Navracsics közbelép: egy kisvárosi mozit vegzál a fideszes politikus az Elk*rtuk miatt

  • narancs.hu
  • 2021. november 8.

Belpol

A mozi vezetője rövid időn belül válaszolt is neki.

„A mai nap során levélben fordultam Bakonyi Veronikához, a Tapolca Városi Mozi igazgatójához az Elk*rtuk című film műsorra tűzésével kapcsolatban.” – írta a kormánypárti politikus hétfőn a közösségi oldalán. Navracsics Tibor a poszthoz fotón mellékelte is a mozinak küldött levelét. Ebben úgy fogalmaz: „Szeretnék választ kapni arra a kérdésre, hogy milyen megfontolás, netán utasítás áll a döntés mögött, és mikor tűzik műsorra az ElkXrtuk című filmet?”

Navracsics egyébként arra hivatkozik, hogy tapolcai polgárok panaszolták be a városi mozit nála, amiért nem láthatják helyben a „nagy sikerű” filmet. Ugyanakkor az kérdés, hogy milyen jogon kérheti számon a képviselő az ellenzéki városban működő filmszínházat, amiért az nem játszik egy olyan filmet, amihez ugyancsak nincs semmi köze elvileg a politikusnak.

A hvg.hu kiemeli: „Az apró tapolcai moziban egyébként az országban jelen pillanatban játszott csaknem 40 film közül egy egész héten mindössze hat film levetítésére van lehetőség; egy nap összesen két, három vagy négy filmet vetítenek a városban.” A lap hozzáteszi: „A Tapolcától autóval fél, tömegközlekedéssel háromnegyed órányira lévő gyenesdiási multiplexben egyébként műsoron van az ElkXrtuk.

Nem ez az első hasonló eset a Kálomista-féle kurzusfilm körül. Korábban a jászberényi fideszesek is háborogtak egy sort a film miatt, illetve maga Kálomista is több ízben szabotázsról beszélt. Ehhez képest az országot alaposan megszórták ingyenes vetítésekkel, és iskolás csoportokat is vittek szervezetten a filmre, ami ellen több, a filmben érintett szereplő is tiltakozott már.

Nemrég a tapolcai mozi vezetője reagált is Navracsics megkeresésére. Bakonyi Veronika azt írta a képviselőnek: „annak témája okán, a lefolytatott egyeztetések eredményeként született döntés alapján a filmet nem tűztük műsorra”.

Navracsics ehhez a közösségi oldalán a következő megjegyzést fűzte: „Ezt a választ mindenki figyelmébe ajánlom, aki az előző poszt alatt a független és gazdasági megfontolásokat szem előtt tartó mozi ideája mellett kardoskodott. Úgy tűnik vannak Tapolcán, akik már szégyenlik azt, amit pár éve gondoltak a 2006-os eseményekről.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.