidesz-KDNP színeiben jutott be a testületbe. 

Az interjúban azt mondta, Szada minden egyes utcáját szeretnék leaszfaltozni. Fontosnak tartotta a közbiztonságot, az egészségügyet, a közösség építését, valamint új játszótereket tervezett átadni. Az elképzeléseit végül nem sikerült megvalósítania: a polgármester-jelölt nem sokkal (43,29%), de kikapott Oroszi Sándortól (46,15%). 

Kis város, kis korrupció? 

Vajda Viktória gödi önkormányzati képviselő posztolt február végén arról a Facebook-oldalán, hogy egy előterjesztés melléklete alapján Göd 22 millió forintot fizetett a DunaFeszt Göd nevű programért a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft.-n keresztül a Festival Service Kft.-nek, melynek ügyvezetője és tulajdonosa Petneházy Balázs Pál. 

Mint fogalmazott, Petneházy „lett a Dunakeszi Teátrum ügyvezetője. Az ő cége a Festival Service Kft. szervezi Dunakeszi minden városi eseményét és fesztiválját keretmegállapodással, de még a strand nyilvános wc-jét is ő üzemeltette egy másik cégén keresztül (Dk Strand Terasz Kft. korábbi ügyvezetője). 

Úgy tűnik, a »jó hagyományt« nem megtörve ezt a gyakorlatot is importálta a »független« Kammerer Zoltán Dunakesziről, és a gödi rendezvények nem kevés adófizetői pénze is Petneházy pénztárcáját gyarapítja.” 

160 milló Dunakesziről, 50 millió Gödről

Közérdekű adatigényléssel fordultunk a két önkormányzathoz, hogy megtudjuk, egészen pontosan hány rendezvény szervezésére vonatkozóan és mekkora díjazásért cserében kötöttek szerződést az önkormányzatok a Festival Service Kft.-vel. 

Göd Város Önkormányzatától kapott dokumentum alapján a város bruttó 48 039 057 forintért szerződött a céggel, amíg Dunakeszi  nettó 158 890 618 forintért. 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a Dunakeszi Teátrum (Duna Színház Kulturális Nonprofit Közhasznú Nonprofit Kft.), melynek tulajdonosa és ügyvezetője szintén Petneházy Balázs Pál, mennyi támogatásban részesült: Dunakeszi önkormányzatától kétszer nettó 7,5 millió forintot, valamint kétszer nettó 19,5 millió forintot kapott. 

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere és Petneházy a jó munkakapcsolatot nem is titkolta: a Dunakanyar Régiónak adott közös nyilatkozatban a színházigazgató azzal dicsekedett, hogy a teátrum munkájának, valamint a partnerek, kifejezetten Dunakeszi Város Önkormányzata és a Kulturális és Innovációs Minisztérium pozitív hozzáállásának és támogatásának köszönhetően a 2022-ben sikerült elindítani a szabadtéri kulturális programsorozatukat, melyet tavaly is meghirdettek.

Párhuzamosságok

Kammerer Zoltán 2023 májusában választották meg Göd polgármesterének, miután az összellenzék színeiben 2019-ben győzedelmeskedni tudó Balogh Csaba tavaly év elején lemondott. Tuzson Bence országgyűlési képviselő arról posztolt az időközi előtt a Facebookon, ugyan próbálták elérni, hogy a Fidesz színeiben induljon Kammerer, ő végül függetlenként szeretett volna, és ezt tiszteletben tartották. 

A látszólagos távolságtartás ellenére Kammerer a Fidesz segítségét élvezi (például tanácsadók érkeztek hozzá Tuzson Bence környezetéből). Miután megválasztották, bőven érkeznek támogatások Gödre, melyek az „ellenzéki időben” elkerülték a várost. Úgy tűnik, ez nem véletlen, és egyesek szerint Tuzson köre jelentősen befolyásolja, hogy milyen döntések szülessenek Gödön. 

Az is nagyon látványos volt, hogy miután Kammerer lett a polgármestert, elindult a habzsi-dőzsi Gödön, vagyis gyakorlatilag egy-kéthavonta rendeznek jelentős szabadtéri rendezvényt (lecsőfesztivál, sörfesztivál, „kolbásztusa” stb.), pont úgy, ahogyan az már régen megy a több ciklus óta a kormánypárti vezetésű Dunakeszin. Pedig korábban erre nem volt példa és keret sem.

Most pedig úgy tűnik, ugyanazon vállalkozó szervezi a helyi rendezvényeket, akinek egyébként van kormánypárti múltja. A különbség annyi, hogy amíg Dunakeszin már 2011-ben is dolgozott a cége, addig Gödön csak az elmúlt pár hónapban kapott megbízásokat. 

 
Kammerer Zoltán és Dióssi Csaba egyeztet
Forrás: Kammerer Zoltán Facebook-oldala
 

Megvannak vele elégedve

Korábban írásban kerestük meg Petneházy Balázs Pált, aki nem reagált levelünkre. Telefonon is próbálkoztunk nála, de miután bemutatkoztunk, rátette a telefont azzal, hogy „nem ér rá”. Kammerer Zoltán gödi polgármesternél is több csatornán próbálkoztunk, de nem reagált megkereséseinkre. 

Dióssi Csaba felvette a telefont: mint mondta, időnként szokta nézni a baloldali beszélgetősműsorokat, ahol előjönnek mindenféle konkrétumok nélkül korrupciós vádakkal, de ezzel a balliberális oldal nem fog nyerni. Szerinte Dunakeszin „nem így megy”, nem tudja, hogy a beszállítóknak milyen politikai kötődése van, javarészüket nem is ismeri. A megbízások közbeszerzések útján dőlnek el, minden jogszabályt betartanak. Petneházy Balázs Pálról véletlenül tudta, hogy fideszes, de ez századrangú szempont. Egy baloldali értékrendű vállalkozó is lehet becsületes, megbízható, akivel lehet jól együtt dolgozni.

„Gondolják, hogy megbízunk valakit, aki jobboldali, de rossz munkát végez? Saját megbecsülésünket járatnánk le”

– mondta. 

Petneházy Balázs Pál és a Festival Service Kft. munkájával meg van elégedve, eddig egyik rendezvényükkel sem volt gond, minden szabályt betartottak. Jó szervezők, lelkiismeretesek. Úgy véli, természetes dolog, hogy a jó gyakorlatokat meg akarják honosítani Gödön, Dunakeszi pedig ismert a rendezvényeiről.

A Dunakeszi Teátrummal kapcsolatban azt mondta a polgrmester, korábban a városban csak egy pinceszínház működött, ami nagyon kicsi volt. Petneházyék vállalkozásával viszont már komoly előadások, teltházas darabok valósulnak meg a városban, ezért érdemes támogatnia az önkormányzatnak a teátrumot. Örül neki, hogy a színházi kultúra eljött Dunakeszire, és nem kell bejárni Budapestre. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk