Tuzson Bencétől érkeznek tanácsadók Kammerer Zoltánhoz a gödi polgármesteri hivatalba

Belpol

Simon Tamás, az igazságügyi miniszternek avanzsáló Tuzson Bence munkatársa ad tanácsokat a kínos pillanatokat produkáló Kammerernek. Gödön lényegében átvette az irányítást a Fidesz. 

Nem indította jól Kammerer Zoltán polgármesteri karrierjét, rögtön az első pár hetében kijutott neki két botrány is. Mint ismert, miután Balogh Csaba februárban lemondott, időközi polgármester-választást írtak ki, melyet a Fidesz által támogatott többszörös olimpiai bajnok kajakozó Kammerer behúzott. (Balogh lemondásának előzményeivel, valamint a 2019-ben még sikeres, rövid időn belül azonban romjaira hulló ellenzéki összefogás részletesen foglalkozott a Magyar Narancs.)

Pár héttel a megválasztása után Kammerer Zoltán interjút adott az ATV-nek, viszont amikor a riporter arról faggatta, hogy milyen álláspontot képvisel a sokak által kifogásolt, helyben működő akkumulátorokat gyártó Samsung SDI-vel kapcsolatban, a polgármester megúnta a beszélgetést, és dühösen kisétált a stúdióból. Az eset nagyot futott az országos sajtóban, ahogyan az is, hogy miután a frissen megválasztott városvezető elfelejtette időben beadni a vagyonnyilatkozatát, ezért félbe kellett szakítani egy júniusi képviselő-testületi ülést. 

Nyílnak a kapuk

A Kammerer Zoltánt érintő elsőszámú kritika az volt a megválasztását megelőzően, hogy bár a sportolói teljesítménye vitathatatlan, városvezetőként nincsenek meg a kompetenciái. Ettől függetlenül úgy tűnik, más fény vetül Gödre, amióta ő a polgármester. 

A közelmúltban arról posztolt, hogy leült tárgyalni a Samsung SDI képviselőivel a polgármesteri hivatalban. „Bemutatkozásom során elmondtam, hogy a gödiek biztonsága, a víz és a levegő tisztasága számomra alapvetés, és ehhez mindig is ragaszkodni fogok. Az egyeztetésen kiemeltem azt is, hogy rövidesen független monitoringrendszert hozunk létre, ellenőrizni fogjuk a talajvizet, a levegő minőségét, a zajszennyezettséget, és ezekről naprakész tájékoztatást adunk a lakosságnak

A konstruktív hangulatú megbeszélésen megállapodtunk abban, hogy folyamatos lesz az egyeztetés az Önkormányzat és a gyár között”

– írta a bejegyzéshez. A korábban még a Momentumban, aztán függetlenként politizáló Balogh Csaba idején ilyen szintű „konstruktív” együttműködésről nem volt szó Gödön a gyárat érintően. 

De ami ennél is érdekesebb, hogy Kammerer a térség országgyűlési képviselőjével, az igazságügyi miniszternek előlépő Tuzson Bencével ellátogatott a Pest megyei önkormányzat közgyűlésének elnökéhez, akivel arról tárgyaltak, hogy 1,5 milliárd forint plusztámogatást kap a település fejlesztésre és működésre, méghozzá a Samsung SDI adójából. Ugyanis mint ismert, 2020 elején a gyár területét ún. különleges gazdasági övezetté nyilvánították (kgö), aminek értelmében nem az akkor még ellenzéki többségű gödi ökormányzathoz, hanem a fideszes többségű Pest megyei önkormányzathoz folynak be a gyár adóbevételei.

Sokan ezt politikai bosszúnak könyvelték el, mivel a kormány nem akarta, hogy az ország egyik legjövedelmezőbb vállalata az ellenzéki településnek adózzon (nemrégiben arról írt a Telex, hogy a gödi Samsung Magyarország második legnagyobb árbevételű gyára). Úgy tűnik, Kammerer megjelenésével megszűnt a fideszes átok, és a település számolhat a gyárból származó összegekkel – mégha nem is annyival, mint ami eredetileg járna. 

„Tuzson jobbkeze”

Kammerer Zoltán megválasztásával a polgármesteri hivatal személyi összetételében is változások történtek: úgy értesültünk, hogy a városvezető tanácsadókat kapott, akik „felügyelik” a munkáját, illetve a jegyző is távozik. Utóbbit megerősíti, hogy kiírtak egy jegyzői munkakörre vonatkozó pályázatot. A képviselő-testület a minap a szervezeti és működési szabályzat módosításáról (szmsz) döntött, aminek értelmében megszűnnek a bizottságok (kivéve a pénzügyi és jogi bizottságot, ennek kötelezően működnie kell minden településen), és a helyükre ún. tanácsnoki rendszer lép: az adott területekért egy-egy képviselő fog felelni, vagyis tanácsokat adni. 

„Találkoztam a tanácsadóival, amikor megkérdezték, hogy az új szmsz-t meg fogom-e szavazni”

– mondta lapunknak Vajda Viktória momentumos önkormányzati képviselő. „Azzal az úrral találkoztam, aki készítette az új szmsz-t” – tette hozzá.  

Simon Tamásról 2015-ben írt még az Átlátszó: Simon a XII. kerületi MDF-ben együtt kezdett politizálni Tuzson Bencével. 2015-ben indult Fóton az önkormányzati választáson, de nem jutott be képviselő-testületbe. 2019-ben szintén pórul járt, akkor Veresegyházon, a nemrégiben visszavonuló Pásztor Béla polgármester ellenében kapott ki. Mindezek ellenére Tuzson közel tartotta magához, ugyanis a Magyar Műugró Szakszövetség főtitkáraként dolgozott 2022-ig (a szövetség elnöke Tuzson Bence). 

