Tuzson Bencétől érkeznek tanácsadók Kammerer Zoltánhoz a gödi polgármesteri hivatalba

Belpol

Simon Tamás, az igazságügyi miniszternek avanzsáló Tuzson Bence munkatársa ad tanácsokat a kínos pillanatokat produkáló Kammerernek. Gödön lényegében átvette az irányítást a Fidesz. 

Nem indította jól Kammerer Zoltán polgármesteri karrierjét, rögtön az első pár hetében kijutott neki két botrány is. Mint ismert, miután Balogh Csaba februárban lemondott, időközi polgármester-választást írtak ki, melyet a Fidesz által támogatott többszörös olimpiai bajnok kajakozó Kammerer behúzott. (Balogh lemondásának előzményeivel, valamint a 2019-ben még sikeres, rövid időn belül azonban romjaira hulló ellenzéki összefogás részletesen foglalkozott a Magyar Narancs.)

Pár héttel a megválasztása után Kammerer Zoltán interjút adott az ATV-nek, viszont amikor a riporter arról faggatta, hogy milyen álláspontot képvisel a sokak által kifogásolt, helyben működő akkumulátorokat gyártó Samsung SDI-vel kapcsolatban, a polgármester megúnta a beszélgetést, és dühösen kisétált a stúdióból. Az eset nagyot futott az országos sajtóban, ahogyan az is, hogy miután a frissen megválasztott városvezető elfelejtette időben beadni a vagyonnyilatkozatát, ezért félbe kellett szakítani egy júniusi képviselő-testületi ülést. 

Nyílnak a kapuk

A Kammerer Zoltánt érintő elsőszámú kritika az volt a megválasztását megelőzően, hogy bár a sportolói teljesítménye vitathatatlan, városvezetőként nincsenek meg a kompetenciái. Ettől függetlenül úgy tűnik, más fény vetül Gödre, amióta ő a polgármester. 

A közelmúltban arról posztolt, hogy leült tárgyalni a Samsung SDI képviselőivel a polgármesteri hivatalban. „Bemutatkozásom során elmondtam, hogy a gödiek biztonsága, a víz és a levegő tisztasága számomra alapvetés, és ehhez mindig is ragaszkodni fogok. Az egyeztetésen kiemeltem azt is, hogy rövidesen független monitoringrendszert hozunk létre, ellenőrizni fogjuk a talajvizet, a levegő minőségét, a zajszennyezettséget, és ezekről naprakész tájékoztatást adunk a lakosságnak

A konstruktív hangulatú megbeszélésen megállapodtunk abban, hogy folyamatos lesz az egyeztetés az Önkormányzat és a gyár között”

– írta a bejegyzéshez. A korábban még a Momentumban, aztán függetlenként politizáló Balogh Csaba idején ilyen szintű „konstruktív” együttműködésről nem volt szó Gödön a gyárat érintően. 

De ami ennél is érdekesebb, hogy Kammerer a térség országgyűlési képviselőjével, az igazságügyi miniszternek előlépő Tuzson Bencével ellátogatott a Pest megyei önkormányzat közgyűlésének elnökéhez, akivel arról tárgyaltak, hogy 1,5 milliárd forint plusztámogatást kap a település fejlesztésre és működésre, méghozzá a Samsung SDI adójából. Ugyanis mint ismert, 2020 elején a gyár területét ún. különleges gazdasági övezetté nyilvánították (kgö), aminek értelmében nem az akkor még ellenzéki többségű gödi ökormányzathoz, hanem a fideszes többségű Pest megyei önkormányzathoz folynak be a gyár adóbevételei.

Sokan ezt politikai bosszúnak könyvelték el, mivel a kormány nem akarta, hogy az ország egyik legjövedelmezőbb vállalata az ellenzéki településnek adózzon (nemrégiben arról írt a Telex, hogy a gödi Samsung Magyarország második legnagyobb árbevételű gyára). Úgy tűnik, Kammerer megjelenésével megszűnt a fideszes átok, és a település számolhat a gyárból származó összegekkel – mégha nem is annyival, mint ami eredetileg járna. 

„Tuzson jobbkeze”

Kammerer Zoltán megválasztásával a polgármesteri hivatal személyi összetételében is változások történtek: úgy értesültünk, hogy a városvezető tanácsadókat kapott, akik „felügyelik” a munkáját, illetve a jegyző is távozik. Utóbbit megerősíti, hogy kiírtak egy jegyzői munkakörre vonatkozó pályázatot. A képviselő-testület a minap a szervezeti és működési szabályzat módosításáról (szmsz) döntött, aminek értelmében megszűnnek a bizottságok (kivéve a pénzügyi és jogi bizottságot, ennek kötelezően működnie kell minden településen), és a helyükre ún. tanácsnoki rendszer lép: az adott területekért egy-egy képviselő fog felelni, vagyis tanácsokat adni. 

„Találkoztam a tanácsadóival, amikor megkérdezték, hogy az új szmsz-t meg fogom-e szavazni”

– mondta lapunknak Vajda Viktória momentumos önkormányzati képviselő. „Azzal az úrral találkoztam, aki készítette az új szmsz-t” – tette hozzá.  

Simon Tamásról 2015-ben írt még az Átlátszó: Simon a XII. kerületi MDF-ben együtt kezdett politizálni Tuzson Bencével. 2015-ben indult Fóton az önkormányzati választáson, de nem jutott be képviselő-testületbe. 2019-ben szintén pórul járt, akkor Veresegyházon, a nemrégiben visszavonuló Pásztor Béla polgármester ellenében kapott ki. Mindezek ellenére Tuzson közel tartotta magához, ugyanis a Magyar Műugró Szakszövetség főtitkáraként dolgozott 2022-ig (a szövetség elnöke Tuzson Bence). 

