Orbán és Semjén után Soltész Miklóst is kitüntette Kirill pátriárka

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 18.

Belpol

Valószínűleg nem az Ukrajna megsegítésére szervezett miseboros akciójával érdemelte ki az „elismerést”.

Rövid időn belül a magyar kormány harmadik tagja kap magas egyházi kitüntetést az orosz ortodox egyház fejétől, Kirill pátriárkától. A „Dicsőség és becsület” rendet Orbán Viktor és Semjén Zsolt után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is megkapta.

Soltész a Facebook-oldalán büszkélkedett kitüntetésével. A KDNP-s politikus azt írta:

„Nagyon megtisztelő Őszentsége, Kirill ortodox pátriárka elismerése! Azonban ezt minden magyar ember kapta, aki segítette az ortodoxiát és a békét támogatja!”

A hvg.hu emlékeztetett: a „Dicsőség és becsület” rendet 2004-ben alapította II. Alekszij pátriárka és az Orosz Ortodox Egyház. A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda „az egyházközi és vallásközi együttműködéshez, a béke és a népek közötti barátság erősítéséhez való jelentős hozzájárulásukért”. A rend három fokozatú, Orbán Viktor az I.-es, Semjén Zsolt a II.-es fokozatot kapta, Soltész pedig egyelőre nem közölte, melyiket. 

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy Soltész Miklós mivel érdemelte ki az „elismerést”, de valószínűleg nem az Ukrajna megsegítésére szervezett miseboros akciója imponált Kirill pátriárkának.

Bár Soltász bejegyzésében a béke támogatását emlegeti, Kirill pátriárka elsősorban inkább az Ukrajna elleni háborút nyíltan támogató kijelentéseiről ismert. A pátriárkát éppen ezért tavaly tavasszal szerette volna szankciós listára venni az Európai Unió, ezt azonban a magyar kormány megakadályozta. Brüsszel azzal vádolja Kirillt, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti, ráadásul az is kiderült az orosz ortodox egyház fejéről, hogy svájci kiküldetése alatt a KGB-nek dolgozott.

(Címlapképünk forrása: Facebook/Soltész Miklós)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk