Orbán és Semjén után Soltész Miklóst is kitüntette Kirill pátriárka

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 18.

Belpol

Valószínűleg nem az Ukrajna megsegítésére szervezett miseboros akciójával érdemelte ki az „elismerést”.

Rövid időn belül a magyar kormány harmadik tagja kap magas egyházi kitüntetést az orosz ortodox egyház fejétől, Kirill pátriárkától. A „Dicsőség és becsület” rendet Orbán Viktor és Semjén Zsolt után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is megkapta.

Soltész a Facebook-oldalán büszkélkedett kitüntetésével. A KDNP-s politikus azt írta:

„Nagyon megtisztelő Őszentsége, Kirill ortodox pátriárka elismerése! Azonban ezt minden magyar ember kapta, aki segítette az ortodoxiát és a békét támogatja!”

A hvg.hu emlékeztetett: a „Dicsőség és becsület” rendet 2004-ben alapította II. Alekszij pátriárka és az Orosz Ortodox Egyház. A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda „az egyházközi és vallásközi együttműködéshez, a béke és a népek közötti barátság erősítéséhez való jelentős hozzájárulásukért”. A rend három fokozatú, Orbán Viktor az I.-es, Semjén Zsolt a II.-es fokozatot kapta, Soltész pedig egyelőre nem közölte, melyiket. 

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy Soltész Miklós mivel érdemelte ki az „elismerést”, de valószínűleg nem az Ukrajna megsegítésére szervezett miseboros akciója imponált Kirill pátriárkának.

Bár Soltász bejegyzésében a béke támogatását emlegeti, Kirill pátriárka elsősorban inkább az Ukrajna elleni háborút nyíltan támogató kijelentéseiről ismert. A pátriárkát éppen ezért tavaly tavasszal szerette volna szankciós listára venni az Európai Unió, ezt azonban a magyar kormány megakadályozta. Brüsszel azzal vádolja Kirillt, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti, ráadásul az is kiderült az orosz ortodox egyház fejéről, hogy svájci kiküldetése alatt a KGB-nek dolgozott.

(Címlapképünk forrása: Facebook/Soltész Miklós)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!