Rapcsák András nyert Hódmezővásárhelyen: Az örök visszatérés

  • Barta Balázs
  • 2000. december 7.

Belpol

Hódmezővásárhely népét egyáltalán nem tették közönyössé az elmúlt másfél év politikai csatározásai. A 62 százalékos részvételi arány arról tanúskodik, hogy mindenki felmérte: ez az utolsó esély arra, hogy megmentsék a Paraszt Párizsnak nevezett település becsületét. Ezt ugyanis valaki elrabolta, és a választások eredményei azt mutatják, hogy a köznép szerint a "puccsisták" voltak a vásárhelyi lakosság árulói.
az évezredben.Hódmezővásárhely népét egyáltalán nem tették közönyössé az elmúlt másfél év politikai csatározásai. A 62 százalékos részvételi arány arról tanúskodik, hogy mindenki felmérte: ez az utolsó esély arra, hogy megmentsék a Paraszt Párizsnak nevezett település becsületét. Ezt ugyanis valaki elrabolta, és a választások eredményei azt mutatják, hogy a köznép szerint a "puccsisták" voltak a vásárhelyi lakosság árulói.

Hatszáz helyi polgár hallgatta szomorúan a Fekete Sas Szálloda dísztermében, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Rapcsák András múlt heti kampányzáró nagygyűlésén "önöket szájára vette az ország, és ez nincsen rendjén" mondattal indította köszöntőjét. Igaz, a kormányfőnek ezután már percenként kellett megszakítania monológját, mert a teremben nem volt ember, aki ne tapsolt volna a határozott kijelentések végén. De Rapcsák kereszténydemokrata képviselőtársa, Isépy Tamás is kitett magáért: "az ellenzéket nem lehet egy akolba terelni, mert volt már olyan állatkert-igazgató, aki összezárta a bárányt az oroszlánnal, de az előbbit mindig cserélni kellett" - jellemezte a Rapcsák-ellenes városi koalíciót.

Kezek

Isépy Tamás a Rapcsák András iránt érzett barátsággal, Orbán Viktor pedig miniszterelnöki magabiztossággal elemezte a helyzetet; fellépésükhöz az őket fogadó és búcsúztató ötperces vastaps éppúgy hozzátartozott, mint az elhangzott beszédek túlfűtött helyeslése, és a kegyes vicceskedés a buta ellenfelek rovására. "Együtt őriztek ezek libát" - mondta valaki, amikor Orbán egy újabb értelmezési síkra tévedt a parasztpolgár kifejezés bevezetésével, és a kormányfő szelíden megjegyezte: "a kormány minden segítséget megad, ha megfelelő kezekben lesz a város".

Ezek a kezek vasárnaptól Rapcsák András kezei. A megválasztott polgármester valamit nagyon tud, hiszen tíz éve nem sikerült egy komoly ellenfelet kiállítani ellene. A városban sokak szerint olyan szempontok alapján értékel a választópolgár, "amikben szerepet játszik Rapcsák karizmatikus személyisége, a város néplélektana és a politika általános megítélése" - mondta egy a várost jól ismerő szakelem. Ennek alapján azt is mondhatnánk: Hódmezővásárhely a teátrális mozdulatokat és a heves szónoklatokat szereti meg azt, ha minél erőszakosabban akarnak vele elhitetni valamit.

A legnagyobb király

"Rapi Bandi a legnagyobb király, a legnagyobb király" - skandálta egy nyolcfős tömeg a választási eredmények után a városháza előtti sötétben. A polgármester nem jött, mert a polgármester otthon ünnepelt konyakkal és a telefonon érkező jókívánságokkal. Rapcsák első nyilatkozataiban "a demokrácia győzelmének" titulálta az eredményeket, és szavai szerint "a választás megmutatta, hogy a vásárhelyieknek elegük volt azokból, aki csődbe vezették a várost". Rapcsák szerint a választásnak országos kihatása is van; ha így lenne, a vásárhelyi történések jelölhetik ki az új csapásirányt a Fidesz kommunikációs stratégiájában. Kérdés persze, hogy Hódmezővásárhely mennyiben tükre a hazai választói magatartásnak, és mennyiben sajátos terrénum - de ezt hagyjuk a hozzáértőkre. Ami tény: Rapcsákot a magyar viszonyok ismeretében kivételesnek nevezhető helyi összefogás - amely a MIÉP-től a Munkáspártig ívelt - révén sem sikerült legyőzni.