 
Tuzson Bence és Simon Tamás kezet fog 2019-ben
Forrás: Tuzson Bence Facebook-oldala

Vajda Viktória szerint Simon Tamást Tuzson Bence jobbkezeként szokták emlegetni, egy 2018-as cikkben a kabinetfőnökeként hivatkoznak rá. A képviselő rajta kívül egy fiatal jogásszal találkozott még, de nem ő a „ravasz róka a történetben”. A képviselőnek az a terve, hogy kikérje az összes szerződést, amelyet Kammerer Zoltán kötött a tanácsadókkal. „Egyáltalán nem vagyunk tisztában vele, hogy milyen alapon dolgoznak, mekkora fizetést kapnak, mi a feladatkörük.” 

Rákérdeztünk Vajdánál, mit gondol, a valóságban Tuzson Bence irányítja-e Gödöt: a képviselő szerint egészen konkrétan erről van szó. 

„A javaslatokat, előterjesztéseket, melyek Kammerer Zoltántól érkeztek, valójában nem ő állította össze. Szinte lemásolták a Dunakeszi szmsz-t, betűről betűre. Nem egyéni politikai döntésről van szó, hanem copy paste-ről”

– fogalmazott a képviselő. Ehhez kapcsolódik, hogy értesüléseink szerint az új jegyző Dunakesziről, vagyis Tuzson Bence „központjából” érkezik. Vajda Viktória szerint is így van, ráadásul szerinte már harmadikán munkába is állhat, annak ellenére, hogy a pályázat még kiírás alatt van. 

Sakkban tartják a képviselőket

Vajda Viktória hosszú bejegyzésben fejtette ki a véleményét a tanácsnoki rendszerről. Kérdésünkre elmondta, mindenképpen visszalépés, ugyanis amíg egy bizottságnak van határozati jogköre, az ülésekről készül jegyzőkönyv, addig egy tanácsnok maximum tanácsokat adhat, melyet a polgármester vagy elfogad, vagy nem. Ezzel együtt a kinevezett képviselőnek nem kell értenie az adott szakterülethez, sőt ha úgy dönt, csinálnia sem kell semmit, nincs vele szemben elvárás és következmények sincsenek. 

Ugyanakkor sakkban lehet tartani a képviselőket, mert a képviselő fizetéseket levitték a minimálbér 50 százalékára, a tanácsnoki munkáért pedig relatív jó fizetés. Vajda – aki a családügyi tanácsnoki tisztséget kapja meg – tesztelni fogja a rendszert, megnézi mit tud elérni, például azzal, hogy megkérdezi, hány pedagógus mond majd fel a helyi iskolákban. „Ha nem működik a rendszer, akkor nem fogok élni ezzel. Nem a fizetés motivál, ha elveszik ezt a tisztséget, és leviszik a fizetésem, akkor leviszik. Viszont tudom, hogy van, akit ez motivál, és akkor meglesz Kammererék kellő szavazatszáma a testületben” – mondta. 

A képviselő szerint az szmsz-módosítás értelmében a legtöbb jogkör Kammerer Zoltán kezében összpontosul; ha korábban Balogh Csabának is ennyi jogköre lett volna, akkor nem esett volna szét az ellenzéki összefogás 

Írásban kerestük Kammerer Zoltánt, de kérdéseinkre nem kaptunk választ cikkünk megjelenéséig. A szerdai képviselő-testületi ülésen Vajda Viktória kérdésére azt mondta Tóth János jegyző, hogy a polgármester kifejezetten tanácsadói megbízási szerződést nem kötött – vagyis nem világos, kik és milyen megbizatás szerint dolgoznak Kammerer mellett. 

A polgármester friss posztja szerint leváltották a település két eddigi alpolgármesterét, a helyükre egyedül a kormánypárti Csányi József lép. 

Mire ment el a Samsung pénze? 

Kammerer Zoltán megválasztása óta szeretnénk megtudni a Pest megyei önkormányzattól, hogy mire költötte az egykori olimpikonhoz köthető Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítvány azt a 18 millió forintot, melyet „közösségi stratégiai vitaanyag Göd város fejlesztési lehetőségeiről c. dokumentum előkészítése” címen kapott még 2022 augusztusában. 

Először azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a dokumentumot május 31-e után tekinthetjü meg, mert addig kell beérkeznie az érintett pályázati kiírásokhoz köthető pályázatok hiánypótlásainak. Később már azt írták, hogy a június 26-i héten ül össze a megyei értéktár bizottság, amely a pályázatokat vizsgálja, ennek ülése után lesz a dokumentum publikus. Legutóbbi megkeresésünkor viszont már azt közölték, hogy nem érkezett be határidőre a hiánypótlás, ezért nincs még mit tárgyalnia a bizottságnak. 

Lapunk többször cikkezett arról, hogy a gödi Samsung adóját Pest Vármegye Önkormányzata pályzatok útján a térség településeinek osztja vissza, például fideszes kötődésű civil szervezeteknek. Így kaphattak olyan alapítványok támogatást, melyek kormánypárti képviselők nyilvános szerepléseit és médiamegjelenéseit intézik. A Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítványban feltűnik Guba Zoltán, Tuzson korábbi kabinetfőnöke. 

Címlapképünk forrása: Kammerer Zoltán Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.