Orbán dönthet a közigazgatási államtitkárok fizetéséről is

  • narancs.hu
  • 2023. április 30.

Belpol

Jámbor András kifogásolta, hogy a törvényalkotási bizottság elé kerülő javaslatok az ülés előtt néhány órával változnak.

A törvényalkotási bizottság az a fórum, amely végigtárgyalja a készülő törvényeket, eldöntve, mi kerülhet a plenáris ülés elé, és mi nem. Unalmas munkafázis, de ebben lehet elrejteni olyan változtatásokat, amelyekről nem szeretné a kormánypárt, hogy feltűnjenek – mondta vasárnapi online sajtótájékoztatóján Jámbor András országgyűlési képviselő, a Párbeszéd–Zöldek frakcióvezető-helyettese.

Az ellenzéki politikus jellemző gyakorlatnak nevezte, hogy egy jogszabály szövege egy reggel kilenc órai módosítás révén az eredetihez képest teljesen más jelentést kap, és erről a 13 órakor kezdődő bizottsági ülésen már dönteni is kell.  Példaként említette azt a módosítást, amelynek révén Orbán Viktor miniszterelnök hatáskörébe kerül a közigazgatási államtitkárok fizetésének meghatározása is, nem az Országgyűlés jogköre lesz.

Jámbor emlékeztetett, hogy a Völner–Schadl-per miatt lehetetlen helyzetbe kerültek a végrehajtók. Hiszen az újaknak Schadl György, végrehajtói kar elnöke előtt kellene esküt tenniük, ehhez azonban be kellene menniük a börtönbe. A kormánypárt ezt a problémát úgy oldotta meg, hogy javaslatot készített elő Schadl György jogkörének megvonásáról. Ahogy erről döntöttek, azonnal híre ment, hogy a végrehajtói kar elnöke és a vezetőség lemondott, mintha valaki értesítette volna őket a bizottsági döntésről – mondta Jámbor. 

Jellemző, hogy a javaslat Schadl jogkörét ahhoz a hivatalvezetőhöz rendelte, akinek elődje, főnöke és élettársa is a vádlottak padján ül a Völner–Schadl-perben – emlékeztetett az ellenzéki politikus.

Szintén néhány órával a bizottság ülése előtt írták újra az Európai Unióval való megállapodás jogi hátterét is, az ellenzéknek néhány órája volt arra, hogy átnézze a változtatásokat. Jámbor András azt mondta, az Európai Unióval abban állapodott meg a kormány, hogy a törvényalkotás a jövőben a társadalommal egyeztetve zajlik, úgy, hogy minden érintett megismerhesse a jogszabályt az elfogadás előtt. A törvényalkotásnak ez a mostani menete elfogadhatatlan a Párbeszéd–Zöldek számára. Azt különösen sérelmesnek tartja Jámbor András, hogy Orbán Viktor az Országgyűlést megkerülve emeli a kormánytagok fizetését, amely gyorsabban emelkedik, mint az átlagfizetés, miközben az infláció nagyon sok embernek gondot okoz Magyarországon. Jámbor pártja hiába kérte, hogy a kormánytagok és a képviselők fizetése csökkenjen húsz százalékkal, a többség ezt nem szavazta meg. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk