Két falu közös csődje Csongrád-Csanádban

Mit csinál a jobb kéz

Belpol

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Ambrózfalva független polgármestere, Dorotovicsné Gulyás Judit nemrég azzal szembesült, hogy sorra kapja a fizetési felszólításokat az önkormányzat a szerződéses partnereitől. Csanádalberti szintén független polgármestere, Csjernyik Zoltán ugyanezt tapasztalta idén januárban.

Ezek szomszédos, nagyjából ötszáz lakosú települések Csongrád-Csanád megyében. A közeli Nagyérrel és legnagyobb szomszédjukkal, az ezerszáz lelkes Pitvarossal együtt 1973-tól közös tanácsi hivataluk volt 1990-ig. A négy település a rendszerváltáskor különvált, a létrejött önkormányzatok azonban idővel ismét együttműködtek különböző formákban. Most is közös hivatalt tart fenn a négy önkormányzat, egy jegyző irányításával. Ambrózfalva és Csanádalberti pénzügyeit ugyanaz a hivatali dolgozó intézte.

Dorotovicsné Gulyás Judit polgármester tájékozódott a banknál, és arra jutott, hogy az ambrózfalvi önkormányzat számlái között többször is olyan utalás történt, amelyekre nem adott utasítást senki. Ugyanígy Csanádalberti főszámlájára is került pénz ambrózfalvi számláról. Dorotovicsné – aki korábban szintén pénzügyes volt – betekintést kért és kapott Csanádalberti könyvelésébe. Kiderült, hogy Csanádalbertiről is vándorolt pénz ambrózfalvi számlára engedély, utasítás nélkül. Az utolsó mozzanat azonban az volt, hogy Ambrózfalva valamennyi számlája leürült, a pénz Csanádalbertire vándorolt, és már ott sincs meg.

A képviselő-testületek könyvvizsgáló szakértőket bíztak meg márciusban azzal, derítsék ki, mi történt, majd feljelentést tettek hűtlen kezelés gyanújával a rendőrségen. Emiatt a szakértők lezárták a vizsgálatot, mondván, úgyis az számít majd, amit a nyomozás megállapít.

Így foglalta össze Csjernyik Zoltán, Csanád­alberti polgármestere és Sarkadi Péter jegyző az eddigieket egy hivatalos levélben, amelyet a helyi sajtónak küldtek. A Promenad24.hu korábban 60 millió forintos hiányról írt, a Délmagyarország arról, hogy 43 millió forint tűnt el Ambrózfalva számlájáról.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk