Müller Cecília: Még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának

  • narancs.hu
  • 2021. február 17.

Belpol

Még messze vagyunk a nyájimmunitástól, amihez nagyon sok ember beoltása szükséges - mondta az országos tisztifőorvos.

 

Az adatok azt mutatják, a koronavírus-járvány nem enged a szorításából - mondta az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Nőtt az aktív fertőzöttek száma, de a többi szám is emelkedő tendenciát mutat. Az országos tisztifőorvos szerint Magyarország következetesen védekezik a járvány ellen, míg más országokban egyszer lazítanak, máskor szigorítanak. 

Nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának, mert a nyájimmunitástól, amihez elegendő számú ember oltottsága kell, messze vagyunk

- mondta Müller Cecília, aki a 24.hu tudósítása szerint hozzátette, arra lehet számítani, hogy tovább fog növekedni a fertőzöttek száma, számos nagyvárosban ugyanis emelkedett a vírus szennyízből kimutatható örökítőanyag-mennyisége.

A vírusmutációkról szólva elmondta, a brit variánst már 193 főnél mutatták ki hazánkban,

a legfiatalabb vírushordozó 6 éves, a legidősebb 94 éves volt.

A 193 esetből csak nyolc személyt tudtak azonosítani, akik külföldön jártak, náluk „tetten érhető a behurcolás”, a többi eset viszont azt mutatja, hogy közösségi terjedésnek indult a brit vírus. A brazíliai és a dél-afrikai vírustörzseket egyelőre nem azonosították Magyarországon, ami azért is jó hír, mert ezek ellen kevésbé lehetnek hatásosak a védőoltások, noha még nincs elég adat, hogy erről biztosat lehessen mondani.

A sajtótájékoztatón Müller Cecília közölte azt is, kedden megérkezett Kínából a Sinopharm vakcinák első adagja, ezzel együtt pedig az oltóanyag dokumentációja is. Ezt jelenleg szakemberek tanulmányozzák, később betegtájékoztatót bocsátanak ki róla.

Korábban megírtuk: arról, hogy Magyarországon miként oldják fel a korlátozásokat, a kormány nemzeti konzultációt indít. A napokon belül megjelenő kérdések azt a témát is érintik, fokozatosan vagy egyszerre vezessék ki a tavaly ősszel bevezetett korlátozásokat.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben a tavaszi ülésszak első napján pedig arról beszélt, a konzultáció után fokozatosan feloldják a korlátozásokat, a kormánynak van akcióterve az ország újranyitására. „Az oltás vezet vissza a normális élethez” – tette hozzá Orbán.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?