A Rapcsák-rejtélyt Mucsi Imrének és az őt támogató párthadnak sem sikerült megoldania. "Nincs esélye Mucsinak, mert súlytalan politikus, átvitt és konkrét értelemben is" - nyilatkozta a Narancsnak egy Mucsi-párti önkormányzati képviselő pár nappal a választások előtt. Ebből már érezni lehetett, hogy elég nagy a tanácstalanság, mert a hat tonna bírósági aktahalmaz és a riportsorozatok ellenére sem hisz Vásárhely a "városházi puccsistáknak". Ráadásul Mucsi Imre - akit rokonszenvesnek tartanak - nem politikusi alkat; mint egy másik képviselő mesélte: "egy újságíró felhívta Mucsit, hogy megkérdezze, mi van a programjában, mire ő csak annyit mondott, hogy mukk".

Mucsi Imre saját vereségét győzelemként értékelte az első percekben. Nyilván igaza van, hiszen Rapcsák alig hatszáz szavazattal nyert, ami a ´98-as választásokhoz képest nagy előrelépésnek számít. (Akkor 6000 szavazattal győzött.) Akárhogyan van is, a város megosztott - ezt hűen tükrözi a kettejükre leadott szavazatok száma. (Rapcsák 12 104, Mucsi 11 498 érvényes voksot kapott, a harmadik jelölt, Halász Imre 453-at.)

Miként eshetett meg?

Túri József volt alpolgármester a Narancsnak azzal magyarázta az eredményt, hogy nem is Rapcsák győzelme nyugtalanítja, hanem az, hogy a közgyűlés tulajdonképpen olyan lett, mint egy családi rendezvény, ahol a családfő dönt, a fúk meg dolgoznak. A fiúk pedig bizonyára nem szeretnék kihagyni a ziccereket, így feltehetőleg tisztogatás lesz a városházán, amit Rapcsák nem hangoztatott, ám Lázár János kampányfőnök Dubecz György jegyzőre célozva annál többször.

"A köztisztviselői szakma az alkalmazkodásról szól. Szeretném látni én azt a polgármestert, akivel én nem értek egyet" - monta Dubecz György röviddel az eredmények megismerése előtt. A jelek szerint most látni fogják azok a tisztségviselők is, akik a választás éjszakáján percenként telefonáltak a hivatalba.

"Gyertek, pakoljatok össze, mert visszajön a (...)" - figyelmeztetett egy titkárnő egy igen durva szót használva, majd kétségbeesetten mondta a szemben ülőnek: "Vérfürdő lesz, és leszúrt emberek."

"Ha Rapcsák egy kályhát indított volna el, akkor az lett volna a győztes" - vonta le a következtetést egy választási bizottsági tag, amikor kiderült: a 14 egyéni képviselői hely közül mindössze Kószó Péternek sikerült egyet elvennie a Rapcsák-hívőktől. Rapcsák András ugyanakkor egyéniben is csont nélkül jutott be, ráadásul választókerületében azt a Novák Imrét (a volt alpolgármestert) küldte a padlóra, aki tíz éven keresztül rendre a legnagyobb fölénnyel jutott a közgyűlésbe. Novák Imre saját kudarcát azzal magyarázta, hogy "a tíz év megkoptatta, és mivel tagja volt a csatornázással foglalkozó különítménynek is, sikerült megégetnie magát".

Erősebb, mint valaha

"Ott veszítettük el a választásokat, hogy nem egységes jelölteket indítottunk, hanem a pártok külön-külön, és ez így szétdarabolta a szavazatokat" - mondta Túri. Az ellenzék szerint nemcsak a polgármesterjelölt személyében kellett volna megegyezni, hanem az egyéni képviselő-jelöltekéiben is, hiszen akkor elkerülhető lett volna, hogy abszolút többséget szerezzen Rapcsák a huszonöt fős közgyűlésben. Ahol ugye most ott van a régi-új főnök, egy kisebbségi jelölt és tizenhárom Rapcsák-Fidesz-Magyar Kereszténydemokrata-hívő (ebből Rapcsák András személye levonandó) és az a kilenc képviselő, aki kompenzációs listán jutott a testületbe.

Az a kilenc pedig nem oszt, nem szoroz; Rapcsák új birodalmat építhet régi birodalma helyére. Ám ne feledjük: ezt Hódmezővásárhely teljes felhatalmazásával teszi, hiszen ha csekény különbséggel is, de nyert: őt akarja a vásárhelyiek több mint fele. Ezen már csak Mucsi esetleges kifogásai változtathatnak (a kampánycsend megsértése), ami a legszigorúbb esetben a szavazatok újraszámlálását is jelenheti. Az pedig Amerikában sem jött be.

Barta Balázs

Figyelmébe ajánljuk