 
Tuzson Bence és Simon Tamás kezet fog 2019-ben
Forrás: Tuzson Bence Facebook-oldala

Vajda Viktória szerint Simon Tamást Tuzson Bence jobbkezeként szokták emlegetni, egy 2018-as cikkben a kabinetfőnökeként hivatkoznak rá. A képviselő rajta kívül egy fiatal jogásszal találkozott még, de nem ő a „ravasz róka a történetben”. A képviselőnek az a terve, hogy kikérje az összes szerződést, amelyet Kammerer Zoltán kötött a tanácsadókkal. „Egyáltalán nem vagyunk tisztában vele, hogy milyen alapon dolgoznak, mekkora fizetést kapnak, mi a feladatkörük.” 

Rákérdeztünk Vajdánál, mit gondol, a valóságban Tuzson Bence irányítja-e Gödöt: a képviselő szerint egészen konkrétan erről van szó. 

„A javaslatokat, előterjesztéseket, melyek Kammerer Zoltántól érkeztek, valójában nem ő állította össze. Szinte lemásolták a Dunakeszi szmsz-t, betűről betűre. Nem egyéni politikai döntésről van szó, hanem copy paste-ről”

– fogalmazott a képviselő. Ehhez kapcsolódik, hogy értesüléseink szerint az új jegyző Dunakesziről, vagyis Tuzson Bence „központjából” érkezik. Vajda Viktória szerint is így van, ráadásul szerinte már harmadikán munkába is állhat, annak ellenére, hogy a pályázat még kiírás alatt van. 

Sakkban tartják a képviselőket

Vajda Viktória hosszú bejegyzésben fejtette ki a véleményét a tanácsnoki rendszerről. Kérdésünkre elmondta, mindenképpen visszalépés, ugyanis amíg egy bizottságnak van határozati jogköre, az ülésekről készül jegyzőkönyv, addig egy tanácsnok maximum tanácsokat adhat, melyet a polgármester vagy elfogad, vagy nem. Ezzel együtt a kinevezett képviselőnek nem kell értenie az adott szakterülethez, sőt ha úgy dönt, csinálnia sem kell semmit, nincs vele szemben elvárás és következmények sincsenek. 

Ugyanakkor sakkban lehet tartani a képviselőket, mert a képviselő fizetéseket levitték a minimálbér 50 százalékára, a tanácsnoki munkáért pedig relatív jó fizetés. Vajda – aki a családügyi tanácsnoki tisztséget kapja meg – tesztelni fogja a rendszert, megnézi mit tud elérni, például azzal, hogy megkérdezi, hány pedagógus mond majd fel a helyi iskolákban. „Ha nem működik a rendszer, akkor nem fogok élni ezzel. Nem a fizetés motivál, ha elveszik ezt a tisztséget, és leviszik a fizetésem, akkor leviszik. Viszont tudom, hogy van, akit ez motivál, és akkor meglesz Kammererék kellő szavazatszáma a testületben” – mondta. 

A képviselő szerint az szmsz-módosítás értelmében a legtöbb jogkör Kammerer Zoltán kezében összpontosul; ha korábban Balogh Csabának is ennyi jogköre lett volna, akkor nem esett volna szét az ellenzéki összefogás 

Írásban kerestük Kammerer Zoltánt, de kérdéseinkre nem kaptunk választ cikkünk megjelenéséig. A szerdai képviselő-testületi ülésen Vajda Viktória kérdésére azt mondta Tóth János jegyző, hogy a polgármester kifejezetten tanácsadói megbízási szerződést nem kötött – vagyis nem világos, kik és milyen megbizatás szerint dolgoznak Kammerer mellett. 

A polgármester friss posztja szerint leváltották a település két eddigi alpolgármesterét, a helyükre egyedül a kormánypárti Csányi József lép. 

Mire ment el a Samsung pénze? 

Kammerer Zoltán megválasztása óta szeretnénk megtudni a Pest megyei önkormányzattól, hogy mire költötte az egykori olimpikonhoz köthető Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítvány azt a 18 millió forintot, melyet „közösségi stratégiai vitaanyag Göd város fejlesztési lehetőségeiről c. dokumentum előkészítése” címen kapott még 2022 augusztusában. 

Először azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a dokumentumot május 31-e után tekinthetjü meg, mert addig kell beérkeznie az érintett pályázati kiírásokhoz köthető pályázatok hiánypótlásainak. Később már azt írták, hogy a június 26-i héten ül össze a megyei értéktár bizottság, amely a pályázatokat vizsgálja, ennek ülése után lesz a dokumentum publikus. Legutóbbi megkeresésünkor viszont már azt közölték, hogy nem érkezett be határidőre a hiánypótlás, ezért nincs még mit tárgyalnia a bizottságnak. 

Lapunk többször cikkezett arról, hogy a gödi Samsung adóját Pest Vármegye Önkormányzata pályzatok útján a térség településeinek osztja vissza, például fideszes kötődésű civil szervezeteknek. Így kaphattak olyan alapítványok támogatást, melyek kormánypárti képviselők nyilvános szerepléseit és médiamegjelenéseit intézik. A Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítványban feltűnik Guba Zoltán, Tuzson korábbi kabinetfőnöke. 

Címlapképünk forrása: Kammerer Zoltán Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk